Fitnews
Subscribe
CBD Arthritis gel- Gigt gel med kølende effekt som har dokumenteret smertelindring
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Forside Kost og ernæring

Vi ved for lidt om bælgfrugter i Europa

Og den uvidenhed står i vejen for udbredelsen af denne "grønne" superføde

20. januar 2023
in Kost og ernæring
165
Bælgfrugter - åbning
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn

Bælgfrugter er desværre noget som vi Europæer spiser alt for lidt af, ikke mindst forhold til myndighedernes anbefalinger – og herhjemme i Danmark indtager vi sidstepladsen.

Det viser nyt EU-finansieret studie fra Københavns Universitet, som en del af “FOODENGINE”-programmet. Uvidenhed og manglende traditioner er hovedårsagen, mener forskeren.

Det er efterhånden almen viden, at kødforbrug er blandt de største klimaudfordringer og det kunne være en nøgle til at bringe drivhusgas-udledningerne ned, hvis vi var i stand til at skrue ned for forbruget. Og der findes faktisk en sund madvare, som kan erstatte kødets proteiner og som er bæredygtigt og klimavenligt.

Related articles

Spiselige insekter er et bæredygtigt protein alternativ

Mikronæringsstoffer får du vitaminer og mineraler nok?

Katharina Henn fra Institut for Fødevarevidenskab har i sine ph.d.-studier forsket i sådan en fødevaretype. Det vi i Danmark kalder bælgfrugt – tørrede spiselige frugter fra bælgplanter.

En nærende og sund superføde, der tilmed er miljø- og klimavenlig – og som ofte gror, hvor ikke meget andet kan. Vi kender dem bedst som bønner, ærter og linser, men der findes faktisk i alt 11 typer og flere hundrede kultiverede varianter man kan spise.

Henns studier viser dog, at vi europæere slet ikke kender dem særligt godt. I sine studier har forskeren undersøgt kendskab, forbrug og holdninger til bælgfrugt som fødevare i 5 europæiske lande: Tyskland, Danmark, Spanien, Polen og Storbritannien. Og vi spiser ikke så mange bælgfrugter, som vi burde – danskerne færrest af alle, men vores uvidenhed er også nøglen til at ændre på det. For vidste vi bare bedre, så var mulighederne store.

“Bælgfrugter har mange fordele både for mennesker og for vores planet. Desværre er der også nogle forhindringer i vejen for forbrugerne, som skal overkommes, før bælgfrugternes potentiale kan blive fuldt udnyttet,” siger Katharina Henn.

Bælgfrugter er sunde, nærende og klimavenlige – og kan vokse overalt. Alligevel er det altså den samlede konklusion, at europæerne spiser væsentlig færre bælgfrugter end landenes nationale anbefalinger indikerer eller FNs, der i 2019 gjorde 10. februar til bælgfrugtens dag for at sætte fokus på fødevaren.

“Når vi dyrker bælgfrugter i Europa er det typisk som dyrefoder. Som menneskeføde er potentialet underudnyttet. Og hovedårsagen er uvidenhed og manglende madtraditioner. Særligt viser mine studier, at europæerne mangler viden om bælgfrugters fordele, især deres bæredygtighed og klimavenlighed, der ukendt for mange,” lyder det fra forskeren.

Danmark helt i bunden

I sine studier har Henn forsøgt at få overblik over forbruget af fødevaren på tværs af Europa og efterfølgende identificere de hindringer, som forbrugerne er udfordret af.

Hendes undersøgelse placerer Danmark midt i feltet når det kommer til forbrugernes kendskab til bælgfrugter, men på en sidsteplads af de fem lande, når det kommer til at udnytte deres potentiale som bæredygtig, sund mad.

Omvendt er briternes kendskab til bælgfrugterne i den lave ende, mens forbruget er halvvejs mod toppen, kun overgået af Polen og Spanien. Om det skyldes store mængder baked beans, fortæller resultaterne ikke, men de britiske sundhedsmyndigheder anbefaler faktisk et dagligt indtag af baked beans som del af de daglige stykker frugt og grønt – det vi i Danmark kender som “6 om dagen”.

Det vil måske kunne trække lidt i smilebåndet hos mange danskere, men briterne har faktisk fat i den lange ende.
“Der er intet galt med bønner på dåse. Det er en typisk misforståelse blandt forbrugere, at når mad kommer i en dåse, så er den nok ikke sund. De kan nogen gange komme i en sukkerholdig lage, men bønnerne fejler ikke noget” lyder det fra Katharina Henn.

