Fitnews
Subscribe
Få 20% rabat på verdens mest komfortable underbukser
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Ny forskning

Avocadoer er ‘slemme’, og veganere er latterlige: Sådan retfærdiggør vi, at vi spiser for meget kød

Ny undersøgelse viser at vi har svært ved at skære ned på kød indtag for klimaet skyld

by Redaktion
5. juni 2024
in Ny forskning
162
avocado -cover
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn
Indhold gem
1) Avocadoer er ‘slemme’, og veganere er latterlige
2) Vi foretrækker at tale om plastik og madspild
3) Gør vi os dummere end vi er?
4) Savner klare udmeldinger om kød, fra politikere!
4.1) OM STUDIET:
4.2) Om Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Der er en del af os, som har svært ved at skære ned på kødet for klimaets skyld. Og i følge nye forskningsresultater fra Københavns Universitet, så tyder det på, at vi har det med at undskylde eller retfærdiggøre os selv, når vi sidder i sociale sammenhænge. Og så har vi også en tendens til at udskamme veganere.

Klarere budskaber fra politikere om klimabelastningen fra kød kunne hjælpe, lyder det fra forskerne.

Avocadoer er ‘slemme’, og veganere er latterlige

Avocadoer er ‘slemme’, og veganere er latterlige. Min krop har brug for kød. Det er min kæreste, der ikke vil skære ned på kødet – ikke mig.

Sådan kan nogle af de argumenter lyde, når vi skal finde undskyldninger, til at legitimere hvorfor vi ikke drosler vores kødforbrug ned til gavn for klimaet.

Det viser et studie fra Københavns Universitet. Her har forskerne igennem fokusgruppe-diskussioner med danske forbrugere observeret, hvilke argumenter, der kommer i spil mellem deltagerne, når der diskuteres kødforbrug.

“Studiet viser, hvordan vi i en social kontekst får retfærdiggjort, at vi ikke vil reducere vores kødforbrug. Alle deltagerne – som overvejende er kødspisere – er enige om, at det noget af det bedste, man kan gøre for at spise mere klimavenligt, er at spise mindre kød. Men når de skal forholde sig til deres eget kødforbrug, går nogle andre mekanismer i gang,” siger Thomas A. M. Skelly, ph.d.-stipendiat på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og førsteforfatter til artiklen om studiet, der er udgivet i Journal of Consumer Culture.

avocado -1
Deltagerne i undersøgelsen havde en tendens til, at de udskammer avocadoer på grund af deres klimabelastning og udskælder veganere som ekstremister.

Selvom alle studiets seks fokusgrupper var enige om, at et mindre kødforbrug er en af de mest effektive måder at gøre sit madforbrug mere klimavenligt på, begyndte deltagerne at lave sociale forhandlinger på egne vegne.

“Det vil sige, at de kommer med forskellige slags undskyldninger og retfærdiggørelser eller forsøger at flytte fokus hen på noget andet. Fx er der en tendens til, at de udskammer avocadoer på grund af deres klimabelastning og udskælder veganere som ekstremister.

Fælles for argumenterne er, at de bliver opfattet som socialt legitime i grupperne, og at de hjælper med at opretholde et selvbillede hos deltagerne som moralsk ansvarlige,” fortæller den anden af studiets forfattere, lektor Kia Ditlevsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

Undskyldningerne og retfærdiggørelserne, som deltagerne benytter sig af, er mangeartede. De går fx på, at man ikke har den nødvendige viden, at man biologisk har behov for kød eller ikke bliver mæt af kødløse måltider. Det kan også være at så tvivl om, hvorvidt klimaaftrykket af kød nu også er så stort.

Endelig bliver skylden også lagt over på andre medlemmer af husholdningen. Fx lyder det fra en deltager:
“Jeg spiser ikke klimavenlig mad desværre. Jeg forsøger, men jeg har en partner, som kæmper imod det. Han vil have kød.”

Vi foretrækker at tale om plastik og madspild

Forskerne observerede også en tendens hos deltagerne til at dreje emnet væk fra kød og over på andre emner, der var mere behagelige at tale om.

