Food Trends 2022 – På trods af to år med en pandemi, hvor svingende forsyningskæder påvirkede vores hverdags valg og livsstil, er der alligevel stadigvæk sket en masse spændende ting indenfor mad og ernæring.
Tekst: Lisser Frost-Larsen / Foto: Shutterstock
Når det kommer til at forudsige det kommende års fødevarer trends, har vi her på redaktionen ingen magisk krystalkugle.
Derfor har vi lænet os op ad, hvad Whole Foods Trends Council (der er sammensat af lokale producenter, regionale og globale indkøbere og kulinariske eksperter) forudsigelser, samt kigget på tal fra International Food Information Council, og sammenholdt det med EatingWell.com, som er en førende hjemmeside for madtrends og nye innovationer, der rammer markedet. Vi har brugt disse data til at identificere nogle trends, som vi tror vil vokse i det kommende år. Nogle er nye og andre kender vi, men de er fortsat i vækst.
Food Trends 2022 #1. – Spis med miljøet for øje
Miljøbevidstheden og viljen til at gøre lidt mere i hverdagen for at reducere CO2-fodaftrykket er steget i det seneste år. En international undersøgelse viser, at 85 procent af os nu træffer mere bæredygtige livsstilsvalg, og ifølge online supermarkedskæden Waitrose overvejer 70 procent af deres kunder nu deres mad CO2- aftryk.
Whole Foods Trends Council forudsiger, at korn, der dyrkes via landbrugspraksis og landbrugsprocesser, som hjælper med at adressere jordens sundhed, vil blive endnu mere populære. Et eksempel er Kernza. Det er et hvedelignende korn, der ikke behøver at genplantes hvert år. Og det er en god ting, når det kommer til at bekæmpe klimaændringer. Fordi flerårige korn udvikler dybere rodsystemer end et-årige. Disse dybe rødder hjælper med at forhindre jorderosion og fanger skadelige drivhusgasser under jorden, og holder dem ude af atmosfæren.
Kernza findes i morgenmadsprodukter og endda i øl og har en sød, nøddeagtig smag.
Vi kan også forvente flere produkter fra urbane- og indendørs landbrug. Takket være bæredygtige drivhussystemer bliver det lettere for byboere at nyde bæredygtige, lokalt dyrkede grønsager og måske endda selv dyrke dem.
I takt med, at de miljørigtige fødevarer øger deres popularitet, vil de, der er skadelige, blive undgået. Palmeolie er et godt eksempel, ikke blot er palmeolieproduktion forbundet med ødelæggelse af regnskove, dets høje indhold af mættet fedt forbindes med hjertesygdomme, leverdysfunktion, fedme og type 2-diabetes. Og nu viser ny forskning, at palmitinsyren i palmeolie endda kan fremme metastatisk spredning af kræft.
Food Trends 2022 #2. – Brain Food
Fokus på sammenhængen mellem mental sundhed og kost er vokset under pandemien, og der kommer endnu mere fokus på det i år. De fleste har opdaget, at vores gennemsnitslige levetid forventes at stige, og hvis vi skal have udbytte af de ekstra år, så skal den mental skarphed gerne følge med. Tendensen understøtter fødevarer, som er bedst at spise for hjernens sundhed, og har samtidigt fokus på det, hvad man kan spise for at afværge demens og Alzheimers.
Nye produkter, fra barer til pulvere, tilbydes allerede ledaget af løfter om, at de fremmer en sund hjerne. På det amerikanske marked har TV-værten Maria Shriver og sønnen Patrick Schwarzeneggers nye firma, MOSH, skabt en linje af barer med hjerneunderstøttende vitaminer, adaptogener og græsfodret protein. Og de forventer at udvide brandets portefølje i de kommende år.
En del af indtægterne fra barerne doneres til Women’s Alzheimer’s Movement, som Maria grundlagde for at hjælpe med at finansiere hjerneforskning for kvinder, som udgør to tredjedele af Alzheimers patienter.
Et andet brain food produkt er Memore, et pulveriseret kosttilskud, der er udviklet af North Carolina Food Innovation Lab i samarbejde med NC State University. Det er baseret på forskningen bag MIND-diæten, som har vist sig at reducere Alzheimers risiko med så meget som 54%. Memore er lavet af plantebaserede ingredienser med hjernestøttende fordele, som blåbær, rødbeder, spinat og søde kartofler.
Produktet er baseret på , at mange amerikanerne ikke får nok af disse næringsrige fødevarer i deres daglige kost, og er et pulver, der kan tilsættes til smoothies eller udrøres i et glas vand – og dermed en nem måde at få fordelene fra disse fødevarer.
En aldrende befolkning betyder, at antallet af Alzheimers tilfælde vil fortsætte med at stige. Og da kosten har indflydelse, kan du forvente at se mange flere hjernefødevarer i horisonten.
