Fitnews
Subscribe
7 dages Yoga retreat i Andalusien med Ina Thanild
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Kost og ernæring

17 tips til at sætte mere krydderi på din kostplan

Krydderier tilføjer smag uden ekstra kalorier og gør det nemmere at holde de sunde kostvaner

15. marts 2022
in Kost og ernæring
164
kostplan - åbning
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn
Indhold gem
1) Sæt krydderier på din kostplan
1.1) Basilikum
1.2) Chili
1.3) Citron / Lime
1.4) Dild
1.5) Eddike
1.6) Estragon
1.7) Forårsløg
1.8) Gurkemeje
1.9) Hvidløg
1.10) Ingefær
1.11) Kapers
1.12) Løg
1.13) Mynte
1.14) Peberrod
1.15) Persille
1.16) Sennep
1.17) Tabasco

Hemmeligheden bag at overholde en sund kostplan er at tilberede mad, der tilfredsstiller både din mave og dine smagsløg, ved hjælp af smag, som kommer fra kvalitetsingredienser – ikke fra fedt, fløde, ost eller salt. Med gode råvarer og velsmagende krydderier kan du forvandle selv en mager lidt småkedelig kostplan til et festmåltid, som du glæder dig til at gå ombord i.

Tag for eksempel en helt almindelig kyllingefilet. I stedet for at stege for at tørstege den på panden, så kog fileten sammen med vin og champignon eller lad den simre i en suppe af hvidløg, citron og ingefær. På den måde bliver sådan en lidt tør kyllingefilet lige pludselig meget mere fristende.

Eller hvad med en mere eller mindre anonym minutsteak. Den får pludselig helt nyt liv, hvis du ligger den i en lage af hvidløg, ingefær, lime og chili, et par time før du steger den. Det er kun fantasien, der sætter grænser, hvis du begynder at eksperimentere lidt med krydderihylden og køkkenets andre smagsforstærkere.

Og benytter du krydderier til at spice din kostplan op med, så tilføjer de ikke blot mere smag, de sætter også mere kulør på de enkelte retter og hjælper dig med at forkæle alle sanser.

 

kostplan -2
Hvis du følger en strigent kostplan gælder om at bruge de rigtige krydderier til give maden saft og kraft uden at gå på kompromis med de sunde vaner

Sæt krydderier på din kostplan

Vi har samlet en liste over 17 krydderier og smagsstoffer, der altid hitter, når det gælder om at give maden saft og kraft uden at gå på kompromis med din kostplan og de sunde vaner. Nogle af dem er helt basale krydderier, som kan fås i et hvert supermarked, andre er lidt mere avancerede og kræver et besøg hos den nærmeste grønthandler.

Test eventuelt et par krydderier om ugen, så du på den måde stille og roligt bygger din krydderihylde op, samtidig med at du hele tiden får nye smagsindtryk på tallerknen.

Basilikum

Der er masser af smag i både frisk og tørret basilikum, men smagen varierer lidt i styrke og karakter alt afhængig af, om den er frisk eller tørret. Tørret er den rigtig god til alle former for varme tomatretter, pastaretter, sauce med mere, som skal give et italiensk præg. Basilikum går også rigtig godt til kylling og mange thai retter. Har du nogle blade frisk basilikum ved hånden, smager de helt fantastisk i salater eller som pynt på en tomatmad.

Chili

Pift wok-retter op med lidt chili, eller prøv at ligge det kød/kylling du skal stege i en chilli/lime lage. Du kan både bruge friske chilier eller vælge de tørrede. En tørret udgave vil som regel smage mere intens. Chili er også nemt at dyrke selv. Det kan du læse mere om hvordan du gør her

Citron / Lime

Saften fra citron/lime er rigtig god på salater og grøntsager og kan give et ekstra pift til fisk og kylling. Revet citronskal giver masser af smag til fjerkræ, grøntsager, salater og saucer. Friske usprøjtede citroner er selvfølgelig de bedste.

Dild

Denne urt giver rigtig god smag til både fisk, gulerødder og salater. Du kan også lave en rigtig god kold sauce eller dip ved at blande dild sammen med yoghurt og tyndt skårede agurker.

Eddike

Eddike kan faktisk bruges til meget mere end at konservere eller blandes med olie til dressing. Prøv f.eks. at hælde lidt æblecider eddike over kogt spinat, vineddike over grøntsager eller i en gazpacho suppe. Du får meget smag for rigtig få kalorier.

Estragon

Dette krydderi er et af de vigtigste i den franske madlavning og gør både salater og kylling til en ren nydelse at spise. Steg f.eks. en kyllingefilet i lidt olie og lad den simre sammen med en kvist estragon. Imens kan du mixe halvanden kop kyllingebouillon med ca. en spiseske med stegesky fra panden og en spiseskefuld mel, og pisk det hele sammen ved middel varme. Når det koger, skal du blande en halv kop mælk og en teske estragon i. Rør rundt indtil saucen er jævn.

Så har du en lækker sauce, som du med god samvittighed kan hælde over både kylling og grøntsager. Du kan også pifte grøntsager og kartofler op ved at drysse friskhakket eller tørret estragon ud over, eller bruge lidt estragoneddike, hvis du godt kan lide den syrlige smag.

Forårsløg

Har en mildere smag end traditionelle løg og kan bruges både i sammenkogte retter f.eks. thairetter, i salater, på bagte kartofler, i salsaer og andre kolde saucer.

