Fitnews
Subscribe
7 dages Yoga retreat i Andalusien med Ina Thanild
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Artikler

Etisk kostvejledning

og vægttabsforløb i fitnessbranchen

19. januar 2022
in Artikler, Kost og ernæring
166
kostvejledning - vægttabs forløb åbning
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn
Indhold gem
1) Udviklingen af en ny diskurs omkring kostvejledning
2) Hvilke muligheder for kostvejledning er der?
3) “Different folks, different strokes”og ansvaret som kostvejleder
3.1) Hvad kan du som forbruger gøre?
3.2) Hvad kan du som coach gøre?

Indenfor de seneste 20 år har pædagogikken omkring trænings- og særligt kostvejledning ændret sig markant, og gør det stadig. I denne artikel tager vi en tur igennem denne udvikling og undersøger, hvorfor den er kommet, hvor den er på vej hen? – Og giver til sidst et bud på, hvad etisk forsvarlig kostvejledning kan være.

Tekst: Anders Nedergaard, PhD / Foto: Shutterstock

Da personlig træning begyndte at bide sig fast i DK i slutningen af 90’erne og starten af 00’erne, var trænerne næsten alle sammen individer, der havde dyrket fitness eller bodybuilding på konkurrenceplan. Og mange af dem havde måske hjulpet andre spirende atleter med at stille op til konkurrence. De ydelser, de leverede som personlige trænere, var helt tydeligt også stærkt inspireret af den slags vejledning.

Man fik kostplaner og træningsprogrammer, og forståelsen var helt klart, at det blev leveret som en autoritativ konsulentydelse. Træneren havde løsningen, og den skulle klienten føje. Men denne form for vejledning har vist sig både at have nogle udtalte begrænsninger og bivirkninger, nu hvor den kan rulles ud i meget stor skala på grund af IT-udviklingen.

Det har afstedkommet, at over de sidste 20 år har pædagogikken omkring trænings- og særligt kostvejledning ændret sig markant, og gør det stadig. I denne artikel tager vi en tur igennem denne udvikling og undersøger, hvorfor den er kommet, hvor den er på vej hen – og giver til sidst et bud på, hvad etisk forsvarlig kostvejledning kan være.

 

kostvejledning - vægttabs forløb restriktive kostplaner
Fra 90’erne og frem kom der flere og flere videnskabelige studier frem, der viste, at evnen til at følge foreskrevne behandlinger, herunder kostplaner, er katastrofalt ringe i det lange løb. Og selvom der findes mennesker, der trives med restriktioner og skarpt definerede planer, så gør de fleste det ikke.

Udviklingen af en ny diskurs omkring kostvejledning

Det matchede meget godt den ernæringsfaglige diskurs, som havde været fremherskende siden 70’erne. Kostvejlederens opgave var at sikre sig, at der var den rigtige mængde kalorier, mikro- og makronæringsstoffer fordelt på nogle nogenlunde meningsfulde måltider – og lave det om til en kostplan.

Den kostplan var det så patientens eller klientens opgave at overholde, og så var den ged ellers barberet – færdig, basta bum!

Fra 90’erne og frem kom der flere og flere studier frem, der viste at adhærensen, altså evnen til at følge foreskrevne behandlinger, herunder kostplaner, er katastrofalt ringe i det lange løb. Samt at resultaterne af behandlingen derfor svandt, når folk faldt i tilbage i deres egen adfærd. Det viste sig f.eks. med skrækkelig tydelighed, at folk gennemsnitligt set tog det meste af deres vægt på efter vægttabs forløb, lige meget hvor meget man “puslede” om folk.

Samtidig med stod det klarere og klarere fra ernæringsforskningen, at de restriktioner, som begrænsninger i kostadfærd som kostvejledning ofte afkræver folk, kan have bivirkninger. De kan nemlig udløse forstyrret spisning og egentlige spiseforstyrrelser i klienter. Det kan være i form af, at man oplever angst, når man spiser ting, man ikke ved, hvor mange kcal der er i.