Food Trends 2022 #3. – Plantebaseret kost
Fokus på at spise mere plantebaseret fortsætter med at trende opad, da mange forsøger at skære ned på kød og spise flere grøntsager. Dette skyldes sandsynligvis en række faktorer, herunder omkostninger og tilgængelighed af kødprodukter og et ønske om at spise sundere og mere bæredygtigt. Ligesom en eksplosion i nye plantebaserede muligheder i dagligvarebutikker og restauranter giver flere valgmuligheder end nogensinde før.
International Food Information Council (IFIC) fandt for nylig ud af, at hele to tredjedele af amerikanerne nu rapporterer, at de spiser plantebaserede kødalternativer.
Hvis du ikke er solgt på ideen om at blive vegetar eller veganer, kan reduktarisme være noget for dig. Netop denne tendens fremhæves i Whole Foods top ti for 2022. De senere år har flexitarianisme hvor der for det meste spises plantebaseret med lejlighedsvis inklusion af kød, æg og mejeriprodukter været populær.
Reducetarianisme adskiller sig ved, at den fokuserer på den gradvise reduktion af forbruget af animalske produkter. Mindre kød i vores kost kan hjælpe os med at leve et sundere og mere miljøvenlige liv. Det indebærer simpelthen at gøre kød til en gang-i-mellem- eller kun-i-weekend mad, snarere end en del af din almindelige måltidser. I de tilfælde, hvor du spiser animalske produkter, skal du prioritere græsfodret kød og fritgående æg.
Og med det stigende udvalg af plantebaserede muligheder, der nu er tilgængelige, bliver det nemmere end nogensinde at reducere kødindtaget.
Food Trends 2022 #4. – Bekæmpelse af madspild
Danmark har ikke mindst pga. af Selina Juuls utrættelige indsats været et foregangsland på dette område. Siden 2008 har Selina medvirket til at bringe massivt fokus på vigtigheden af at undgå madspild via bevægelsen “Stop Spild af Mad.”
Men også internationalt er forbrugerne begyndt at lede efter dageligdags handlinger, som de kan foretage for at undgå madspild og dermed bekæmpe klimaændringer. I USA alene tegner madspild sig for, hvad der svarer til næsten 33 millioner bilers udledning af drivhusgasser. Såvel store etablerede fødevarer producenter, som nye mærker, har tiltag, der fremmer kampen mod madspild på vej i det kommende år.
Den store franske fødevarekoncern Danone har introduceret en ny yoghurt linje kaldet Good Save, der bruger frugt, som ellers ville være blevet kasseret. Og emballagen fortæller forbrugerne, at produkterne ellers ville være blevet kasseret, hvis de ikke var endt i yoghurten.
Frasorterede søde kartofler er nøgleingrediensen i Spudsy, en serie af snacks baseret på søde kartofler, der ellers ville have været for grimme til at blive solgt.
Rind Snacks, der sælger tørret frugt med det næringsrige skind og skræl på, reddede sidste år over 60.000 kg spiselige frugtskaller fra at ende på lossepladsen, og de planlægger at omdirigere 500.000 kg i år. Ved at beholde skindet på deres tørrede kiwier, vandmelon og pærer, formår Rind at producere snacks helt uden spild. Kasseret frugt og grøntsager udgør 30-40%. af det mad, der går til spilde hvert år, alene fordi det ikke er “pænt” nok til at blive solgt i butikkerne.
Også nylancerede Otherworld er bremseklods for at gode fødevarer ender på en losseplads. De laver plantebaserede pandekage- og vaffelblandinger ved hjælp af blomkål, rødbeder, bananer, æbler og mere.
Food Trends 2022 #5. – Mere fisk, skaldyr og tang
Flere er begyndt at vende sig imod fisk og skaldyr, både friske og frosne, til de daglige måltider. På EatingWell.com er søgninger på fiske- og skaldyrsrelaterede artikler og opskrifter steget med mere end 100 % sammenlignet med sidste år. Især laks er blevet mere populært og i takt med at andet kød, er blevet dyrere, føles fisk og skaldyr mindre som en luksus ting til hverdag.
Mens tang længe har været almindelige brugt som mad ingrediens i mange kulturer, kan du forvente, at tang og andre havplanter i fremtiden vil finde vej til lang flere fødevarer. Og udover tang er super sund plantebaseret mad, så har tang også det miljømæssige plus, at bæredygtig produktion af tang også med til trækker kulstof ud af atmosfæren.