Gurkemeje

Udover at gurkemejens indhold af antioxidanter bidrager til at beskytte hudens celler mod oxidativt stress og har en positiv effekt på gigt, så kan det også med fordel benyttes i sammenkogte retter og til at give almindelige løse ris, en smuk gylden farve

Hvidløg

Mange mener, at hvidløg passer til alt. Og det er i hvert fald rigtig, når det kommer til alt italiensk, sydamerikansk og thailandsk mad og kødretter generelt. Friske fed hvidløg eller hakket hvidløg på glas (i køleskabet) er bedst. Du kan også godt bruge hvidløgspulver, men vælg et produkt uden tilsat salt.

Ingefær

De fleste kender ingefær fra shots og smothies, men det kan med fordel også bruges i fine strimler i wok-retter, eller prøv at ligge dine kyllingefileter i en lage af lime og ingefær, i et par timer før du steger dem.

Kapers

De små blomsterknopper kan bruges til meget mere end Tatar og pariserbøf. Kapers stammer fra Middelhavsområdet, og italienerne bruger dem på toppen af en carpaccio, i simreretter, og som tilbehør til fisk

Løg

Salatløg eller almindelig løg er altid gode at bruge i supper, saucer eller sammenkogte retter. Hvis du har et halvt løg tilovers, kan du hakke resten af løget og fryse det ned til en anden gang.

Mynte

Dette krydderi kan du bruge til at friske din the op med. Du kan også putte lidt friskhakket eller tørret mynte i din yoghurt eller sammen med lidt frisk frugt, og så har du en lækker og smagfuld dessert eller snack, der frisker selv den kedeligste kostplan op.

Peberrod

Revet peberrod hører ikke kun til på et stykke højt belagt smørrebrød med roastbeef. Hvis du f.eks. drysser peberrod på din bøf eller steak, kan det give kødet en god kraftig smag. Du kan også lave en smagfuld og proteinrig dip til dine grøntsager eller kartofler ved at purere peberroden sammen med hytteost, hvidløg og peber.

Persille

Vidunder krydderiet, der kan bruges i stort set alle retter fra suppe til salater, og som samtidig indeholder både jern og vitamin A, C og K. Derudover er persille fremragende til at tage lugten fra løg og hvidløg og passer samtidig rigtig godt smagsmæssigt sammen. Persille smager helt klart bedst, når det er frisk. Det er heldigvis nemt at få fat i frisk persille, stort set alle supermarkeder og grønthandlere sælger det billigt i små potter, så det holder sig frisk længere.

Sennep

Dijonsennep giver et godt pift til rigtig mange retter lige fra kalkun til stegekartofler. Du kan bruge det til at pifte din sandwich op med eller i dressinger. Prøv f.eks. at blande 1-2 spiseskefulde sennep med lidt balsamicoeddike, 1-2 fed hvidløg og salt & peper, og bland det sammen med frisk pasta eller pastasalat.

Tabasco

Der er masser af temperament og smag i denne chilibaserede sauce, som kan sætte ild til det meste lige fra røræg til sammenkogte retter. Der kommer brand i dine smagsløg, hvis du ikke er forsigtig. Nogle få dråber er nok til at spice maden op.

Har du brug for kostvejledning giver denne artikel dig tips til at finde den helt rigtige kostvejleder

 

 

 

 

 

 

 

Andre læse også disse artikler

grimme grøntsager-åbning
Kost og ernæring

De grimme grøntsager går som varmt brød

26. maj 2023
havregryn -åbning
Kost og ernæring

Havregryn – er de ligeså sunde som din mor sagde?

8. maj 2023
økologiske fødevarer
Kost og ernæring

Salget af økologiske fødevarer er faldet med 3%

26. april 2023
fuldkorn -åbning
Kost og ernæring

Fuldkorn – 4 tips til at spise mere groft

29. marts 2023
Kantinens buffet -åbning
Kost og ernæring

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

21. marts 2023
resistent stivelse -åbning
Kost og ernæring

Slip din kulhydratforskrækkelse og spis flere fødevarer der indeholder resistent stivelse

8. marts 2023

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

partner-sports-bannerjpg
apollo-bannerjpg
tanita-mc780-350x350pxjpg
fitnewsbanner350x350png
fitnews-sortpng
les-mills-smart-tech-350x350jpg
justfacefitnewsbanner350x350jpg
banner-fitpartnerjpg
banner-fitnessgruppenpng
dadfitnewsbannerjpg
banner-bm-fitnessjpg
350x350-1jpg
banner-starfitjpg
fitnessengros-fitnewspng
wf-bannerjpg
skill-line1080x1080jpg
bannerf1jpg

Vi anbefaler

wellness versus fitness - åbning

Wellness versus fitness

5. januar 2022
Kundalini yoga

Nordjysk kundalini yoga app går verden rundt

12. oktober 2021
kom godt igang

5 tips – Kom godt fra start efter pause

11. oktober 2021
træning og alkohol - åbning

Træning og alkohol: 5 gode grunde til at være opmærksom på dit indtag

4. december 2022
yoga styrker hjernen -3

Yoga styrker hjernen

10. februar 2023

Mest læste artikler

  • PureGym

    Fitness World skifter navn til PureGym

    920 shares
    Share 368 Tweet 230
  • Kunstige sødemidler – er måske ikke så harmløse, som tidligere antaget

    420 shares
    Share 168 Tweet 105
  • Oxygen Sports Club

    395 shares
    Share 158 Tweet 99
  • Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    760 shares
    Share 304 Tweet 190
  • Fitness World solgt til britiske PureGym

    393 shares
    Share 157 Tweet 98
  • De første Fitness World centre skifter nu navn til PureGym

    361 shares
    Share 144 Tweet 90
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In