I en gennemgang af 700 undersøgelser har UOC fundet ud af, at brugen af ginseng som et kosttilskud kan hjælpe kroppen med at restituere efter fysisk træning, forbedre ydeevnen og afværge skader.
Det er de aktive ingredienser fra roden der stimulerer centralnervesystemet, har antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber og fungerer som kortisolregulatorer
Ginseng er et af de mest populære kosttilskud i verden. Det er sammensat af forskellige planter og urter og menes at give mange fordele, med adskillige undersøgelser, der peger på mulige anti-inflammatoriske og antioxidante fordele.
En gruppe forskere ved Universitat Oberta de Catalunya (UOC) har nu fundet ud af, at det også kan være nyttigt i forbindelse med træning.
Ifølge resultaterne af undersøgelsen, som blev udført som en del af et mastergradsprojekt og for nylig blev offentliggjort i det åbne tidsskrift Nutrients, har et indtag som kosttilskud en direkte effekt på at reducere træthed og hjælper musklerne med at restituere efter træning.
“Vi opdagede, at det kan spille en væsentlig rolle som et kosttilskud, når det kommer til at restituere efter træning,” siger Borja Muñoz, en af undersøgelsens hovedforfattere.
For at udføre undersøgelsen gennemgik forskerne fra UOC systematisk over 700 artikler fra den videnskabelige litteratur og analyserede omhyggeligt resultaterne for at bekræfte disse fordele for raske voksne, der dyrker fysisk træning.
“Når det indtages sammen med en afbalanceret kost, kan ginseng give yderligere næring til atleter eller enhver anden, der dyrker fysisk træning på regelmæssig basis. Det er også værd at bemærke, at det at indtage det på regelmæssig basis, betragtes som gavnligt (eller i det mindste ikke skadeligt) for raske mennesker,” udtaler Muñoz.
Fordelene ved ginseng
Gennemgangen har konkluderet, at indtagelse af den asiatiske rod betydeligt kan reducere muskelskader efter træning hos raske voksne. Ydermere forbedrer det muskelregenerering og hjælper kroppen med at komme sig over såvel muskeltræthed, som skader efter fysisk træning.
Specifikt resulterer den anstrengelse og intensitet, der er forbundet med hård træning, i skader på musklerne. Det er hovedsageligt inflammatorisk skade.
De aktive ingredienser stimulerer centralnervesystemet, har antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber og regulerer stresshormonet kortisol, hvilket gavner mange af kroppens stofskiftefunktioner og hjælper immunsystemet med at fungere, som det skal.
Specifikt kan det at tage ginseng systematisk i lang tid afbøde responsen fra nogle af de biologiske markører, der er ansvarlige for træningsinduceret muskelskade og inflammation.
Desuden reducerer og dæmper det forekomsten af mælkesyre i blodet. Mælkesyre er en kemisk forbindelse, der produceres af kroppen, når musklerne har utilstrækkelig ilt på grund af overanstrengelse. Opbygningen af mælkesyre hæmmer musklernes evne til at trække sig sammen, og er hovedårsagen til muskeltræthed.
Mulighed for at reducere risikoen for skader
Undersøgelsen bemærker også, at ved at reducere træthed kan det at tage ginseng på regelmæssig basis også hjælpe med at reducere risikoen for skader, især i tilfælde af muskler eller ledbånd, hvilket igen kan forbedre de atletisk præstation.
“Selvom restitutionstiderne varierer afhængigt af skadens art og ofte er individuel, deler de beskadigede strukturer de samme fysiologiske processer. Men her kan det kan også spille en væsentlig rolle i processen hvor man kommer sig efter skader,” udtaler Muñoz.
Ginseng er almindelig indenfor traditionel kinesisk medicin
Undersøgelsen udsprang af Muñoz’ interesse for ved hjælp af videnskabelig dokumentation at bekræfte de empiriske erfaringer, han observerede, da han gjorde arbejde som fitnesstræner og skades specialist i en fodboldklub i Kina.
Muñoz observerede, at ginseng, som er almindeligt brugt i traditionel kinesisk medicin, ofte blev benyttet af fodboldspillere, der rapporterede gavnlige virkninger af at indtage det.
“Vores mål var at lære mere om virkningerne i en specifik situation, i dette tilfælde i forbindelse med træning, og at give verificerbare beviser for dets evne til at forbedre kroppens reaktion på stimuli af kronisk belastning i sport, og hjælpe atleter med at komme sig mellem træningssessionerne, da fodboldspillerne selv rapporterede, at det fungerede ligesom en energidrik,” udtaler Muñoz.
På det asiatisk sundhedsmarked findes der allerede utallige ginseng baserede produkter til atleter, såsom tabletter og sports specifikke drikkevarer.
Etablering af en fremtidig forbrugsprotokol
Ifølge forskerne kan undersøgelsen bane vejen for at studere fordelene mere indgående og vurdere, hvordan brugen af det som et supplement kan forbedre ydeevnen i forbindelse med sport og træning. Ikke mindst omkring de mulige virkninger omkring, at stimulere og fremskynde kroppens regenereringsprocesser efter muskelskader.
“Af den mulige fremtidige forskning, vi overvejer, er en undersøgelse, der skal etablere en planlagt forbrugsprotokol for at finde ud af præcis, hvordan og hvornår atleter bør tage ginseng for at optimere fordelene inden for en given tidsramme, især særligt tiltalende, da tidligere undersøgelserne omkring det lider af mangel på mangfoldighed og videnskabelig dokumentation,” udtaler Martínez.
Forfatterne bag undersøgelsen understreger i denne forbindelse, at metoden, der skal bruges i hver type situation, skal afklares for at lære mere om, hvordan man forbedrer tilskud baseret på den asiatiske rod.
“Der er stadig en betydelig mængde arbejde at gøre, da ginseng har potentiale til at øge atleternes fysiske præstationer og hjælpe med at forhindre visse skader, især muskelskader,” konkluderede Muñoz.
Hvad er ginseng?
- Omfatter forskellige arter, af familien Araliaceae. Hvoraf plantens rod anvendes.
- Har været anvendt som naturlægemiddel i Østen i mere end 2.000 år.
- De formodet biologisk aktive indholdsstoffer i roden er de såkaldte saponiner (ginsenosider/eleutherosider).
Anvendes normalt
- Ved træthed
- Til at styrke immunforsvaret og modstandskraften.
- Til at styrke den fysiske og psykiske ydeevne.
Dosis
Der findes mange ginseng tilskud på marked og de er af meget forskellig kvalitet og sammensætning af indholdsstoffer.
Der kan være stor forskel på indholdet af ginseng i de forskellige produkter, ligesom de ofte angiver indhold forskellige måder; som mængden af ginsengrod, mængden af standardiseret ginsengekstrakt og mængden af ginsenosider. Hvilket betyder det kan være svært at gennemskue koncentrationen og i de enkelte præparater.
Du bør derfor altid anvende et standardiseret præparat, der indeholder en bestemt mængde af ginsenosider:
- 8 mg som anbefalet daglig dosis, anses som højt.
- 4-5 mg anses som middel. I
- Indeholder et produkt mindre end 2 mg ginsenosider pr. anbefalet dagsdosis, er det at anse som lavt.
Læs også om hvordan energidrikke forbindes med søvnproblemer her