Eller at man udvikler sort/hvid tænkning om fødevarer (altså som i at fødevarer entydigt er gode eller dårlige), som så igen kan drive forstyrret spisning, særligt overspisning. Helt parallelt har en lang række studier vist, at vægttabs fokus ofte bidrager til reduceret kropstilfredshed, selv når folk taber sig. Selve ønsket om vægttab har simpelthen vist sig at være knyttet til selve de forstyrrede tanker om kostadfærd og ens egen krop.

Det afstedkom udviklingen af en ny diskurs eller retning indenfor kostvejledning, hvor man begyndte at fokusere med på adfærdspsykologiske forhold. Hvorfor spiser folk ting, de egentlig godt ved ikke er godt for dem? Hvad kan man gøre ved det? Og hvorfor falder folk tilbage i gamle adfærdsmønstre, selv efter at have været på en plan i lang tid.

Og det viste sig faktisk også, at kostvejledning (og alle mulige andre typer behandling), hvor man arbejder med pædagogik og adfærdsdesign i stedet for bare det hårde sundhedsfaglige, i gennemsnit virker bedre – man kan faktisk sikre sig en bedre fastholdelse i det lidt længere løb!

Denne erkendelse har også smittet af til de personlige trænere, der i vid udstrækning har taget disse nye værktøjer til sig over de sidste 20 år. Men IT-værktøjer har skubbet udviklingen bagud igen, da den her 90’er-kostvejledning med kostplaner og vægtfokus er lettere at skalere end de blødere kostpædagogiske værktøjer.

kostvejledning - vægttabs forløb-2
Online Coaching og IT-værktøjer har desværre skubbet udviklingen bagud igen med 90’er-kostvejledning med kostplaner og vægtfokus, som er lettere at skalere end de blødere kostpædagogiske værktøjer.

Hvilke muligheder for kostvejledning er der?

Allerførst skal vi måske diskutere, hvad formålet med kostvejledning er. Mange, særligt i fitnessmiljøet, oplever det som en selvfølge, at kostvejledning skal handle om at få mindre fedt og mere muskel. Men når vi nu ved, at fastholdelsesgraden af vægttab er så ringe, og at der kan være psykologiske bivirkninger, så giver det mening, at man også husker på, at man kan hjælpe folk med at spise sundere uden at det nødvendigvis skal involvere ændringer i vægt.

Med det af vejen kan vi snakke om måder at levere kostvejledning på. Der findes mange måder at lave kostvejledning på, og de går fra de meget restriktive metoder, hvor der leveres en kostplan, hvor alt, hvad man spiser, skal vejes og tælles, til langt blødere, som vanetracking på indtag af enkelte fødevaregrupper, f.eks. frugt og grønt eller mindful eating.

Man kan skelne mellem kcal-begrænsede diæter, hvor man vejer og tæller alt – og ad libitum diæter, hvor man grundlæggende spiser efter sin appetit, men med andre former for adfærdsændringer.

Man skal stadig få en kost, der indeholder flere eller færre kalorier uden at veje og tælle alt, f.eks. ved at bruge periodisk faste, manipulere måltidsstørrelser, spise måltider med højere eller lavere mæthedsindex, at arbejde med mindful eating eller direkte at arbejde med forstyrret spisning eller overspisning.

De nye strømninger i kostvejledning vi i Danmark ser i form af Vanecoach, Madmentor og kognitiv kostvejledning er alle samme metoder, der i varierende grad arbejder med disse blødere kostværktøjer.

 

Vælger man en vægttabs fokuseret og restriktiv måde at lave kostvejledning på,
så kan man med stor sandsynlighed ændre folks vægt forbigående, men med en stor risiko for tilbagefald og med risiko for bivirkninger i form af dårligere kropsbillede og forstyrret spisning.

