Du lider af en voldsom sukkertrang, hvis dine tanker stort set kun handler om, hvornår du kan indtage dit næste sukkertrip og oplever du, at sukker har taget magten over dig, og at din nydelse af søde sager er erstattet af en stærk sukkerafhængighed? Så er det er en god idé at gøre noget ved din afhængighed.
Tekst: Helle G. Petersen // Foto: Shutterstock
Det er dog ikke altid lige nemt, og der findes utallige metoder og gode råd til at nå derhen, hvor du ikke længere er styret af sukker. For langt de fleste vanskeligere at spise ét stykke sødt end fuldstændigt at holde sig fra søde sager. Fordi at vi ofte oplever en “vil-have-mere” fornemelse i kroppen når først vi starter med de søde sager.
Fra naturens side har vi en naturlig og sund trang til sødt, men i dag hvor samfundet er indrettet på en måde der giver os alt for let adgang til de søde ting, så kan det for mange bliver det et problem. Samtidigt har vi fra vi var børn, lært såvel at fremme og hæmme følelser med sukker. Var vi kede af det, fik vi slik, og når noget skulle fejres, fik vi endnu mere.
Derfor sidder sukkerafhængighed både i psyken og kroppen. Og selvom det i virkeligheden er ganske simpelt at bekæmpe sukkertrangen, er der alligevel mange der har brug for hjælp til at kommer i gang.
Anette Sams, forsker, PhD og forfatter til bogen “Sandheden om sukker”, har 5 råd, som kan hjælpe dig med at undslippe din dominerende sukkertrang.
“Jo mere sukker du spiser, desto mere sødme søger du. Fra en række studier ved vi eksempelvis, at søde drikke i højere grad end neutrale får os til at spise og drikke mere sødt. Det første vigtige skridt ud af en dominerende sukkertrang handler derfor om at frigøre sig sin selvbebrejdelse. At du oplever sukkertrang, har intet med en svag karakter at gøre – det skyldes en urfysiologisk magt, du skal tage kampen op imod,” siger hun.
Anette Sams giver dig her 5 basale råd, som gør, at du efter en uge kan genfinde et naturligt forhold til sukker – hvor du har magten og kun spiser sødt som et nydelsesmiddel ved særlige lejligheder.
1. Kold tyrker
Tag en uge, hvor du holder dig helt fra alt raffineret kulhydrat (alle fødevarer og nydelsesmidler, som er tilsat sukker eller stivelse). Når sødme vil have sødme, slukkes den selvforstærkende effekt, når du er helt konsekvent!
2. Tre solide hovedmåltider
Spis i denne uge kun 3 solide daglige hovedmåltider. Lad ¾ af tallerkenen bestå af grøntsager og kål og ¼ af æg, fisk, kød, mandler, nødder, frø, syrnede mælkeprodukter, ost og olie. Bliv ordentlig mæt ved måltidet, og tillad dig selv følelsen af at ‘gå sukkerkold’ mellem måltider. Har du spist solide hovedmåltider, mangler din krop ikke energi mellem måltiderne, med mindre du træner højintensivt i flere timer imellem måltiderne.
3. Spis hovedmåltider indenfor 12 timer
Indtag alle 3 hovedmåltider indenfor 12 timer! Kombinationen af få solide måltider og faste fra aftensmad til morgenmad, styrker kroppens evne til at lagre det sukker, der kommer ud af de solide hovedmåltider. Effektiv sukkerlagring skaber god balance mellem lagring og mobilisering af energi.
4. Drop mellemmåltiderne
Erstat mellemmåltider med ‘pulssnacks’. Pulssnacks er, når du får pulsen kortvarigt op, og du dermed oplever at få lidt ekstra energi helt gratis. Her laver kroppen sukker til dig og holder op med at forsøge at lokke dig til at spise sukker for energi!
5. Overdøv mild sukkertrang med ‘pulssnacks’
Når ugen er omme, og du nyder et lille stykke sødt – så nyd det fuldt ud – og vær bevidst om at overdøve den følgende milde sukkertrang med pulssnacks. Det kan du sagtens, for nu ved du, at sødme vil have sødme, og den vej vil du ikke nedad igen.
Falder du i igen ved en senere lejlighed, så fortvivl ikke! Du kender vejen tilbage på sporet igen!
Læs også om hvorfor kvinder bør styrketræne hele livet her