Spanien er klassens duks med topplaceringer både i forhold til kendskab, variation i de anvendte bælgfrugter og i forhold til det samlede forbrug. En forklaring kan være Spaniens historiske kontakt med mellemøstlige madtraditioner. I hvert fald indgår bælgfrugter i dag som en mere naturlig del af den spanske middelhavskost, fremhæver Katharina Henn.

I hendes eget land Tyskland, er traditionerne gået i glemmebogen.
“I Tyskland har man på lignende vis tidligere haft mange traditionelle retter, hvor der indgik bælgfrugter – som linsegryde med pølser fx. Men de er gået af mode. Og det forklarer til dels, hvorfor tyskerne har et stort kendskab til bælgfrugter, men ikke i samme grad spiser dem,” forklarer Henn.

Bælgfrugter - forbrug
Forskning viser at danskerne ikke spiser nok bælgfrugter – vi mangler viden og traditioner. Foto: Shutterstock

Årsager og løsninger

Hun mener løsningen på det lave forbrug skal findes i at opbygge traditionerne i Europa fremfor at fokusere på at skabe erstatningsprodukter, der efterligner kød.

“Der er stor interesse for køderstatninger, fordi industrien mener, at forbrugerne har brug for produkter, der ligner det mad, de kender som fx en traditionel burgerbøf. Men ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt behøver vi ikke de her efterligninger, og vores undersøgelser viser faktisk, at forbrugerne ofte ville foretrække bælgfrugterne, som de er,” siger Katharina Henn og fortsætter:

“Bælgfrugter har været en traditionel madvare i lang tid, så der må gerne komme flere produkter med bælgfrugt som ingrediens, bestemt, men der er egentlig ikke behov for en masse tilpasning og innovation. Ikke i den forstand, som der er med fx insekter eller kød dyrket i laboratorier. Det, der særligt mangler, er viden til at forberede dem og inspiration til at tilberede dem, så folk begynder at tage dem i betragtning, når de planlægger deres måltider, “ siger forskeren.

Bælgfrugter – En klimagavnlig superføde

Som et led i undersøgelserne indgik også en såkaldt livscyklus-vurdering, som fastsætter drivhusgas-aftrykket fra produktion til forbrug – start til slut. Den understreger, at bælgfrugter har et kæmpe potentiale, ikke mindst i en tid, hvor verden virkelig har brug for det.

“Vi lige blevet 8 milliarder på planeten og står samtidigt over for en klimakrise. Det kalder på tre ting som bælgfrugter kan levere: En fødevareproduktion, som kan nære den voksende befolkning, som kan gøre det klimavenligt uden store udledninger af drivhusgasser, og en som kan gøre det i en fremtid med sværere vilkår for afgrøder med blandt øget tørke,” siger hun og fortsætter:

“Det kunne være nu, at tiden var kommet til at tale om bælgfrugter i Europa – det er billig mad, det er nærende, det er godt for klima og miljø. Der er intet dårligt at sige om det”, lyder det fra forskeren.

Figur: Kendskab og forbrug af bælgfrugt i fem europæiske lande

Bælgfrugter - skema
Kendskab: Gennemsnitlig score ud fra korrekt genkendelse af bælgfrugt typer
Variation: Gennemsnitligt antal forskellige bælgfrugter indtaget på et år.
Frekvens: Dage pr. måned, hvor bælgfrugter blev indtaget.

Bælgfrugter - fakta

Fakta: Hvad er bælgfrugter ?

Tørrede spiselige frugter fra bælgplanter – sådan lyder definitionen i FN’s fødevare- og landbrugsorganisation af “pulses”, den kategori af bælgfrugt, som studierne har fokuseret på. Høstes bælgfrugter grønne og umodne, kaldes de i stedet grønsager, og bruges de til olie (fx soja og jordnødder) tælles de heller ikke med under “pulses”.

Der findes flere hundrede spiselige varianter fordelt på 11 typer. De er næringsrige med 2-3 gange så meget protein som korn. Planterne kan vokse i næsten al slags jord og er meget hårdføre over for eksempelvis tørke.

Bælgplanter har en unik evne til at fange nitrogen fra luften og binde den til jorden til gavn som gødning – også for andre planter. Behovet for tilsat gødning er derfor forsvindende lille ligesom den “drivhusgas-regning”, som afgrøden medfører.

