Vi skal helt tilbage til halvtredserne for at finde Danmarks første fitnesscenter. For selvom helsecentre så små begyndte at dukke op i løbet af halvfjerdserne, og det første rigtige “fitnessboom” fandt sted op igennem firserne, så skal vi endnu længere tilbage i tiden for at finde de første pionere.
Tekst: Kasper Lund Kirkegaard / Foto: Privat
Det første privatejede styrketræningscenter, som man med sikkerhed kender til i Danmark, åbnede i 1959 og hed ’Århus Muscle Studio’. Senere ændredes navnet til ’Dansk Helsesport’, som lå i Århus centrum på Vester Allé. Centeret blev i sin tid startet op i langt mindre prætentiøse rammer og med helt andre intentioner end at gøre styrketræning til en levevej for initiativtageren Jens Lind.
Jens Lind havde fra naturens hånd fået tildelt en høj og slank skikkelse med en højde på 186 cm og en kropsvægt på 75 kg. Men muskelmassen, som han så gerne ville have, manglede. Engang i sommeren 1953 indtraf en tilfældig episode, som skulle få stor indflydelse på Jens Linds liv. På den varme sommerdag kom han tilfældigt til at ligge ved siden af en flot atletisk bygget ung mand på den århusianske badeanstalt ’Den Permanente’.
Jens Lind var duperet over sidemandens harmonisk byggede krop, og da de faldt i snak, kom de ind på emnet fysisk træning. Den unge mand hed Leif og oplyste, at han var sømand og sejlede meget til Amerika, hvor han ofte havde mulighed for at træne bodybuilding på nogle træningscentre ’over there’.
“Jeg kendte ikke noget til bodybuilding, men efterhånden som samtalen skred frem, blev jeg mere og mere interesseret. Jeg blev klar over, at her var der en træningsform, som kunne give mig det, jeg ønskede allermest – nemlig en mere harmonisk og atletisk krop med stor styrke og mere muskelmasse. Nu var der mulighed for at opnå det med denne nye træningsform,“ fortæller Jens Lind.
To håndvægte og en vægtstang
Leif var sømand og havde derfor ikke daglig adgang til træningsudstyr. Men han medbragte selv vægtstang og et par stilbare håndvægte på sine sejladser. Derudover kendte han mange øvelser, hvor han brugte sin egen krop som redskab. Han begik sig også i balancekunst – eksempelvis håndstand, og Jens Lind husker:
“Der var ikke langt fra ord til handling. Han gik straks hen til en vandhane på stranden og lavede en énarms håndstand. Derefter ændrede han stillingen fra lodret position til vandret position på én arm, for til slut at gå tilbage til lodret position ved at stemme sig op i to arme. Det er ikke underligt, at jeg og de mange andre, som overværede præstationen, var imponerede.“
![Danmarks første fitnesscenter -1](http://fitnews.dk/wp-content/uploads/2021/11/DKPermanenteLeif-1953-189x300.jpg)
Leif instruerede derefter Jens Lind i en række øvelser, hvor man brugte sin egen krop som belastning. Samtidig forklarede han om de mange øvelser, man brugte i bodybuilding. Jens Lind blev så inspireret af det, han så og hørte, at han den efterfølgende dag tog ned på havnen til en jernhandler, hvor han fandt en rund vognaksel, der kunne saves over til en vægtstang og to håndvægte. Han fandt også nogle runde jernskiver, der kun manglede et hul i centrum for at kunne bruges som vægtskiver. Fra da af trænede Jens Lind med udstyret hjemme på sit værelse.
Danmarks første fitnesscenter ser dagens lys
Gennem køb af udenlandske blade om træning fra USA, Norge og Sverige fik Jens Lind kendskab til nogle af de mange træningsmaskiner og -redskaber, som man benyttede sig af i udlandet. Jens Lind blev ved læsningen klar over, at resultaterne kunne forbedres betydeligt, hvis han havde mulighed for få fat i redskaber, der specialtrænede bestemte muskelgrupper. Han undersøgte derfor, hvor han kunne styrketræne i Århus.
Det eneste sted var Aarhus Atlet Klub, men mængden af træningsudstyr var ikke imponerende – ingen træningsbænke og slet ikke nogen form for specialmaskiner. Århus Atlet Klub var primært fokuseret på vægtløftning.
