Fitnews
Subscribe
CBD Arthritis gel- Gigt gel med kølende effekt som har dokumenteret smertelindring
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Forside Kost og ernæring

Protein allergi

Forestil dig at være allergisk over for de fødevarer, som opbygger dine muskler. Vi giver dig et bud på, hvordan du kan holde din allergi i skak og spise godt.

30. januar 2022
in Kost og ernæring
170
Protein allergi - åbning
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn

Protein allergi kan være svært at håndtere, for de fleste der træner, ved at protein er vigtig når der skal opbygges noget muskelmasse i forbindelse med træning. Men nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der er anledning til reaktionerne og det kan også gælde for proteinholdige fødevarer.

For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne optræde, når du spiser den fødevare, du ikke kan tåle, og at de forsvinde eller aftager, når du undlader at spise fødevaren, og at de komme tilbage, når du spiser fødevaren igen.

Men der er hjælp at hente, hvis du er allergisk over for de proteinholdige fødevarer. Det kræver blot, at du finder alternativer, som har lige så stort indhold af de eftertragtede „byggesten“. For selvom allergi over for peanuts, soja og æg kan begrænse mulighederne på din indkøbsliste, så betyder det ikke, at du skal begrænse dine muligheder for at få det optimale nærings- og vitaminindtag. Her er nogle forslag til din allergiløsning hvis din protein allergi omfatter, peanuts, soja eller æg.

Related articles

Spiselige insekter er et bæredygtigt protein alternativ

Vi ved for lidt om bælgfrugter i Europa

Protein allergi: Peanuts

Hvis du troede, at det værste ved peanuts allergi er, at du må undvære M&M´s, så tager du alvorligt fejl. Det lyder måske harmløst, men selv en enkelt nød eller et kys fra en, der har spist en peanut, kan betyde udslet, åndenød og sågar anafylaktisk chok. “Der er faktisk flere dødsfald pga. peanuts allergi end nogen anden fødevare,“ advarer Dean D. Metcalf, MD, der er laboratoriechef for “the Laboratory of Allergic Diseases” på det amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Protein allergi - peanuts

Undgå: Peanuts, peanutbutter, peanutmel, blandede nødder, marzipan og nougat. Samt mange småkageprodukter, salatdressinger, morgenmads- og müsliprodukter. Og vær altid opmærksom på, at undgå thai og asiatisk mad, slik, kager, is og chili.

Ærgerligt fordi: Peanuts er ikke bare en god kilde til det hjertevenlige enkeltumættede fedt, de slår også æbler på antioxidant skalaen. De indeholder mangan, tryptofan, vitamin B-3 (niacin), vitamin E, folat, kobber – og ikke mindst protein.

Prøv i stedet: Hvis du elsker peanutbutter, så prøv i stedet mandelsmør på dine snacks. Du kan finde opskriften her. Mandler indeholder mere kalk, flere spormineraler og har lidt mere protein end peanuts. Hvis du ikke er den store nøddefan, så kan du få en god blanding af fedt og protein fra fisk som laks og tun. Og masser af antioxidanter i granatæbler, brombær og jordbær.

Protein allergi: Soja

Du kan ikke spise kyllingebryst hele tiden. Og hvad er den gode Miso uden det soja baserede tofu. At undvære tofu kan især være hårdt for vegetarer, men der er andre gode ikke animalske proteinkilder at finde. Men vær først og fremmest opmærksom på, hvad du skal undgå.

protein allegi - soja

Undgå: Sojabønner, sojanødder, tofu, tempeh, miso, vegetabilsk sojabaseret is, sojaost, sojabaseret køderstatning, sojamel, sojanøddesmør.
Samt: Nogle typer vegetabilske suppeterninger, tun i vand, nogle salatdressinger.
Gemt i: Hydrolyseret vegetabilsk protein (HVP), nogle hudplejeprodukter.

Ærgerligt fordi: Soya er den eneste vegetabilske kilde, som indeholder mere protein end kulhydrat, og er en af de bedste kilder til isoflavoner, de sygdomsbekæmpende fytonæringstoffer der er kædet sammen med hjerte- og knoglesundhed.

Prøv i stedet: Bønner, især kikærter og linser, de indeholder ikke lige så mange isoflavoner, men masser af protein og fibre. Også Quinoa, der som soja indeholder alle de 9 essentielle aminosyre, er en god proteinkilde. Fytonæringstoffer kan du også få fra frugt og grøntsager, nødder, frø og te.

Spiser du kød, er alternativer meget bredere. I stedet for soja kan du vælge imellem æg, kylling, kalkun eller andet kød. Det er faktisk bedst af få protein fra flere forskellige kilder, da der skal tre portioner protein fra soja til at give den tilsvarende proteinmængde, som du får fra en portion animalsk protein.

Protein allergi: Æg

En allergi overfor æg, lyder måske ikke som noget særligt problem. Det er vel bare at skippe omeletterne og så er alt OK. – Nej ikke helt. Æg og bestanddele fra æg findes allevegne fra småkager til creme. Og selv dampen fra kogte æg kan udløse en reaktion hos dem, der er hårdest ramt af denne allergi.

protein allergi - æg

Undgå: De fleste forbagte produkter, bage- mix, kiks, småkager, æggenudler, Hollandaise og Bearnaise sauce, skumfiduser, mayonnaise, paneret fisk eller kød, tartar sauce, pandekager og vafler, kagecreme, is, og frisk pasta.
Samt : Salatdressing, visse typer pølser og kødboller, supper, pasta, bagepulver og proteindrinks.

