En fedtfattig vegansk diæt, uden kaloriebegrænsninger, kan forbedrer ledsmerter hos patienter med leddegigt. Det mener forskere ved Physicians Committee for Responsible Medicine i en ny undersøgelse der er offentliggjort i American Journal of Lifestyle Medicine.
Deltagerne i undersøgelsen oplevede også vægttab og forbedrede kolesterolniveauer.
“En plantebaseret kost kan være recepten til at lindre ledsmerter for de mange mennesker, der lider af leddegigt,” udtaler Neal Barnard, MD, hovedforfatter bag undersøgelsen og fortsætter: ”Og alle bivirkningerne, inklusive vægttab og lavere kolesterol tal, er kun gavnlige.”
I begyndelsen af undersøgelsen blev deltagerne bedt om at bruge en analog skala til at vurdere sværhedsgraden af deres værste ledsmerter i de foregående to uger, fra ”ingen smerter” til ”slemme smerter.”
Hver deltagers Disease Activity Score-28 (DAS28) blev også beregnet ud fra ømme led, hævede led og C-reaktive proteinværdier, som indikerer betændelse i kroppen. DAS28 stiger med sværhedsgrad af leddegigt.

I undersøgelsen blev 44 voksne diagnosticeret med leddegigt inddelt i to grupper i 16 uger.
Den første gruppe fulgte en fedtfattig vegansk diæt i 4 uger, med eliminering af yderligere fødevarer i 3 uger, derefter genindførelse af de eliminerede fødevarer individuelt over 9 uger. Der blev ikke sørget for måltider, og deltagerne håndterede deres egen madlavning og indkøb med vejledning fra forskerholdet.
Den anden gruppe fulgte en ubegrænset diæt, men blev bedt om at tage en daglig placebokapsel, hvilket ikke havde nogen effekt i undersøgelsen. Derefter skiftede grupperne diæt i 16 uger.
Under den fase af undersøgelsen på fedtfattig vegansk diæt faldt DAS28 i gennemsnit 2 point, hvilket indikerer en større reduktion i ledsmerter sammenlignet med et fald på 0,3 point i placebofasen. Det gennemsnitlige antal hævede led faldt fra 7,0 til 3,3 i den veganske fase, mens det tal faktisk steg fra 4,7 til 5 i placebofasen.
For dem, der fuldførte undersøgelsen, blev smerte-vurderingerne også forbedret betydeligt i den veganske fase sammenlignet med placebofasen.
Du læse mere om sunde fødevarer og årets fødevarer trends her
Fedtfattig vegansk diæt gav også vægttab
Ud over reduktioner i smerte og hævelse faldt kropsvægten med 6,3 kilo i gennemsnit på den veganske kost sammenlignet med en gevinst på omkring 0,9 kg på placebo-diæten. Ligesom der også var større reduktioner i total-, LDL- og HDL-kolesterol under den veganske fase.
Nogle af de erfaringer forskerne gjorde sig undervejs var at:
- Frugt: Et øget indtag af frugt var forbundet med et fald i kropsvægt.
- Bælgfrugter og kød alternativer: Øget indtag af bælgfrugt var forbundet med nedsat vægt, fedtmasse og visceralt fedtvæv. Indtagelse af flere kød alternativer, herunder tofu, tempeh og veggieburgere, var forbundet med et fald i kropsvægt.
- Korn: Øget forbrug af fuldkorn var forbundet med nedsat kropsvægt og fedtmasse.
- Æg og mejeriprodukter: Reduceret indtag af æg var korreleret med nedsat vægt. Reduceret forbrug af mejeriprodukter med højt fedtindhold var forbundet med nedsat vægt og fedtmasse.
- Kød, fisk og fjerkræ: Reduktioner i det kombinerede indtag af samlet kød, fisk og fjerkræ var forbundet med vægttab og et fald i fedt masse.
- Tilsat fedt: Fald i indtaget af tilsat animalsk fedt var forbundet med fald i vægt og fedt masse. Nedsat indtag af tilsatte olier korrelerede også med fald i vægt og fedt masse.
Hvem står bag undersøgelsen:
The Physicians Committee for Responsible Medicine er en non-profit forsknings- og virksomhed med base i Washington, DC, som fremmer en plantebaseret kost, forebyggende medicin og alternativer til dyreforsøg og tilskynder til, hvad den beskriver som “højere etiske standarder og effektivitet inden for forskning.
Og selvom resultaterne fra denne undersøgelse ser lovende ud, så er det også værd at bemærke at The Physicians Committee for Responsible Medicine tidligere er blevet hårdt kritiseret af en række læger og lægegrupper.
American Medical Association (AMA) omtalte engang The Physicians Committee for Responsible Medicine som en “organisation”, der anvender “uetiske taktikker” for at fremme en vegansk dagsorden.