Food Trends 2022 #6. – Tarmsundhed bevæger sig fra præ- eller probiotika til postbiotika
I de senere år har vi lært meget om værdien af fermenterede fødevarer og præbiotika, de ingredienser i vores mad, ofte plantefibre, som menneskets fordøjelse ikke selv kan nedbryde, men som til gengæld fungerer som supermad for de bakterier, der lever i tyktarmen.
Nu er det postbiotika, der skaber et buzz indenfor tarmsundhed. Postbiotika dækker over en lang række forskellige bestanddele, som er afgørende i dannelsen af essentielle aminosyrer og vitaminer (K, B2, B1, folinsyre, biotin, og pantothensyre) og omsættelse af præbiotika i kosten.
Som præbiotika og probiotika er postbiotika tilskrevet egenskaber som at forhindre utæt tarm, sænke blodsukkeret og tilbyde anti-inflammatoriske fordele.
I modsætning til præ- og probiotika har postbiotiske kosttilskud ikke været almindeligt tilgængelige – indtil nu. Vi kan forvente at se en stigende mængde postbiotiske kosttilskud på markedet.
Du kan også naturligt øge postbiotisk produktion med fødevarer som kimchi, kefir og surdej.
Food Trends 2022 #7. – Alkoholfri cocktails og drinks
Denne tendens har været voksende i et par år og har oplevet en genopblussen takket være pandemi, der fik alkoholindtaget til at stige til et bekymrende niveau. Hvad der er anderledes ved de nyeste ikke-alkoholdige tilbud er, at de er veludformet og smager som de rigtige ting – bare uden tømmermænd.
Elva Ramirez, forfatter til “Zero Proof: 90 Non-Alcoholic Recipes for Mindful Drinking”, antyder, at den nye bølge, det hun kalder for ædruelig nysgerrighed stammer fra sundhedsbevidste forbrugere, der kan lide at have masser af muligheder.
“En stor del af alkoholfrie drinks popularitet kommer fra moderate alkoholforbrugere, som gerne vil have sunde muligheder, og som elsker ritualet med en drink, men er klar over, hvor meget spiritus de drikker hver uge, ”
Elvira Ramirez
Og med et voksende udbud af alkoholfrie cocktails alkoholfrie alternativer på dåse, flasker eller frisklavede vokser i popularitet og tilgængelighed. Med en kompleks smag der ligner klassiske cocktails – er de en god mulighed for dem, der leder efter noget mere end en seltzer og et stænk juice.
Når folk skærer ned eller helt fjerner alkohol, skaber disse ny kreative alternativer nye muligheder, uanset om du er på en restaurant, bar eller derhjemme.
Food Trends 2022 #8. – Nye “mælke”-alternativer
Glem alt om soja, mandel, kokosnød og cashew.. en ny serie af plantebaseret mælk er på banen. Havremælk er blevet et af de mest populære mælkealternativer, hvilket har sat scenen for en række nye kornbaserede muligheder, især byg. Bygmælk siges at blive en populær mulighed med et lavt fedtindhold og fiberrig. Byg har ikke kun nærende egenskaber, det er også en hårdfør kornsort, der kan dyrkes i ekstreme klimaer – hvilket gør det til den fjerde mest dyrkede afgrøde i verden.
En anden ny interessant mulighed der spås stor succes er kartoffelmælk, som har et lavt indhold af sukker og mættet fedt.
Food Trends 2022 #9. – Skønhed indefra og ud
Det er en kendsgerning, at den stresspåvirkning, vi kollektivt har udstået under pandemien, har nogle omkostninger. Og mange leder efter måder, hvorpå de kan passe bedre på deres kroppe og bremse aldringsprocessen. I år på EatingWell.com voksede søgningen efter artikler og videoer med fokus på sund aldring med hele 1.498 % i forhold til sidste år.
Interessen for hudens sundhed er vokset, og det samme er salget af kollagen pulvere. I den kommende tid forventes også keratin (et protein, der hjælper med at understøtte sundt hår, negle og hud) at stige i popularitet, efterhånden som folk fortsætter med at vise interesse for sammenhængen mellem kost og sund hud og hår.
Nogle af de bedste næringsstoffer til hår-, hud- og neglesundhed inkluderer vitamin D og C og sunde omega-3 fedtstoffer. Næringsstoffer, der findes i fødevarer, som laks, nødder, mejeriprodukter (eller mejerialternativer) og frugter, som jordbær og appelsiner. Så hvis du vil være med på denne trend, behøver du ikke nødvendigvis at bruge mange penge på dyre kosttilskud.
Food Trends 2022 #10. – Spiselige Cannabisprodukter
Mens rekreativ brug af marihuana stadig er ulovligt, er mange lande begyndt at legalisere og afkriminalisere det i de senere år – primært til medicinsk brug. I takt med den udvikling forventes der også at komme flere produkter, og på EatingWell.com har man oplevet en stigning på 179% af søgninger efter information om alt fra, hvad der sker med din krop, når du indtager CBD produkter, til hvordan man laver mad med cannabis.
