Fitnews
Subscribe
Få 20% rabat på verdens mest komfortable underbukser
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Kost og ernæring

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

Bugnende buffeter og store portioner leder ofte til automatisk overspisning og madspild, hvilket øger risikoen for overvægt og belaster klimaet unødvendigt.

by Redaktion
21. marts 2023
in Kost og ernæring
168
Kantinens buffet -åbning
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn
Indhold gem
1) Kantinen kan bidrage til vores sundhed
2) Ændring af kantinens buffet reducerede madspild med 90 pct.
3) 3 gode råd til at undgå buffetfælden
3.1) Et partnerskab, der bidrager til forebyggelse af overvægt

Mange af os kender til følelsen af at have spist for meget mad fra kantinens buffet. Det kan være svært at modstå fristelsen af al den mad, der præsenteres for os, og nogle gange ender vi med at tage mere, end vi egentlig kan spise.

Det kan føre til overspisning, hvor vi spiser mere end vores krop har brug for, og det kan have negative konsekvenser for vores sundhed og velvære.

Kender du også til at spise for meget, når du går ombord i kantinens buffet? Så er du ikke alene. En YouGov-undersøgelse fra 2021 viser, at op mod halvdelen af kantinegæsterne for det meste spiser op, selvom de er mætte [1].

Når vi dag efter dag spiser mere, end vi behøver, kan det føre til overvægt. 53 pct. af os har overvægt, og det øger risikoen for en lang række sygdomme, bl.a. type 2 diabetes, 15 kræftformer og hjerte-kar-sygdomme. Hvis udviklingen fortsætter, vil 66 pct. have overvægt i 2045, og heraf næsten halvdelen endda svær overvægt.

Kantinens buffet - 1

Kantinen kan bidrage til vores sundhed

Kantinen er en relevant arena, både når det drejer sig om sundhed og madspild. Omkring 1.2 millioner danskere spiser dagligt i en kantine og får her 30-40 pct. af deres daglige energiindtag. Institutioner og kantiner står iflg. Miljøministeriet for 31.000 tons madspild årligt [2].

En anden YouGov-undersøgelse fra 2023 viser, at 6 ud af 10 kantinegæster smider mad ud. Næsten halvdelen, fordi de er kommet til at tage for meget fra buffeten eller portionsanretningerne er for store [3].

“Hvis kantiner vælger at gå fra den traditionelle buffet til færre valg og mindre portioner, spiser vi mindre og reducerer madspild. Det vil gøre en stor forskel for både sundheden og klimaet”, fortæller Susanne Tøttenborg fra Kræftens Bekæmpelse og projektleder i partnerskabet ‘Ja tak, lidt mindre’.

Kantinens buffet - madspild

Ændring af kantinens buffet reducerede madspild med 90 pct.

Dansk Industris kantine gik for et par år siden fra den traditionelle buffet med syv-otte retter til tre portionsanrettede serveringer.

Køkkenchef Jan Eckberg-Beierfeind fortæller, at de nu har tid til at gøre mere ud af de enkelte retter. Og langt de fleste er meget tilfredse med ændringen, selvom nogle brokkede sig lidt i begyndelsen.

“Gæsterne tager typisk to serveringer, men er velkomne til at tage mere. Det gør de færreste. Der bliver spist mindre end tidligere, og gæsterne smider 90 pct. mindre mad ud.

Vi var ærgerlige over al den kasserede mad, som vi havde brugt tid på at lave, og som også er en helt unødvendig omkostning – også for miljøet”, siger køkkenchef i Dansk Industri Jan Eckberg-Beierfeind.

3 gode råd til at undgå buffetfælden

Du kender det sikkert. Buffeten styrer dig mere, end du styrer den. Næste gang du står overfor en ustyrlig buffet, så prøv det her:

  • Vælg de tre ting, du har mest lyst til
  • Tag ikke for meget. Du kan gå en gang til, hvis du er mere sulten
  • Spis langsomt, og mærk efter. Hvis du er mæt, er det ok at levne

Et partnerskab, der bidrager til forebyggelse af overvægt

‘Ja tak, lidt mindre’ er et privat-offentlig partnerskab, hvis formål er at bidrage til forebyggelse af overvægt gennem mindre pakke- og portionsstørrelser. Med i partnerskaber er 7-Eleven, Alt for damerne/FIT Living, Bryggeriforeningen, Coop, DI Fødevarer, De Samvirkende Købmænd (DSK), Diabetesforeningen. FOA, Fagligt selskab af Kliniske Diætister (FaKD), Fødevarestyrelsen, Healthy Skinny Bitch Hjerteforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Professionsskole, Landbrug & Fødevarer, McDonald’s, Rådet for sund mad, Stop spild af mad, Sundhedsstyrelsen, Tænketanken FREJ.