Gemt i: Det er ikke nok at se efter æg på et produkts indholdsfortegnelse. Det kan være „skjult“ som „bindemiddel“, “emulgering,” “albumin,” og “ovoglobulin,” for at nævne nogle få eksempler.

Ærgerligt fordi: På trods af deres ringe størrelse er æg en god proteinkilde (ca. 5,5 g per æg) og ligeledes en god kilde til A- og D- vitamin. Yderligere indeholder æg cholin, et næringsstof der er god føde for hjernen og dens neurotransmittere.

Prøv i stedet: Selvom der ikke findes en fødevare, der fuldstændigt kan erstatte næringsindholdet i æg, så er vild laks et godt bud.  Udover A- og D-vitamin indeholder laksen også astaxanthin, en ganske potent antioxidant som også giver en naturlig solbeskyttelse.
Kylling er en anden mager proteinkilde, der er sikker at spise, fordi den indeholder en anden proteinsammensætning end æg. Det samme gælder for fisk, tofu og bønner. For at få cholin – prøv soja, kalvelever, salat, peanutbutter eller blomkål.

Protein allergi fakta:

Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed.

Fødevareallergi
Ved fødevareallergi påvirker bestemte proteiner i fødevarerne kroppens immunsystem. Kroppen reagerer ved at danne allergi-antistoffet IgE. Antistoffet retter sig mod de fødevareproteiner, man er allergisk overfor. Proteinerne kaldes også allergener. I sjældne tilfælde dannes ikke IgE, men allergien udløses på en anden måde.

Når man spiser den fødevare, man ikke kan tåle, opstår der en allergisk reaktion med symptomer fra øjne, næse, lunger, hud, mave-tarmkanal eller hjertekarsystemet. Der er oftest symptomer fra to eller flere organer. Det er forskelligt, hvor meget af allergenet, der skal til for at fremkalde symptomer, men i nogle tilfælde kan selv meget små mængder udløse voldsomme symptomer.

Allergiantistoffet kan måles ved en allergitest, f.eks. i en blodprøve eller ved en test på huden, den såkaldte priktest. Andre test, f.eks. lappetest på huden, anvendes i sjældne tilfælde til at undersøge for andre allergiske mekanismer.
Allergitesten er dog ikke nok til at stille den endelige diagnose.

Tags: fødevare allergiproteinprotein allergi

Andre læse også disse artikler

spiselige insekter - åbning
Kost og ernæring

Spiselige insekter er et bæredygtigt protein alternativ

23. januar 2023
Bælgfrugter - åbning
Kost og ernæring

Vi ved for lidt om bælgfrugter i Europa

20. januar 2023
mikronæringsstoffer-åbning
Kost og ernæring

Mikronæringsstoffer får du vitaminer og mineraler nok?

4. december 2022
kreatin supplementering - åbning
Kost og ernæring

Kreatin supplementering – er det en god idé?

30. november 2022
Fodboldlandsholdet
Kost og ernæring

Hvad spiser fodboldlandsholdet til morgenmad?

22. november 2022
forarbejdede fødevarer - åbning
Kost og ernæring

Forarbejdede fødevarer har vist sig at være farligere end tidlige antaget

18. november 2022

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

350x350-1jpg
banner-starfitjpg
justfacefitnewsbanner350x350jpg
fitnessengros-fitnewspng
apollo-bannerjpg
350x350gc3jpg
banner-fitpartnerjpg
banner-bm-fitnessjpg
dadfitnewsbannerjpg
fitnews-350x350-ultimate-group-fitness-solutionjpg
fitnews-sortpng
banner-fitnessgruppenpng

Vi anbefaler

wellcome fitness

Wellcome Fitness & Spa har opgraderet med nye VirtuPro cykler

19. oktober 2021
doping ring

Dansker sigtet som manden bag stor doping ring

12. november 2021
ændring af momsfritagelse

Nu skal ændring af momsfritagelse behandles politisk

19. oktober 2022
kost ændring

Kost ændring kan forlænge dit liv – uanset hvor sent du begynder

25. oktober 2022
Katja Ferdaousse Petersen- åbning

Katja Ferdaousse Petersen – Danmarks mest veltrænede bedstemor

21. oktober 2022

Mest læste artikler

  • styrketræning over 50 - åbning

    Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    618 shares
    Share 247 Tweet 155
  • Undgå de 10 typiske fitness begynder fejl

    342 shares
    Share 137 Tweet 86
  • Kaatsu Fitness udvider og sætter turbo på vækst

    337 shares
    Share 135 Tweet 84
  • Katja Ferdaousse Petersen – Danmarks mest veltrænede bedstemor

    423 shares
    Share 169 Tweet 106
  • Du behøver ikke dyrke vinterbadning for at opnå sundhedsfordele

    358 shares
    Share 143 Tweet 90
  • Brysttræning for kvinder – 4 effektive øvelser

    343 shares
    Share 137 Tweet 86
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In