Wellness

I dag benyttes ordet wellness over hele verden til at beskrive sundhed og velvære, såvel i den bredeste forstand, men også til at beskrive særlige oplevelser i wellnesscentre og spa'er.
Alle tænker noget forskelligt, når de hører ordet ”wellness”. Nogle tænker på skønhed - andre på fitness, mens andre igen forbinder ordet med rekreation og afslapning. Men hvad er wellness egentlig? Og hvorfor er det blevet så populært?
Wellness er som sådan ikke noget nyt. Kur- og helseophold kendes langt tilbage i historien, men udbuddet og efterspørgslen har aldrig været større end i dag. Og hvor et kurophold i gamle dage handlede om ugers rekreation og lægelig behandling af kroppen i afslappede omgivelser. Så har vi i dag lige så meget behov for et mentalt “kurbad”.
Wellness er derfor forbundet med både fysisk og psykisk velvære, forkælelse, afstresning og opladning. Wellness forbindes stadig med de traditionelle spa, sauna, badeaktiviteter og massage, men blandes også med andre former for velvære tilbud som krop- og skønhedspleje, sports-, fitness- og yoga aktiviteter og rekreation.
Den europæiske Wellness-Union definerer wellness som: Fysisk fitness, åndelig bevægelighed, sjælelig udholdenhed, positiv arbejdsindstilling, harmonisk privatliv og harmoni med naturen.
Og ordet wellness udspringer af det engelske: at være well, og har en dobbelt betydning: At være rask og at have det godt. Og wellness bruges til at beskrive oplevelser der skaber fysisk, mentalt, emotionelt, spirituelt og socialt velvære.
Men der findes som sådan ikke en fast definition af begrebet ”wellness” eller kriterier for, hvad begrebet indeholder. I bund og grund handler wellness og velvære om at have det godt fysisk og psykisk. Og skal wellness oplevelsen være total, skal der både være fokus på forkælelse, kvalitet, service, æstetik, eksklusivitet og atmosfære.
For når du har det godt i din krop, breder det sig til dit sind. Og du får mere overskud til at tackle hverdagens udfordringer, forebygge sygdom og undgå stress.
Wellness afhænger selvfølgelig også af den enkeltes individuelle krav og behov. Det er med andre ord op til dig selv at finde ud af, hvordan du bedst får fred i sjælen og velvære i kroppen. Der er stor forskel på hvilke teknikker, terapi- og behandlingsformer, som virker for dig og for mig, og hvad der fører til dit personlige velbefindende. Men kender vi vores krop og dens behov, er vejen åben for harmoni for krop og sjæl.

Hvorfor Wellness nu?

Der er tre hovedårsager til, at selvforkælelse og personlig pleje er blevet en trend. For det første er det blevet ”lovligt” at dyrke og forkæle sig selv. Vi har aldrig brugt så mange penge på at pleje vores krop, som vi gør i dag. Det er blevet ok at gå til massage en gang om ugen, at dyrke yoga eller gå til kosmetolog – bare fordi det er rart.
For det andet er der status i at tage sig tid til at kunne forkæle sig selv og sætte fokus på det, vi kan nyde, og som plejer vores krop og sjæl. På weekend-ophold eller på miniferier renser vi kroppen, fylder den op med ny energi og genfinder den indre styrke efter en travl tid.
For det tredje er det faktisk nødvendigt for os. I takt med at vores hverdage er blevet mere planlagte og effektive, kan stress næsten ikke undgås. Velvære oplevelser bliver et af de få steder, hvor vi kan koble fra, skylle hverdagens stress og jag væk og få energien tilbage, så vi kan klare endnu en hård uge på jobbet.
På et typisk wellness ophold udbydes bade (dampbad, sauna, boblebade m.m.), massage, krops- og ansigtsbehandlinger m.m. – hvor du kan opleve den befriende følelse af at give slip på hverdagens krav og bare lade din krop og sjæl blive forkælet.
Afslappende massage, hyggelige omgivelser og varme bade. Det er nogenlunde det, du kan forvente af et rigtig godt spa ophold - uanset om det strækker sig over en weekend, eller blot nogle timer en hverdags eftermiddag.
Vi kommer til at besøge en række wellness og spasteder, såvel i Danmark, som i udlandet og vil løbende berette om hvad du kan forvente af de enkelte steder.
Uanset om du er på jagt efter vild luksus med infinity pool og hav udsigt, eller blot vil vide mere om de forskellige behandlinger og sjove muligheder som en dag med saunagus på stranden, åndedrætsøvelser i en saltgrotte, besøge et tyrkisk Hammam, eller blot døse hen i kurveflettede liggestole. Så vil vi sørge for masser af inspiration.
Men i denne kategori bruges wellness også som en samlet overskrift til at beskrive artikler der også omhandler personlig pleje og forkælelse. Og det er også her i denne kategori at vi gerne modtager tips og input fra vores læsere om oplevelser der er et besøg og en artikel værd.

