Smoothies, ikke mindst dem der indeholder friske frugter, grøntsager, og sundhedsfremmende ingredienser som chiafrø eller spinat, opfattes som en nem måde at få en række vigtige næringsstoffer, vitaminer og antioxidanter på én gang. Og de er blevet er blevet en populær måde at indarbejde mere frugt og grønt i kosten på.
Det skyldes ikke mindst at Smoothies er hurtige og nemme at tilberede. Du kan blande alle ingredienserne i en blender og have en sundt og velsmagende snack klar på få minutter. Og netop denne bekvemmelighed appellerer til de fleste med en travl livsstil, der måske ikke har tid til at forberede mere omfattende måltider.
En af de store fordele ved smoothies er, at du kan tilpasses dem efter dine individuelle smagspræferencer og ernæringsmæssige behov.
Du kan eksperimentere med forskellige ingredienser, som frugter, grøntsager, proteinkilder som yoghurt eller proteinpulver, og endda superfoods som spirulina, ingefær eller gurkemeje for at opnå den ønskede smag og ernæringsprofil.
Ikke mindst når det kommer til at sikre sig at man for nok af de fødevarer der er rige på de flavonoider der kan have en positive virkninger på vores sundhed, er smoothies en nem måde at inkluderer citrusfrugter, æbler, løg, te, røde druer, bær, broccoli og kål i den daglige kost.

Bananer i smoothies kan hæmme optagelsen af flavonoider
Men er du én af dem, der godt kan lide bananer, og den sødme og cremede konsistens, som de ofte tilfører en, ja så er en ny undersøgelse muligvis dårlige nyheder for dig.
For studiet der blev publiceret i slutningen af august påviste, at enzymet PPO (polyphenol oxidase) som bananer indeholder kan forhindre kroppens optagelse af flavonoider fra de andre ingredienser i din smoothie som for eksempel grønsager, bær, eller anden frugt.
Resultaterne fra studiet viste med stor tydelighed, at tilgængeligheden af flavonoider fra bær- og grønsagssmoothies, tilsat banan, var reduceret. Hvilket til gengæld ikke viste sig at være tilfældet for flavonoider i de smoothies, der ikke indeholdt banan.
Selvom dette studie påviser, at banan kan begrænse tilgængeligheden af flavonoider i smoothies, så findes PPO (polyphenol oxidase) også i en række andre frugter og grønsager og eftersom det var et relativt lille studie, så der skal nok flere undersøgelser til, før enzyms indvirkning på optagelsen af flavonoider er endeligt kortlagt.
Prøv de grønne bananer i stedet
Så hvis du ikke vil undvære bananer i dine smoothies, så kan det måske være en idé fremover at benytte grønne bananer.
For de grønne bananer indeholder mindre PPO end de modne gule og selvom de er mindre søde i smagen så indeholder grønne bananer også resistent stivelse og pektin, en kostfibertype, som gør dig mæt hurtig, og kan agere som næring for tarmens mikrober.
Fakta om flavonoider
Flavonoider er en gruppe af naturligt forekommende kemiske forbindelser, der findes i planteriget. De tilhører en større gruppe af forbindelser kendt som polyfenoler. Flavonoider er ansvarlige for den farverige pigmentering i mange frugter, grøntsager og blomster og spiller en vigtig rolle i planters vækst og udvikling.
Der er mere end 6.000 forskellige kendte flavonoider, der kan opdeles i flere undergrupper baseret på deres kemiske struktur. Nogle af de mest almindelige flavonoider inkluderer quercetin, kaempferol, catechins og anthocyaniner.
Flavonoider har vist sig at have en række potentielle sundhedsmæssige fordele for os mennesker. De fungerer som antioxidanter og kan hjælpe med at beskytte kroppen mod de skadelige frie radikaler, som kan bidrage til forskellige sygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft.
Flavonoider menes også at have antiinflammatoriske, antivirale og antiallergiske egenskaber.
Læs mere om hvorfor du bør spise flere fødevarer der indeholder resistent stivelse her