Luft i maven og andre fordøjelsesproblemer fra bælgfrugter er opfattet som en af de største forhindringer hos forbrugerne. Dette er dog et problem, der stort set kan undgås med tilvænning og korrekt forberedelse og tilberedning.

Læs også artiklen om hvordan kostændringer kan forlænge dit liv

Fakta: Bælgfrugter i Danmark

Trods et kendskab til bælgfrugter, der var omtrent gennemsnitligt af de fem lande i undersøgelserne, så svarede danskerne til bundplaceringer både i forhold til hvor meget vi spiser og variationen af spiste bælgfrugter.

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser danskerne ca. 2 gram bælgfrugt om dagen. Det er kun 2% af de 100 gram, der anbefales af Fødevarestyrelsen, som i en årrække har ført kampagne for flere bælgfrugter i danskernes kost.

Fakta: Bælgfrugter er klimavenlige

Drivhusgas-regning (i CO2) for forskellige bælgfrugter i gennemsnit:

  • Tørrede – 11 kg CO2 / kg protein
  • På dåse – 23 kg CO2 / kg protein

Til sammenligning:

  • Kødkvæg – 499 kg CO2 / kg protein
  • Lam – 198.5 kg CO2 / kg protein
  • Tomater – 190 kg CO2 / kg protein
  • Ost – 108 kg CO2 / kg protein

Om studierne

Katharina Henns forskning i bælgfrugter består af en stor online spørgeskemaundersøgelse, med omkring 1000 deltagende pr. land.

En såkaldt kvotebaseret undersøgelse blev anvendt – dvs. at lokalitet, alder og køn af de medvirkende var sammenlignelig på tværs af de fem lande.

Du kan læse mere om studierne her, her og her

 

Tags: ærterbælgfrugterbønnerlinser

Andre læse også disse artikler

spiselige insekter - åbning
Kost og ernæring

Spiselige insekter er et bæredygtigt protein alternativ

23. januar 2023
mikronæringsstoffer-åbning
Kost og ernæring

Mikronæringsstoffer får du vitaminer og mineraler nok?

4. december 2022
kreatin supplementering - åbning
Kost og ernæring

Kreatin supplementering – er det en god idé?

30. november 2022
Fodboldlandsholdet
Kost og ernæring

Hvad spiser fodboldlandsholdet til morgenmad?

22. november 2022
forarbejdede fødevarer - åbning
Kost og ernæring

Forarbejdede fødevarer har vist sig at være farligere end tidlige antaget

18. november 2022
kost ændring
Ny forskning

Kost ændring kan forlænge dit liv – uanset hvor sent du begynder

25. oktober 2022

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

banner-bm-fitnessjpg
apollo-bannerjpg
dadfitnewsbannerjpg
justfacefitnewsbanner350x350jpg
banner-starfitjpg
banner-fitnessgruppenpng
fitnews-sortpng
350x350-1jpg
fitnews-350x350-ultimate-group-fitness-solutionjpg
fitnessengros-fitnewspng
banner-fitpartnerjpg
350x350gc3jpg

Vi anbefaler

træningstilbud

Stærkt træningstilbud samler Odenses erhvervsledere

20. oktober 2021
momsfritagelse - fitness

Momsfritagelse på fitnessydelser eller ej?

22. februar 2022
kalorietælling - åbning

Glem alt om kalorietælling – og vælg den rigtige træningstype

17. oktober 2021
Yoga udstyr - åbning

Yoga udstyr – hvad har du brug for?

11. oktober 2022
optimister lever længere

Optimister lever længere

15. oktober 2021

Mest læste artikler

  • styrketræning over 50 - åbning

    Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    618 shares
    Share 247 Tweet 155
  • Undgå de 10 typiske fitness begynder fejl

    342 shares
    Share 137 Tweet 86
  • Kaatsu Fitness udvider og sætter turbo på vækst

    337 shares
    Share 135 Tweet 84
  • Katja Ferdaousse Petersen – Danmarks mest veltrænede bedstemor

    423 shares
    Share 169 Tweet 106
  • Du behøver ikke dyrke vinterbadning for at opnå sundhedsfordele

    358 shares
    Share 143 Tweet 90
  • Brysttræning for kvinder – 4 effektive øvelser

    343 shares
    Share 137 Tweet 86
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In