Velvære fra A-til-Z

A

Akupunktur: En 5.000 år gammel kinesisk behandlingsform, hvor der anbringes nåle på særlige punkter langs energibanerne (meridianerne) til udligning af energistrømmen (Qi). Bruges til behandling af smerter og reduktion af psykosomatiske lidelser.
Alexanderteknik: En metode, der udvikler og vedligeholder den rette holdning for hoved, hals og rygrad.
Aromabad: Dampbad ved en middeltemperatur på ca. 45° tilsat æteriske olier, der åbner bihuler og letter vejrtrækning og løsner for muskelspændinger.
Ayurveda: Ayur (liv) veda (lære) er en gammel indisk lægekunst, der kombinerer fysisk behandling med meditative og spirituelle metoder. Vand, oliebehandlinger, motion og speciel kost fjerner giftstoffer fra kroppen, frigiver energi, stimulerer den indre helbredelsesproces og giver indre ro.

B

Bindevævsmassage: Dyb, intensiv massage til løsning af muskelspændinger. Ved påvirkning af reflekszonerne harmoniseres de indre organers funktioner.
Bio-Sauna: Temperaturer fra 40-55° skaber et behageligt klima, som ikke er belastende for kroppen, ofte kombineret med æteriske olier eller farver, der virker afslappende eller stimulerende.
Blomsterbade: Blomsterblade strøs over behageligt varmt vand for en stimulerende og afslappende virkning. Anvendes alene eller som del af en komplet behandling.
Body-Wrapping:  Kropsindpakning med næringsholdige substanser f.eks. mudder eller cremer. Varme og fugt gør huden særligt modtagelig for aktive virkemidler. Pakninger eller masker, holder på varmen og stimulerer blodcirkulationen, hvorved de aktive virkemidler, der anvendes, bedre kan trænge ind og på grund af det store indhold af nærings- og mineralstoffer forsynes huden med værdifulde substanser.

C

Chakra: Ordet er sanskrit og betyder hjul. Ifølge den indiske lægekunst består kroppen af flydende energier. “Chakras” er de syv knudepunkter, hvor energibanerne er forbundet med bestemte organer.
Chi Yang: Ifølge asiatisk tro strømmer energien gennem kroppen i fastlagte baner (meridianer). Ved at regulere disse meridianer genoprettes en harmonisk ligevægt og dyb afslapning opnås.
Cleopatra-bad: Det siges, at Cleopatra bibeholdt sin forførende skønhed, fordi hun badede i æselmælk. En lignende effekt opnås her ved tilsætning af mælk og specielle olier i badevandet.
Colour Energy Bath (Farveenergi-bad): Badebehandling, hvor farvernes indvirkning på sindstilstanden anvendes. Bestemte farveblandinger kan skabe specielle sindsstemninger og aktivere energien.

