Fitnews
Subscribe
7 dages Yoga retreat i Andalusien med Ina Thanild
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Kost og ernæring

Protein hvad kan det egentlig bruges til?

Danskernes proteinindtag er steget over de sidste 15 år - men hvor meget har vi egenligt brug for

12. november 2021
in Kost og ernæring
153
protein
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn

Danskerne går mere og mere op i protein. Proteinpulver er rykket ud fra motionscentrene og er blevet allemandseje, man kan købe proteinbarer i kiosker og dagligvarebutikker.

Tekst: Anders Nedergaard, PhD, Specialkonsulent / Foto: Shutterstock

Senest er vi begyndt at se flere proteinberigede produkter på hylderne i butikkerne, som Arlas Plus mælk og adskillige tjenester med fitnessvenlige færdige måltider, oftest deklareret som proteinrige er poppet op.

Related articles

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

Slip din kulhydratforskrækkelse og spis flere fødevarer der indeholder resistent stivelse

Forbrugerne er begyndt at betragte højt proteinindhold som et sundhedsstempel på samme måde, som vi oplevede det med “lavt fedtindhold” for 10-15 år siden.

 

Protein - 1
Når proteinproducenterne får en atlet, der ligner en græsk gud til at anbefale deres produkt, får de ikke kun reklame – de holder også liv i vores kollektive fortælling om, hvor vigtigt det er at være ung, slank og lækker.

Protein – Hvorfor vil vi have mere af det?

Det er naturligvis ikke en trend, der er opstået ud af det blå. Noget af det stammer fra samtidens sundhedsfokus og særligt den del af det, der handler om fitness (underforstået se godt ud uden tøj på). Hvis man gerne vil have store muskler og lav fedtprocent, eller hvis man bare vil tabe sig, så er mere protein efter alt at dømme en god ide.

Men protein som sådan er hverken sundt eller usundt. I visse tilfælde fører det til kostmønstre, der ikke er sunde. Det kan være den unge mand, hvor højt proteinindtag fra kosttilskud fortrænger den rigtige mad og i særdeleshed grøntsager. Men det kan også være fitness eller bodybuilder atleten, der følger broscience kostråd om, at man skal spise urimeligt store mængder protein. Bodybuildere, der spiser kilovis af kød hver dag, er ikke en sjældenhed. Det er der god grund til at betvivle sundheden af.

Men proteinproducenterne påvirker i høj grad vores varevalg gennem markedsføring. Og selve idealiseringen af den fitte, slanke krop er også opstået under påvirkning af markedsføring fra producenter af kosttilskud og protein. Når de får en atlet, der ligner en græsk gud til at anbefale deres produkt, får de ikke kun reklame for deres eget produkt – de får også kastet endnu en dråbe i havet om vores kollektive fortælling om, hvor vigtigt det er at være ung, slank og lækker.

Hvor meget er vores proteinforbrug steget?

Danskernes proteinindtag er steget over de sidste 15 år. Vi kan se i opgørelserne fra Danskernes Kostvaner, at vores proteinindtag er steget fra 14% af energiindtaget i 2000-2002 til 16% i 2011-2013. Det kan godt være, at det kun er 2 procentpoint, men det er faktisk en stigning på 15% på godt 15 år.

Samtidig med stiger forbruget af proteintilskud. Proteinpulver markedet vil vokse cirka 2% per år de næste 5-10 år (inflations­justeret, Euromonitor). De tilsvarende markeder for proteinbarer vokser efter alt at dømme endnu hurtigere, men jeg har ikke kunnet finde tallene for det specifikt endnu.

Disse ændringer i forbrugeradfærd akkompagneres af og forklares delvist af, at forbrugernes syn på protein har ændret sig. På grund af den ophobede medieeksponering har vores holdning til protein ændret sig så meget, at vi nu tillægger fødevarers proteinindhold stor sundhedsværdi, ligesom “lavt fedtindhold” eller “light” i 90’erne og starten af 00’erne.

Det er i den henseende værd at bemærke, at vi har haft nogle kost­råd, der har haft nogle ubestrideligt fornuftige og evidensbaserede kostråd om f.eks. at spise mere fisk og flere grøntsager. Men disse råd har på ingen måde taget lige så stærkt fat i befolkningen som proteintrenden. Det antyder også, at der er nogle andre kræfter på spil.