[1] YouGov undersøgelse gennemført i marts 2021 med 1.015 respondenter. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år.
[2] Kortlægning af madaffald i servicesektoren (mst.dk)
[3] YouGov undersøgelse gennemført i januar-februar 2023 med 1.002 respondenter. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år.

Bælgfrugter mætter godt, men vi ved for lidt om dem – det kan du læse mere om her

Redaktion

Redaktion

Andre læse også disse artikler

Ashwagandha -cover
Kost og ernæring

Ashwagandha: En evidensbaseret gennemgang af fordele, ulemper og effekt på testosteron

2. juni 2025
kostvejlederuddannelse -cover
Kost og ernæring

Inspire Institute lancerer ny digital kostvejlederuddannelse med fokus på fleksibilitet og faglighed

27. maj 2025
Tongkat Ali -cover
Kost og ernæring

Tongkat Ali har effekt men også bivirkninger

23. januar 2025
fuldkort -cover
Kost og ernæring

Kvinder spiser oftere fuldkorn end mænd

15. januar 2025
sukkertrang
Kost og ernæring

Slip din sukkertrang med 5 effektive tips

31. marts 2025
Fuldkorn -cover
Kost og ernæring

60% af os danskere spiser for lidt fuldkorn

10. september 2024
fitnews-kvadrat-bannerpng
banner-fitnessgruppenpng
bydy-bike-banner-2png
annonce-banner-opdag-inbody-fordelepng
tanita-2262jpg
banner-trx-witt-sport-performancepng
partner-sports-bannerjpg
banner-starfitjpg
apollo-bannerjpg
annoncer-350x3503jpg
350x350-1jpg
logo-comfyballs-kant-350x350-tekstjpg
yogo350x350png
8jpg
arena-reklame-fitnewspng
fitnessengros-fitnewspng
ny-banner-350-350-fitnesscomfortjpg
ny-saga-350x350jpg
bannerf1jpg
ny-biocircuit350x350fitnewsjpg
seca-bannerjpg
banner-fitpartnerjpg

Vi anbefaler

succes i fitnessbranchen

Fundamentet for succes i fitnessbranchen

12. april 2022
Zwift

Zwift satser stort på e sport

19. oktober 2021
avocadosalat med kylling

Avocadosalat med kylling

1. august 2023
Sauna er sundt

Sauna er sundt – og giver dig 5 unikke fordele

20. december 2023
Varieret styrketræning -cover

Varieret styrketræning – 4 øvelser der giver ny inspiration

23. januar 2024

Mest læste artikler

  • væskeindtag -cover

    Sådan optimerer du dit væskeindtag før, under og efter træning

    315 shares
    Share 126 Tweet 79
  • Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    3130 shares
    Share 1252 Tweet 783
  • Brysttræning for kvinder – 4 effektive øvelser

    1187 shares
    Share 475 Tweet 297
  • Ældre danskere dyrker sport og motion – og de 70-74-årige går forrest

    309 shares
    Share 124 Tweet 77
  • Så længe bør du kunne holde en planke – alt efter din alder

    3853 shares
    Share 1541 Tweet 963
  • Sven-Ole Thorsen 75 år “Jeg vil leve i nuet og glæde mig til fremtiden”

    1032 shares
    Share 413 Tweet 258

Få 60 sider med ny inspiration til din træning - indeholder 3 effektive træningsprogrammer, med illustrerede øvelsesbeskrivelser. 30 lækre sunde og kalorielette opskrifter og en komplet kostplan til de næste 180 dage. Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag e-bogen helt gratis!

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
15585

FOREVER FIT


Modtag Forever Fit e-bogen på 60 sider og få ny inspiration til din træning. Den indeholder 3 effektive træningsprogrammer, med illustrerede øvelsesbeskrivelser. 30 lækre sunde og kalorielette opskrifter og en komplet kostplan til de næste 180 dage.


Tilmeld dig nyhedsbrevet nu og modtag e-bogen helt gratis

No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input

© 2021 Fitnews.dk