“Folk afsporer hurtigt emnet og begynder i stedet at tale om, at de fx gerne vil undgå madspild og plastikemballage. Og i gruppen hjælper folk hinanden med den afsporing.

Vores tolkning er, at det er fordi disse ting er mere neutrale kulturelt set og ufarlige at forholde sig til. Ingen har knyttet særlig meget identitet op på at smide om sig med plastik. Så det er ting, man kan se sig selv gøre uden de store afsavn eller omkostninger for én selv,” siger Kia Ditlevsen.

Derudover er forskellige former for udskamning af de ‘moralsk overlegne’ veganere også måder at retfærdiggøre sit kødforbrug på, påpeger forskerne:

“Når en deltager fx slår fast, at han i hvert fald ikke har tænkt sig at blive veganer, griner de andre deltagere og bekræfter på den måde hinanden i, at veganisme ville være en latterlig løsning,” siger Thomas A. M. Skelly.

Forskerne observerede også et mønster i, at grupperne fremstiller veganere som ekstremister, der ovenikøbet er hyklere, fordi de spiser klimabelastende avocadoer og højtforarbejdede veganske produkter.

“Deltagerne bekræfter hinanden i den forestilling, selvom sandheden er, at rødt kød har et langt større klimaaftryk end både avocadoer og veganske produkter, og at veganere jo ikke nødvendigvis spiser flere avocadoer eller forarbejdede produkter end kødspisere,” siger Thomas A. M. Skelly videre.

“Så man bruger nogle forskellige ting til at undskylde eller retfærdiggøre sit eget kødforbrug med, fordi man ellers kommer til at se dum ud, når nu man har anerkendt kødforbrug som den store klimasynder. Man bliver ramt på moralen. Derfor bliver man – formentlig ubevidst – nødt til at recaste sig selv som en person, der er moralsk sammenhængende,” lyder det fra Kia Ditlevsen.

avocado -2
Selvom alle deltagerne – der overvejende var kødspisere – var enige om, at noget af det bedste, man kan gøre for at spise mere klimavenligt, er at spise mindre kød. Så gik der nogle andre mekanismer i gang når de skulle forholde sig til deres eget kødforbrug

Gør vi os dummere end vi er?

Om nogle af retfærdiggørelserne faktisk skyldes mangel på viden hos forbrugerne eller selektiv brug af viden, står uklart:

“Når alle fokusgrupperne udpeger et mindre kødforbrug som en af de mest klimaeffektive veje, tyder det jo på, at der er en kollektiv viden derude. Men på den anden side er det en viden, man kan problematisere – og resultaterne viser, at det er socialt acceptabelt at problematisere den,” siger Thomas A. M. Skelly og fortsætter:

“Om det er fordi folk ikke rigtig ved det, eller fordi det er belejligt ikke at vide det, kan vi ikke konkludere. Men der er i hvert fald nok tvetydighed i den offentlige debat og i mediebilledet til, at folk kan lave de her retfærdiggørelser, uden at det lyder helt tåbeligt i en social sammenhæng.”

Savner klare udmeldinger om kød, fra politikere!

Ifølge forskerne peger forskningsresultaterne på behovet for, at man fra myndighedernes og politikernes side kommer med nogle utvetydige meldinger om kødforbrug.

“Når vi har politikere, der fx siger, at danskerne skal blive ved med at spise pasta og kødsovs, er det med til at understøtte en idé om, at vi bare kan fortsætte vores kødforbrug, som vi plejer.

Samtidig siger Fødevarestyrelsens nye kostråd, at vi skal spise væsentligt mindre kød. Så der er en diskrepans i udmeldingerne fra myndigheders og magthaveres side,” siger Kia Ditlevsen og slutter:

“Hvis der skal skabes mere klarhed og mindre forvirring hos forbrugerne, så det bliver sværere at komme med socialt acceptable undskyldninger og retfærdiggørelser, skal der også være nogle tydelige udmeldinger fra politikernes og myndighedernes side.

Udmeldinger, der entydigt bakker op om vigtigheden i at skære ned på kødet. Det er også noget, som EU fremhæver. Det gør det nok ikke alene, men det kunne i hvert fald hjælpe folk lidt på vej.”