D

Dampbad: I et vandtæt rum strømmer vanddamp i intervaller ud af dyser, der fugter hud og luftveje. Den ekstremt høje luftfugtighed gør, at en temperatur på ca. 60° føles meget varm.
Dybdevarme: Varmebehandling til løsning af muskulære spændinger. Gennem aktivering af stofskifteprocesser fremmes nedbrydningen af vandansamlinger og fedtceller.

E

Energitilførsel: Energiopladning af krop og sjæl. Ren ilt eller bestemte aromaer, anvendes som stimulanter for at øge effekten.

F

Fem Tibetanere: Tilsyneladende minimalistiske øvelser, der ikke er tidskrævende. De vigtigste muskelgrupper anspændes og afslappes efter et bestemt system, hvilket har en mærkbar virkning på formen og evnen til at slappe af.
Feng-Shui: Den gamle videnskab om at skabe balance mellem elementerne i vort miljø. Målet er at opnå en uforstyrret energistrøm. Kun når denne balance er opnået, er velvære mulig.
Fitarium: Farver og musik sammen med aromatiske dampe, varme brusebade og en ledsagende stemme fører til almen afslappethed.
Fysiurgisk massage: Virker afslappende, aktiverer dit immunsystem og fjerner spændinger og myoser samt løsner ømme muskler ved at forbedre blodcirkulationen, så ilt og næringsstoffer kan cirkulere frit ud til væv, celler og indre organer. Kroppen får dermed også lettere ved at skille sig af med sine affaldsstoffer, så led og muskler bliver mere smidige. Massage kan også modvirke de negative følgeeffekter af stress, lette spændingshovedpine, infiltrationer og lændesmerter.

H

Hamam: Tyrkisk bad, hvor mænd og kvinder er strengt adskilt. Man nyder bassiner, dampbade, hvileområder og en speciel massageteknik, som lover total afspænding.
Hydro Oase: Masserende bad der er styret af musik med farve- og lyseffekter. Anvendelse af kropspakningen bidrager til følelsen af varme og lethed.
Høbad: Frisk hø fra Alperne overhældes med varmt vand, hvorved de typiske aromaer frigøres og og virker afslappende. I et høbad pakkes kroppen ind i hø og varme tæpper. Herved opstår der aromatiske dampe, der har en stimulerende virkning på krop og sjæl.

I

Indonesisk massage: Massage, der udføres med specielle aromatiske olier og lange strøg for muskelafspænding. Huden rulles mellem fingerspidserne for at øge blodgennemstrømningen og sensibilisere nervespidserne. Trykpunkter på hænder og fødder får særlig opmærksomhed.

J

Jacobson-teknik: Afslapningsteknik, der er nem at lære og som virker ved at spænde og derefter slappe af i musklerne. Bevidst muskelarbejde giver mulighed for at opleve efterfølgende afslapning, hvorved fysisk og følelsesmæssig uro reduceres. Der er i alt seks faser i denne øvelse, som bør foretages under professionel vejledning.

K

Kinesiologi: Selvhjælpsterapi til forbedring af det almene velvære, der omfatter bevægelseslære, ernæring og mental træning.

L

Lomi-Lomi-massage: Rytmisk massageteknik, der stammer fra Hawaii, hvor man anvender håndflader, tommelfingre og albuer til at løsne vævet og reducere spændinger for at slappe af og give kroppen nyt liv.
Lulur: Lulur betyder hudbeskyttelse på javanesisk og er en traditionel indonesisk kropsbehandling, som omfatter aroma-massage, peeling med krydderier og urter, yoghurtpakninger og blomsterbade.
Lymfedræning: Vandansamlinger i vævet kan opstå alle steder på kroppen, men især i benene. Denne massageteknik er udviklet til at tømme disse vand- og giftansamlinger under huden.
Lysterapi: Anvendelse af filtreret UV-stråling til behandling af hud- og stofskiftesygdomme. Immunsystemet stimuleres. Lys anvendes også ved behandlingen af depressive lidelser.