Som følge deraf så Jens Lind ikke nogen anden udvej end at leje et lille træningslokale til sig selv og måske træne sammen med nogle kammerater. I første omgang fremstillede han selv nogle simple og billige, men brugbare redskaber. Strategien var, at man kunne anskaffe sig de mere eftertragtede specialredskaber hen ad vejen. Landets første private center for styrketræning var født.
![Danmarks første fitnesscenter -2](http://fitnews.dk/wp-content/uploads/2021/11/DK-foerste-a%CC%8Ams.jpg)
De første år af centerets levetid giver på mange måder et godt indtryk af, hvor improviseret og skrøbelig denne opstartsfase har været. De første år var præget af en pionerånd og en ildsjæls ihærdighed, der fortæller meget om de vilkår, de første kommercielle centre arbejdede under.
Huslejen i det lille center var på 40,00 kr. om måneden. Med tre kammerater, som hver betalte 10,- kr., kunne det samlede beløb lige akkurat dække udgiften til huslejen. Men som Jens Lind erindrer: „Sprang der en pære, så var der underskud!“
Han fik via sit arbejde på industrivirksomheden Sabroe mulighed for at købe diverse stålprofiler, som kunne benyttes til fremstilling af træningsredskaber. Derudover kunne han købe billige affaldsskiver af jern, og han fik tilmed også lov til at benytte sit arbejdes værksted efter fyraften til fremstilling af træningsudstyret. Fremstillingen af træningsrekvisitterne medførte i sidste ende, at træningsstudiet ikke kunne være i de lejede kælderlokaler på grund af pladsmangel.
Træningslokalet får vokseværk
Jens Lind lejede derfor den 1. september 1959 et nyt og større lokale i centrum af Århus på adressen Frederiksgade 78, hvor han flyttede ind med alt sit træningsudstyr. Jens Lind fortæller:
“Fra den dato ophørte centret med at være en ’hobby’, hvilket var den betegnelse, jeg fik fra skattevæsenet, da jeg ville trække underskuddet fra de første to år fra. Jeg var fra det tidspunkt klar til at drive centret som en forretning, fordi de øgede udgifter gjorde det nødvendigt med en øget tilgang af medlemmer og kontingent.“
Jens Lind fremstillede fortsat selv træningsredskaberne, og med de nye medlemmer blev træningslokalet igen for småt i 1962. Centret måtte derfor flytte alt det tunge udstyr endnu en gang og søge til nogle større og bedre lokaler i to etager beliggende på Fredensgade.
![Danmarks første fitnesscenter -3](http://fitnews.dk/wp-content/uploads/2021/11/dk-foerste-68DanskHelsesprtA%CC%8Arhushal.jpg)
Planen var oprindeligt, at han ville leje den øverste etage ud og kun have den nederste etage, og at centeret kun skulle være åbent fra kl. 16 – 22 på hverdage og lørdag/søndag kl. 10 – 16. Men da Jens Lind blev arbejdsløs som følge af arbejdspladsens flytning, tog han den beslutning at forsøge at gøre sin hobby til sin levevej:
“Jeg var godt klar over, at jeg på længere sigt ikke kunne byde min familie [hustru og to børn] de dårlige økonomiske vilkår, hvor en stor del af indtægten gik til forbedringer og nyanskaffelser for centret. Det var jo ikke nogen guldgrube at have så lille et træningscenter. Så jeg måtte enten finde et andet lønnet arbejde og gå tilbage til et lille center med en begrænset åbningstid eller tænke i større baner.“
Jens Lind valgte det sidste og så sig endnu en gang om i Århus efter større og bedre lokaler. Her fik han mulighed for at leje nogle attraktivt beliggende lokaler på Århus Hallens første sal med flot udsigt over Sct. Knuds Torv. Lejemålet bestod af fem store rum, der skulle lægges sammen til to store lokaler, og Jens Lind ansatte to kammerater til at forestå arbejdet sammen med ham selv. Mens nedrivningsarbejdet pågik, kørte træningslokalerne i Fredensgade videre.