“Different folks, different strokes”og ansvaret som kostvejleder

Udviklingen med online coaching giver deja vu i forhold til personlig træning i 00’erne. Denne udvikling drives af, at de elektroniske formater gør det utroligt let at lave og levere “gammeldags” kostplaner med meget sporadisk opfølgning, mens de nye, blødere kostpædagogiske værktøjer ikke lader sig levere og skalere lige så let. Men det er jo ikke et problem, der er specifikt for online coaches. De fleste personlige trænere leverer jo både nogle fysiske ydelser og nogle online.

Folk har forskellige personlighedsstrukturer og fødevarereferencer, og det betyder, at selvfølgelig virker forskellige former for kostvejledning forskelligt for folk. Nogle har det bedste med low-carb, andre med paleo, og der findes vitterligt folk, som trives med restriktioner og skarpt definerede planer, mens de fleste andre ikke gør. Så hvad skal man gøre, når man som personlig træner eller kostvejleder i fitness branchen skal vælge en kostvejlednings metode for en klient?

Hvis man vælger en vægttabs fokuseret og restriktiv måde at lave kostvejledning, så kan man med stor sandsynlighed ændre folks vægt forbigående, men med en stor risiko for tilbagefald og med risiko for bivirkninger i form af dårligere kropsbillede og forstyrret spisning.

Omvendt, hvis man vælger en blødere ernæringspædagogisk metode og et mindre udtalt vægtfokus, så kan man stadig oftest lave vægttab, hvis ønsket, omend langsommere end for restriktiv kostvejledning med en formentlig bedre fastholdelsesgrad og en lavere risiko for at udvikle forstyrret spisning og dårligere kropsbillede.

Den eneste ulempe her er, at hvis man får en klient ind, der godt kan tåle restriktiv, vægttabs fokuseret vejledning, så vil vedkommende formentlig kede sig eller opleve, at der ikke “sker nok” og måske stoppe forløbet og finde en anden vejleder. Men der vil ikke ske noget, der stiller klienten et dårligere sted end da vedkommende startede.

Ud fra disse betragtninger, så burde etisk forsvarlig kostvejledning altid i udgangspunktet foregå minimalt restriktivt, og så kunne man som kostvejleder gradvist “skrue op” for niveauet af restriktion, hvor der var behov for det i forhold til de ønskede mål, mens vejlederen holder øje med, om klienten udvikler tegn på forstyrret spisning eller kropsbillede. Og så skulle klienter, der kommer med et vægttabs ønske i øvrigt informeres grundigt, om de konsekvenser selve ønsket om vægttab kan medføre.

Men det stiller dels langt større krav til vejlederens kompetenceniveau, og dels er der en række forretningsmæssige forhold, der udfordrer det. Ønsket om vægttab og resultater, upåagtet at det er kortsigtede, er besnærende for klienter, og derfor er det fristende at udnytte i sin markedsføring, hvad mange da stadig gør.

Men efterhånden som bevidstheden stiger om, hvad konsekvenser af vægttabs fokuseret vejledning kan være, og der bliver mere bevidsthed om de nye vejledningsværktøjer, så lærer forbrugerne formentligt, at der er andre veje.

kostvejledning - forbruger
Hvis du døjer med overspisninger eller karrusel vægt, så er det ekstremt usandsynligt, at kostvejledning baseret på kostplaner kan hjælpe dig, og så skal du over i retning af madmentor, vanecoach eller kognitiv kostvejledning.

Hvad kan du som forbruger gøre?

Jeg ville ønske, at man kunne pege på folk fra en bestemt uddannelse, der altid leverer god, etisk kostvejledning. Men det kan man ikke. Der findes også uddannede kliniske diætister og uddannede kostvejledere, der leverer 90’er diætetik og ikke har øje for de begrænsninger det rummer, og bivirkninger det kan medføre, hvis det er det eneste, man kan levere.

Du kan som forbruger kan gøre dig selv mere oplyst, så du ved, hvilken ydelse der kan bruges. Hvis du døjer med overspisninger eller karrusel vægt, så er det ekstremt usandsynligt, at kostvejledning baseret på kostplaner kan hjælpe dig, og så skal du over i retning af madmentor, vanecoach eller kognitiv kostvejledning.

