Hemmeligheden bag at overholde en sund kostplan er at tilberede mad, der tilfredsstiller både din mave og dine smagsløg, ved hjælp af smag, som kommer fra kvalitetsingredienser – ikke fra fedt, fløde, ost eller salt. Med gode råvarer og velsmagende krydderier kan du forvandle selv en mager lidt småkedelig kostplan til et festmåltid, som du glæder dig til at gå ombord i.
Tag for eksempel en helt almindelig kyllingefilet. I stedet for at stege for at tørstege den på panden, så kog fileten sammen med vin og champignon eller lad den simre i en suppe af hvidløg, citron og ingefær. På den måde bliver sådan en lidt tør kyllingefilet lige pludselig meget mere fristende.
Eller hvad med en mere eller mindre anonym minutsteak. Den får pludselig helt nyt liv, hvis du ligger den i en lage af hvidløg, ingefær, lime og chili, et par time før du steger den. Det er kun fantasien, der sætter grænser, hvis du begynder at eksperimentere lidt med krydderihylden og køkkenets andre smagsforstærkere.
Og benytter du krydderier til at spice din kostplan op med, så tilføjer de ikke blot mere smag, de sætter også mere kulør på de enkelte retter og hjælper dig med at forkæle alle sanser.
Sæt krydderier på din kostplan
Vi har samlet en liste over 17 krydderier og smagsstoffer, der altid hitter, når det gælder om at give maden saft og kraft uden at gå på kompromis med din kostplan og de sunde vaner. Nogle af dem er helt basale krydderier, som kan fås i et hvert supermarked, andre er lidt mere avancerede og kræver et besøg hos den nærmeste grønthandler.
Test eventuelt et par krydderier om ugen, så du på den måde stille og roligt bygger din krydderihylde op, samtidig med at du hele tiden får nye smagsindtryk på tallerknen.
Basilikum
Der er masser af smag i både frisk og tørret basilikum, men smagen varierer lidt i styrke og karakter alt afhængig af, om den er frisk eller tørret. Tørret er den rigtig god til alle former for varme tomatretter, pastaretter, sauce med mere, som skal give et italiensk præg. Basilikum går også rigtig godt til kylling og mange thai retter. Har du nogle blade frisk basilikum ved hånden, smager de helt fantastisk i salater eller som pynt på en tomatmad.
Chili
Pift wok-retter op med lidt chili, eller prøv at ligge det kød/kylling du skal stege i en chilli/lime lage. Du kan både bruge friske chilier eller vælge de tørrede. En tørret udgave vil som regel smage mere intens. Chili er også nemt at dyrke selv. Det kan du læse mere om hvordan du gør her
Citron / Lime
Saften fra citron/lime er rigtig god på salater og grøntsager og kan give et ekstra pift til fisk og kylling. Revet citronskal giver masser af smag til fjerkræ, grøntsager, salater og saucer. Friske usprøjtede citroner er selvfølgelig de bedste.
Dild
Denne urt giver rigtig god smag til både fisk, gulerødder og salater. Du kan også lave en rigtig god kold sauce eller dip ved at blande dild sammen med yoghurt og tyndt skårede agurker.
Eddike
Eddike kan faktisk bruges til meget mere end at konservere eller blandes med olie til dressing. Prøv f.eks. at hælde lidt æblecider eddike over kogt spinat, vineddike over grøntsager eller i en gazpacho suppe. Du får meget smag for rigtig få kalorier.
Estragon
Dette krydderi er et af de vigtigste i den franske madlavning og gør både salater og kylling til en ren nydelse at spise. Steg f.eks. en kyllingefilet i lidt olie og lad den simre sammen med en kvist estragon. Imens kan du mixe halvanden kop kyllingebouillon med ca. en spiseske med stegesky fra panden og en spiseskefuld mel, og pisk det hele sammen ved middel varme. Når det koger, skal du blande en halv kop mælk og en teske estragon i. Rør rundt indtil saucen er jævn.
Så har du en lækker sauce, som du med god samvittighed kan hælde over både kylling og grøntsager. Du kan også pifte grøntsager og kartofler op ved at drysse friskhakket eller tørret estragon ud over, eller bruge lidt estragoneddike, hvis du godt kan lide den syrlige smag.
Forårsløg
Har en mildere smag end traditionelle løg og kan bruges både i sammenkogte retter f.eks. thairetter, i salater, på bagte kartofler, i salsaer og andre kolde saucer.
Gurkemeje
Udover at gurkemejens indhold af antioxidanter bidrager til at beskytte hudens celler mod oxidativt stress og har en positiv effekt på gigt, så kan det også med fordel benyttes i sammenkogte retter og til at give almindelige løse ris, en smuk gylden farve
Hvidløg
Mange mener, at hvidløg passer til alt. Og det er i hvert fald rigtig, når det kommer til alt italiensk, sydamerikansk og thailandsk mad og kødretter generelt. Friske fed hvidløg eller hakket hvidløg på glas (i køleskabet) er bedst. Du kan også godt bruge hvidløgspulver, men vælg et produkt uden tilsat salt.
Ingefær
De fleste kender ingefær fra shots og smothies, men det kan med fordel også bruges i fine strimler i wok-retter, eller prøv at ligge dine kyllingefileter i en lage af lime og ingefær, i et par timer før du steger dem.
Kapers
De små blomsterknopper kan bruges til meget mere end Tatar og pariserbøf. Kapers stammer fra Middelhavsområdet, og italienerne bruger dem på toppen af en carpaccio, i simreretter, og som tilbehør til fisk
Løg
Salatløg eller almindelig løg er altid gode at bruge i supper, saucer eller sammenkogte retter. Hvis du har et halvt løg tilovers, kan du hakke resten af løget og fryse det ned til en anden gang.
Mynte
Dette krydderi kan du bruge til at friske din the op med. Du kan også putte lidt friskhakket eller tørret mynte i din yoghurt eller sammen med lidt frisk frugt, og så har du en lækker og smagfuld dessert eller snack, der frisker selv den kedeligste kostplan op.
Peberrod
Revet peberrod hører ikke kun til på et stykke højt belagt smørrebrød med roastbeef. Hvis du f.eks. drysser peberrod på din bøf eller steak, kan det give kødet en god kraftig smag. Du kan også lave en smagfuld og proteinrig dip til dine grøntsager eller kartofler ved at purere peberroden sammen med hytteost, hvidløg og peber.
Persille
Vidunder krydderiet, der kan bruges i stort set alle retter fra suppe til salater, og som samtidig indeholder både jern og vitamin A, C og K. Derudover er persille fremragende til at tage lugten fra løg og hvidløg og passer samtidig rigtig godt smagsmæssigt sammen. Persille smager helt klart bedst, når det er frisk. Det er heldigvis nemt at få fat i frisk persille, stort set alle supermarkeder og grønthandlere sælger det billigt i små potter, så det holder sig frisk længere.
Sennep
Dijonsennep giver et godt pift til rigtig mange retter lige fra kalkun til stegekartofler. Du kan bruge det til at pifte din sandwich op med eller i dressinger. Prøv f.eks. at blande 1-2 spiseskefulde sennep med lidt balsamicoeddike, 1-2 fed hvidløg og salt & peper, og bland det sammen med frisk pasta eller pastasalat.
Tabasco
Der er masser af temperament og smag i denne chilibaserede sauce, som kan sætte ild til det meste lige fra røræg til sammenkogte retter. Der kommer brand i dine smagsløg, hvis du ikke er forsigtig. Nogle få dråber er nok til at spice maden op.
Har du brug for kostvejledning giver denne artikel dig tips til at finde den helt rigtige kostvejleder