Food Trends 2022 #11. – Funktionelle drikkevarer
Pandemien har øget vores interesse for wellness generelt, og drikkevarer er en hurtig og nem måde at tilføre sunde ingredienser til din hverdag. Det er derfor, at så mange af os åbner flasker og dåser med funktionelle drikkevarer, der lover fordele lige fra tarmsundhed til bedre søvn til et bedre syn. Salget af funktionelle fødevarer og drikkevarer voksede internationalt med 9,4% sidste år og forventes at stige endnu mere i 2022, når folk er tilbage på arbejdet.
Andre funktionelle drikkevarer, som hurtigt voksende Sunwink, bruger adaptogener – de aktive indholdsstoffer i bestemte planter, der alt efter typen kan virke understøttende på hjernen og kroppens tilpasningsevne. De kan også styrke kroppens modstandskraft mod ude- og indefra kommende stress og urter i deres funklende tonika for at tilbyde fordele såsom immun støtte og stresslindring.
Food Trends 2022 #12. – Sydøstasiatisk smag
Mens det asiatiske køkken spænder over flere regionale områder, er de traditionelle smagsvarianter fra Sydøstasien, herunder Vietnam, Singapore og Filippinerne, ved at få et stærkere greb om hverdagens spisning. Mange af de meget brugte basisingredienser omfatter jasminris, hvidløg, ingefær, sesamfrø, chili, tørrede løg og sojaproteiner (tofu, tempeh). Maden er ofte dampet, kogt eller stegt.
Det unikke ved sydøstasiatiske smagsvarianter handler om kombinationer, der skaber komplekse smagsvarianter. Tænk på citrus og basilikum eller lime og koriander. Mere usædvanlige signaturingredienser – som tamarind og citrongræs – er let tilgængelige i de fleste supermarkeder. Det er en sund måde at lave mad og spise på, der kun kræver nogle få nye ingredienser for at friske dine daglige måltider op.
Food Trends 2022 #13. – Superfood Lattes
Funktionelle kaffeblandinger er i vækst, og et udtryk for, at mange leder efter mere end blot et koffein boost til at kickstarte dagen. Gurkemeje, matcha, reishi og kakao er alle udråbt som funktionelle ingredienser med sundhedsmæssige fordele.
Spørgsmålet er, om de lever op til hypen? Spiser du i forvejen en sund kost, der inkluderer frugter, grøntsager, sunde fedtstoffer, magre proteinkilder og fuldkorn med højt fiberindhold, så har du næppe behov for hoppe med på det funktionelle drikkevaretog for at være sund, især da nogle af disse produkter kan være dyre.
Fødevarer der booster dit immunsystem
Vores immunforsvar er fundamentet for vores helbred, og du kan styrke det ved at lægge de rigtige ting i indkøbskurven, når du handler ind.
Hvis du vil vide mere om de super sunde bær – læs artiklen her
3 fødevarer du kommer til at se mere til i 2022
Svampe
Sammen med den fortsatte interesse for plantebaserede fødevarer (især til køderstatninger) er svampe ved at blive ultra populære. Svampe af alle typer har en kødagtig konsistens og smag, og fungerer som en autentisk erstatning for kød. Tænk på en grillet Portobello-svamp i stedet for en burger på en ristet bolle. “Umami” smagen dominerer i svampe, hvilket gør dem til en velsmagende og smagfuld godbid alene eller som en del af en suppe, gryderet eller endda som tørrede snacks.
Frugtcidereddiker
Brugen af æblecidereddike som sundhedstonic har været i vækst de senere år og er blevet udråbt til at fremme vægttab og stabilisere blodsukkeret. Det er dukket op i drikkevarer, såvel som gummiagtige kosttilskud og kapsler. En af ulemperne ved at drikke æblecidereddike er, at syren den indeholder kan erodere emaljen på dine tænder, og det har betydet, at mange har fundet på andre måder at inkorporere eddike i deres kostvaner, som at tilføje det til salatdressinger, smoothies, cocktails og alkoholfrie drikkevarer.
Åkande frø
De er måske en nyhed i vesten, men i Indien har man spist åkande frø i århundreder. De er lette og luftige i tekstur og er fyldt med næringsstoffer. Fordi de er næsten smagløse i sig selv, er disse frø perfekte til at tilsætte krydderier – både søde eller salte. De er en god plantekilde til protein fyldt med essentielle aminosyrer og fulde af vitaminer. Samtidigt er de glutenfrie og taljevenlige med et kalorieindhold på 100 kalorier i en stor håndfuld.
Læs også artiklen om hvordan du kan sætte mere krydderi på din kostplan her