Hvis du er meget optaget af din vægt og udseende, så skal du være særligt opmærksom på ovenstående bivirkninger, da de spiller sammen på en kompliceret måde.

 

kostvejledning - vægttabs forløb - coach
Leverer du som coach kostplaner og vægttabs forløb skal du være meget opmærksom på, at den form for kostvejledning kan have bivirkninger i form af forstyrret spisning og sort/hvid tænkning om fødevarer, der skaber psykologisk usunde spisemønstre.

Hvad kan du som coach gøre?

Du skal gøre det klart, hvad du sælger og til hvem. Der er ikke noget i vejen med at levere kostplaner og vægttabs forløb, så længe du præsenterer det på en rimelig og saglig måde. Det betyder bl.a., at man ikke skal love folk, at resultaterne er blivende, for det viser al erfaring, at de ikke er.

Du skal heller ikke forsøge at præsentere det, som at det er “blød” kostcoaching (fordi det sælger), for det er det ikke. Og du skal være meget opmærksom på, at den form for kostvejledning kan have bivirkninger i form af forstyrret spisning og sort/hvid tænkning om fødevarer, der skaber psykologisk usunde spisemønstre.

Dét kan du fange gennem flere forskellige validerede spørgeskemaer, hvor de mest anvendelige nok er dem, der hedder SCOFF, ESP og EDE-QS.

Læs også artiklen om hvordan du bliver en god personlig træner her

 

Andre læse også disse artikler

Kostplaner -åbning
Kost og ernæring

Kostplaner – 17 fordele og ulemper

22. september 2023
nøglehullet
Kost og ernæring

Nøglehullet er populært – men mange ved ikke, hvad det står for

7. september 2023
proteinbarer -åbning
Kost og ernæring

Proteinbarer – sundt slik eller tomme kalorier

28. juni 2023
grimme grøntsager-åbning
Kost og ernæring

De grimme grøntsager går som varmt brød

26. maj 2023
havregryn -åbning
Kost og ernæring

Havregryn – er de ligeså sunde som din mor sagde?

8. maj 2023
økologiske fødevarer
Kost og ernæring

Salget af økologiske fødevarer er faldet med 3%

26. april 2023

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

skill-line1080x1080jpg
fitnewsbanner350x350png
partner-sports-bannerjpg
tanita-mc780-350x350pxjpg
justfacefitnewsbanner350x350jpg
banner-fitpartnerjpg
fitnews-kvadrat-bannerpng
fitnessengros-fitnewspng
les-mills-smart-tech-350x350jpg
banner-bm-fitnessjpg
350x350-1jpg
fitnews-sortpng
bannerf1jpg
banner-fitnessgruppenpng
wf-bannerjpg
banner-starfitjpg
apollo-bannerjpg

Vi anbefaler

Eksplosiv vækst på marked for Personlig Træning

30. november 2017
Succes virksomhed 2021

Kaiser Sport & Ortopædi kåres som Succesvirksomhed 2021

4. december 2021
BEACTIVE DAY

Beactive Day i 17 lande

10. juni 2022
Svinemørbrad med svampe

Svinemørbrad med champignon, løg og soltørrede tomater

2. august 2023
fitness trends 2020

Fitness trends 2020 – Hvad er In og hvad er yt?

16. oktober 2021

Mest læste artikler

  • Peter Larsen -Lido fitness

    Mig og min træning: Peter Larsen, Lido Fitness

    349 shares
    Share 140 Tweet 87
  • Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    1037 shares
    Share 415 Tweet 259
  • Isometrisk træning er bedst til at sænke blodtrykket

    441 shares
    Share 176 Tweet 110
  • Brysttræning for kvinder – 4 effektive øvelser

    536 shares
    Share 214 Tweet 134
  • Lisser Frost-Larsen bliver 70 år

    438 shares
    Share 175 Tweet 110
  • Testosteron – 5 tips til at øge din produktion af det stærke hormon

    481 shares
    Share 192 Tweet 120
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In