OM STUDIET:

Den empiriske data i studiet er diskussioner i seks forskellige fokusgrupper bestående af danske deltagere mellem 23 og 63 år med variationer også i uddannelsesniveau, køn og geografi. Et stort flertal af deltagerne er kødspisere.

Den videnskabelige artikel om studiet er udgivet i tidsskriftet Journal of Consumer Culture.
Forskningen er støttet af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer.

Læs også mere om vores forbrug af bælgfrugter her

Om Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.

Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer – både nationalt og globalt.

Redaktion

Redaktion

Andre læse også disse artikler

knuste hjerter -cover
Ny forskning

Knuste hjerter kan heles med motion

24. oktober 2025
smartwatches -cover
Ny forskning

Ny Forskning: Smartwatches er måske alligevel Ikke så “smarte” ure


6. oktober 2025
hjertesygdom -cover
Ny forskning

Med en ny metode kan forskere undersøge årsagen til hjertesygdom

3. oktober 2025
Ny engelsk undersøgelse: 72 % af mennesker med psykiske udfordringer siger, at motion hjælper dem med at blive i arbejde
Ny forskning

Ny engelsk undersøgelse: 72 % af mennesker med psykiske udfordringer siger, at motion hjælper dem med at blive i arbejde

23. september 2025
slidgigt i hoften -cover
Ny forskning

Indendørs cykling har god effekt på Slidgigt i hoften

5. september 2025
sædkvalitet -cover
Ny forskning

Ultraforarbejdede fødevarer skader mænds sædkvalitet

29. august 2025
8jpg
fitnessengros-fitnewspng
ny-banner-350-350-fitnesscomfortjpg
annoncer-350x3503jpg
banner-trx-witt-sport-performancepng
yogo350x350png
ny-saga-350x350jpg
annonce-banner-opdag-inbody-fordelepng
logo-comfyballs-kant-350x350-tekstjpg
ny-biocircuit350x350fitnewsjpg
tanita-2262jpg
arena-reklame-fitnewspng
seca-bannerjpg
banner-fitnessgruppenpng
bydy-bike-banner-2png
align-pilatesjpg
banner-fitpartnerjpg
bannerf1jpg
apollo-bannerjpg
partner-sports-bannerjpg
350x350-1jpg

Vi anbefaler

Fitnessgruppen A/S

15. juli 2022
socialt sammenhold

Socialt sammenhold skaber øget deltagelse

22. oktober 2021
ansigtsgenkendelse - justface

Ansigtsgenkendelse fremmer den personlige kontakt

19. december 2023
Anabole steroider

Anabole steroider

5. december 2021
sweet potato

Sweet potato med ost

19. august 2023

Mest læste artikler

  • mest populære træningsform

    Fitness – Den mest populære træningsform og 6 ud af 10 vil gerne dyrke mere motion

    361 shares
    Share 144 Tweet 90
  • Tongkat Ali har effekt men også bivirkninger

    401 shares
    Share 160 Tweet 100
  • Så længe bør du kunne holde en planke – alt efter din alder

    3900 shares
    Share 1560 Tweet 975
  • HYROX vender tilbage til København med 3 konkurrencedage

    311 shares
    Share 124 Tweet 78
  • Styrketræning efter 50 år: 7 myter du skal glemme, hvis du vil holde dig stærk

    389 shares
    Share 156 Tweet 97
  • Isometrisk træning er bedst til at sænke blodtrykket

    978 shares
    Share 391 Tweet 244

Få 60 sider med ny inspiration til din træning - indeholder 3 effektive træningsprogrammer, med illustrerede øvelsesbeskrivelser. 30 lækre sunde og kalorielette opskrifter og en komplet kostplan til de næste 180 dage. Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag e-bogen helt gratis!

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
15585

FOREVER FIT


Modtag Forever Fit e-bogen på 60 sider og få ny inspiration til din træning. Den indeholder 3 effektive træningsprogrammer, med illustrerede øvelsesbeskrivelser. 30 lækre sunde og kalorielette opskrifter og en komplet kostplan til de næste 180 dage.


Tilmeld dig nyhedsbrevet nu og modtag e-bogen helt gratis

No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input

© 2021 Fitnews.dk