Pionerånd i modvind
Det udstyr, som træningscentret startede med i Århus Hallen, syntes Jens Lind ikke var godt nok i det lange løb. Han tog til Sverige, hvor en svensk fabrikant fremstillede træningsredskaber og -maskiner til fitnesscentrene i USA:
“Jeg så fabrikantens træningsudstyr og fik brochurer og en prisliste med hjem. Hjemkommen til Århus lavede jeg nogle økonomiske beregninger og henvendte mig til min bank for at spørge om muligheden for at få anskaffelserne finansieret med et banklån.
Efter en samlet gennemgang af lånebeløbets størrelse og især min økonomiske situation meddelte banken desværre, at de ikke havde mulighed for at låne mig det ønskede beløb på det foreliggende grundlag. De anbefalede mig at glemme det hele og sagde i sjov, at man ikke skal slå større brød op, end man kan bage!“
![Danmarks første fitnesscenter -4](http://fitnews.dk/wp-content/uploads/2021/11/DK-foersteJens-Lind-1960-i-A%CC%8AMS.jpg)
Jens Lind havde nu kun to muligheder: Enten måtte han glemme alt om at få sit eget træningscenter eller igen lave alt udstyret selv. Selvom økonomien ikke kunne dække købet af udstyr fra nogen fabrik, var troen og stædigheden stor nok til, at han påbegyndte et arbejde, som mange andre anså for fuldstændig håbløst. På trods af manglende økonomiske og uddannelsesmæssige forudsætninger gik Jens Lind i gang med at tegne alle træningsmaskiner og -redskaber, for derefter at lave dem selv på et lille værksted, som han indrettede:
“Når jeg tænker tilbage på det i dag, så minder det jo lidt om humlebien: Den ved ikke, at den ikke kan flyve, men gør det alligevel.“
Sammen med en kammerat, som var blevet ansat som instruktør i Fredensgade, gik han igang med at fremstille det nye udstyr. I alt tog arbejdet ca. 14 måneder, før redskaberne var færdige og kunne sendes til forkromning eller ovnlakering.
I 1968 fandt Jens Lind igen nogle bedre lokaler beliggende på Vester Allé i centrum af Århus. Her lejede han fra 1. oktober et lokale på ca. 400 kvadratmeter bestående af 7 rum, hvorfor en ny nedbrydning af skillevægge blev sat i gang. 1. januar 1969 var centret færdigt, og medlemmerne fra Fredensgade blev overført til de nye moderne træningsfaciliteter. Centeret i Fredensgade blev herefter lukket, da han ikke var interesseret i at forestå det enorme arbejde med at lave flere centre end de eksisterende to.
Som Jens Lind selv udtrykker det:
„Det, der fik mig til starte centrene, var muligheden for selv at træne, men især også den daglige kontakt med de mange dejlige mennesker, som jeg mødte på centret, hvor man diskuterede træningsmetoder, eller hvad det nu måtte være. Hvis man ejer mange centre, sidder man nærmest som en slags kontormand uden større kontakt til medlemmerne, og hvad der rører sig i centrene. Det ville jeg gerne undgå.“
Danmarks først fitnesscenter eksisterer ikke længere, men Jens Lind er “Still going strong”
Tilbage i 1998 overdrog Jens Lind centeret til hans ene søn, Bjørn, der drev centeret frem til 2007, hvor han solgte det. I dag er der ikke længere fitnesscenter på adressen, men Jens Lind der har rundet de 84 år – ja han træner stadigvæk flere gange om ugen.
Danmarks første fitnesscenter og dem der kom lige efter:
- 1959 – Århus Muscle Studio
- Det første privatejede styrketræningscenter åbner.
- 1960 – Club Roma
åbner i en villa på Frederiksberg og bliver centrum for en spirende københavnsk bodybuilder kultur. - 1961 – Form & Figur
Badmintonspilleren Erland Kops åbner lille træningscenter i Østerbro Svømmehal, der senere under Tage Nielsens lederskab bliver til Danmark første fitnesskæde - 1963 – Helsestudie København
Åbner i København gamle badeanstalt i Studiestræde og
bliver det første high-end studie, der tiltrækker et modent publikum fra det bedre borgerskab
Læs også om en anden branchepioner Sven-Ole Thorsen her
Artiklens forfatter har også skrevet bogen “Fra muskelmasse til massebevægelse – indblik i den kommercielle fitness-sektors historie” – den finder du her