M

Magnetterapi: Anvendelse af elektromagnetiske felter til behandling af en række lidelser, herunder kredsløbsproblemer, visse former for gigt, kroniske smerter, søvnproblemer og stress.
Mandara-massage: Udføres af to terapeuter, som arbejder synkront og kombinerer forskellige massageformer i en særdeles behagelig og afslappende behandling.
Meditation: Koncentration om højere bevidsthed og refleksion. Opdagelsen af sit indre gøres nemmere. Velegnet til at styre stress og overvinde mentale kriser.
Modelage: En creme, som indeholder koncentrater af næringsstoffer, masseres ind i huden. Derefter lægges et tykt lerlag på den del af kroppen, der skal behandles. Efterhånden som materialet størkner, stiger hudens temperatur under leret. Hudens porer åbner sig og kan nu absorbere de effektive substanser i cremen.

N

Naturolier: Naturligt forekommende olier af vegetabilsk oprindelse fra frugtkerner eller frugtkød, som anvendes ublandet eller med aromatiske additiver til hudpleje eller massage.

O

Oxygen brusebad: Kort indånding af ren ilt. Virker meget stimulerende for alle organfunktioner, men har dog ingen langtidseffekt.

P

Peeling: Mekanisk peeling med finkornede substanser, som f.eks. malede frugtkerner eller fint sand.
Power Food: Helbredende og sund mad med et stort indhold af bioaktive substanser.
Power Nap: Et par minutters søvn, som får en til at regenerere hurtigt og omgående giver energi. Denne metode anvendes allerede i enkelte virksomheder som en del af pausen.

Q

Qi Gong: En kombination af bevægelse, kontrolleret åndedræt og meditation, der stimulerer stofskiftet og løsner energiblokeringer.
Qi-massage: Ifølge asiatisk tro strømmer energi igennem kroppen i fastlagte baner (meridianer). Ved at regulere disse meridianer genoprettes en harmonisk ligevægt og dyb afslapning opnås.

R

Rasulbad: Orientalsk plejeceremoni, hvor kroppen indpakkes ind i forskellige slags mudder. Indpakninger virker udrensende og skylles af efter en halv times dampbad.
Reiki: Japansk behandlingsmetode, hvor energier gennem håndspålæggelse føres ind i patientens krop. Herigennem løsnes blokeringer og energien aktiveres.

S

Saltbade: Badning i naturligt saltvand stimulerer stofskiftet og bidrager til afgiftning af kroppen.
Shiatsu: Japansk form for akupressur. Udvalgte akupunkturpunkter behandles med fingertryk i stedet for med nåle for at løsne energiblokeringer og korrigere uligevægt.
Svensk massage: Minder om bindevævsmassage, hvor lange, strygende bevægelser kombineres med cirkelbevægelser og suppleres med æltende bevægelser, for at løsne den dybereliggende muskelstruktur.

T

Tai-Chi / Tai Chi Chuen: Ældgammel kinesisk lære om at regulere kroppens energistrøm gennem langsomme og flydende bevægelser og herved opnå velvære.
Thai-massage: Ved klassisk thai-massage anvendes ingen olie. Det omfatter overvejende strækøvelser, og kunden er påklædt. Elementer fra den kinesiske lære om reflekser og Ayurveda anvendes i den meditative del af behandlingen.
Trykpunkts massage: Udvalgte akupunkturpunkter behandles med fingertryk i stedet for med nåle, hvilket løsner energiblokeringer og regulerer kropsfunktionerne.

U

Undervandsmassage: En kraftig vandstråle, som rettes mod ødelagte eller spændte muskler.
15585

FOREVER FIT


Modtag Forever Fit e-bogen på 60 sider og få ny inspiration til din træning. Den indeholder 3 effektive træningsprogrammer, med illustrerede øvelsesbeskrivelser. 30 lækre sunde og kalorielette opskrifter og en komplet kostplan til de næste 180 dage.


Tilmeld dig nyhedsbrevet nu og modtag e-bogen helt gratis