Protein allergi kan være svært at håndtere, for de fleste der træner, ved at protein er vigtig når der skal opbygges noget muskelmasse i forbindelse med træning. Men nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der er anledning til reaktionerne og det kan også gælde for proteinholdige fødevarer.
For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne optræde, når du spiser den fødevare, du ikke kan tåle, og at de forsvinde eller aftager, når du undlader at spise fødevaren, og at de komme tilbage, når du spiser fødevaren igen.
Men der er hjælp at hente, hvis du er allergisk over for de proteinholdige fødevarer. Det kræver blot, at du finder alternativer, som har lige så stort indhold af de eftertragtede „byggesten“. For selvom allergi over for peanuts, soja og æg kan begrænse mulighederne på din indkøbsliste, så betyder det ikke, at du skal begrænse dine muligheder for at få det optimale nærings- og vitaminindtag. Her er nogle forslag til din allergiløsning hvis din protein allergi omfatter, peanuts, soja eller æg.
Protein allergi: Peanuts
Hvis du troede, at det værste ved peanuts allergi er, at du må undvære M&M´s, så tager du alvorligt fejl. Det lyder måske harmløst, men selv en enkelt nød eller et kys fra en, der har spist en peanut, kan betyde udslet, åndenød og sågar anafylaktisk chok. “Der er faktisk flere dødsfald pga. peanuts allergi end nogen anden fødevare,“ advarer Dean D. Metcalf, MD, der er laboratoriechef for “the Laboratory of Allergic Diseases” på det amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
Undgå: Peanuts, peanutbutter, peanutmel, blandede nødder, marzipan og nougat. Samt mange småkageprodukter, salatdressinger, morgenmads- og müsliprodukter. Og vær altid opmærksom på, at undgå thai og asiatisk mad, slik, kager, is og chili.
Ærgerligt fordi: Peanuts er ikke bare en god kilde til det hjertevenlige enkeltumættede fedt, de slår også æbler på antioxidant skalaen. De indeholder mangan, tryptofan, vitamin B-3 (niacin), vitamin E, folat, kobber – og ikke mindst protein.
Prøv i stedet: Hvis du elsker peanutbutter, så prøv i stedet mandelsmør på dine snacks. Du kan finde opskriften her. Mandler indeholder mere kalk, flere spormineraler og har lidt mere protein end peanuts. Hvis du ikke er den store nøddefan, så kan du få en god blanding af fedt og protein fra fisk som laks og tun. Og masser af antioxidanter i granatæbler, brombær og jordbær.
Protein allergi: Soja
Du kan ikke spise kyllingebryst hele tiden. Og hvad er den gode Miso uden det soja baserede tofu. At undvære tofu kan især være hårdt for vegetarer, men der er andre gode ikke animalske proteinkilder at finde. Men vær først og fremmest opmærksom på, hvad du skal undgå.
Undgå: Sojabønner, sojanødder, tofu, tempeh, miso, vegetabilsk sojabaseret is, sojaost, sojabaseret køderstatning, sojamel, sojanøddesmør.
Samt: Nogle typer vegetabilske suppeterninger, tun i vand, nogle salatdressinger.
Gemt i: Hydrolyseret vegetabilsk protein (HVP), nogle hudplejeprodukter.
Ærgerligt fordi: Soya er den eneste vegetabilske kilde, som indeholder mere protein end kulhydrat, og er en af de bedste kilder til isoflavoner, de sygdomsbekæmpende fytonæringstoffer der er kædet sammen med hjerte- og knoglesundhed.
Prøv i stedet: Bønner, især kikærter og linser, de indeholder ikke lige så mange isoflavoner, men masser af protein og fibre. Også Quinoa, der som soja indeholder alle de 9 essentielle aminosyre, er en god proteinkilde. Fytonæringstoffer kan du også få fra frugt og grøntsager, nødder, frø og te.
Spiser du kød, er alternativer meget bredere. I stedet for soja kan du vælge imellem æg, kylling, kalkun eller andet kød. Det er faktisk bedst af få protein fra flere forskellige kilder, da der skal tre portioner protein fra soja til at give den tilsvarende proteinmængde, som du får fra en portion animalsk protein.
Protein allergi: Æg
En allergi overfor æg, lyder måske ikke som noget særligt problem. Det er vel bare at skippe omeletterne og så er alt OK. – Nej ikke helt. Æg og bestanddele fra æg findes allevegne fra småkager til creme. Og selv dampen fra kogte æg kan udløse en reaktion hos dem, der er hårdest ramt af denne allergi.
Undgå: De fleste forbagte produkter, bage- mix, kiks, småkager, æggenudler, Hollandaise og Bearnaise sauce, skumfiduser, mayonnaise, paneret fisk eller kød, tartar sauce, pandekager og vafler, kagecreme, is, og frisk pasta.
Samt : Salatdressing, visse typer pølser og kødboller, supper, pasta, bagepulver og proteindrinks.
Gemt i: Det er ikke nok at se efter æg på et produkts indholdsfortegnelse. Det kan være „skjult“ som „bindemiddel“, “emulgering,” “albumin,” og “ovoglobulin,” for at nævne nogle få eksempler.
Ærgerligt fordi: På trods af deres ringe størrelse er æg en god proteinkilde (ca. 5,5 g per æg) og ligeledes en god kilde til A- og D- vitamin. Yderligere indeholder æg cholin, et næringsstof der er god føde for hjernen og dens neurotransmittere.
Prøv i stedet: Selvom der ikke findes en fødevare, der fuldstændigt kan erstatte næringsindholdet i æg, så er vild laks et godt bud. Udover A- og D-vitamin indeholder laksen også astaxanthin, en ganske potent antioxidant som også giver en naturlig solbeskyttelse.
Kylling er en anden mager proteinkilde, der er sikker at spise, fordi den indeholder en anden proteinsammensætning end æg. Det samme gælder for fisk, tofu og bønner. For at få cholin – prøv soja, kalvelever, salat, peanutbutter eller blomkål.
Protein allergi fakta:
Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed.
Fødevareallergi
Ved fødevareallergi påvirker bestemte proteiner i fødevarerne kroppens immunsystem. Kroppen reagerer ved at danne allergi-antistoffet IgE. Antistoffet retter sig mod de fødevareproteiner, man er allergisk overfor. Proteinerne kaldes også allergener. I sjældne tilfælde dannes ikke IgE, men allergien udløses på en anden måde.
Når man spiser den fødevare, man ikke kan tåle, opstår der en allergisk reaktion med symptomer fra øjne, næse, lunger, hud, mave-tarmkanal eller hjertekarsystemet. Der er oftest symptomer fra to eller flere organer. Det er forskelligt, hvor meget af allergenet, der skal til for at fremkalde symptomer, men i nogle tilfælde kan selv meget små mængder udløse voldsomme symptomer.
Allergiantistoffet kan måles ved en allergitest, f.eks. i en blodprøve eller ved en test på huden, den såkaldte priktest. Andre test, f.eks. lappetest på huden, anvendes i sjældne tilfælde til at undersøge for andre allergiske mekanismer.
Allergitesten er dog ikke nok til at stille den endelige diagnose.