 

Protein
ifølge opgørelserne fra Danskernes Kostvaner, at vores proteinindtag er steget fra 14% af energiindtaget i 2000-2002 til 16% i 2011-2013 og der er også vækst i salget af protein tilskud

 

Er alt det protein nødvendigt?

WHO har udstukket en anbefaling, der siger, at vi har brug for 0.83 g protein/kg kropsvægt/dag. I skandinavien angiver vi det i stedet som procent af det samlede energiforbrug, hvor anbefalingen altså er, at vi skal have mellem 10 og 20% af vores energi fra protein. Disse to forskellige angivelser giver cirka det samme resultat i langt de fleste tilfælde. Vi ved fra opgørelser af danskernes kost, at vi ligger ganske fint her, og de fleste voksne i hvert fald får tilstrækkelig med protein.

Der findes nogle situationer, hvor højere proteinindtag kan retfærdiggøres. Det kan være i forbindelse med styrketræning med hen­blik på muskelvækst, daglig, hård kredsløbstræning, vægttab og ved ernæring til ældre og syge. Det er de legitime årsager, der findes til at spise mere protein.

Og selv i træningssammenhænge er det jo ikke et behov som sådan, men et gode. I forbindelse med vægttab og ernæring til ældre og svagelige er der reelt set kliniske overvejelser, der kan og bør spille ind, men det er tættere på at være et behov.

Men som overordnet betragtning er dette proteinindtag langt fra nødvendigt, og man ser mange bruge proteintilskud i forbindelse med sport, der ikke bør fordre et højere proteinindtag, f.eks. Pilates eller spinning. Derudover findes der stadig i bodybuilding miljøet folk, som har meget højere proteinindtag end man kan retfærdiggøre ud fra den for hånden værende videnskab.

Det er efterhånden ret veldokumenteret, at den aller aller højeste mængde protein, man kan forsvare skal til at optimere træningsudbyttet fra styrketræning, er omkring 2 g/kg/dag og mere realistisk omkring 1.5 g/kg/dag. Man ser altså stadig folk, der indtager både 3 og 4 g/kg/dag i bodybuilding miljøet.

En meget stor del af dem, der går op i at få mere protein, får faktisk rigeligt og har ikke noget særligt behov. En Gallup undersøgelse på vegne af Landbrug og Fødevarer fra 2015 viste at 39% af de adspurgte mente, at de burde spise mere protein. Det er altså langt flere end der ville kunne retfærdiggøres havde særlige behov.

Øko-hensynet og protein

Dette fokus på protein clasher lidt med indtaget af oksekød. Den plantebaserede kost vinder frem, og flere og flere er begyndt at reducere deres indtag af kød, særligt kalvekød. Det er efter alt at dømme en proces, der kommer til at fortsætte og accelerere efter­hånden, som det bliver tydeligere, hvordan miljøbelastningen fra specielt oksekød er.

Det betyder også, at forbrugere lige så stille er begyndt at kigge sig om efter andre proteinkilder.

Proteinberigede fødevarer

Det har resulteret i en stor interesse blandt både producenter og forbrugere for proteinberigede fødevarer. Vi har allerede set det i form af proteinchips, proteinberiget mælk og diverse proteinbe­rigede halvfabrikata, f.eks. til proteinpandekager, proteinvafler og diverse spreads.

Tilsvarende ser vi, at flere af de danske slagterikoncerner har barslet med oprenset protein rettet mod færdigvaremarkedet, så man kan lave proteinberigede pålæg, pateer og charcuteri produkter.

Koblet med at vi i DK ser, hvordan færre, særligt i byerne, laver deres egen mad fra bunden i køkkenet, så er denne fremkomst af proteinberigede halvfabrikata sandsynligvis starten af en udvikling, der har retning imod at proteinberigede færdigretter sniger sig ind i kølediskene i supermarkederne og sikkert også i kølemontrerne i fitnesscentrene.

Presset på dette stammer naturligvis mere fra producenterne af disse produkter end fra forbrugerne. Deres proteinbehov er lige så godt dækket, som det altid har været. Og det er nok i virkeligheden tvivlsomt, om flere højt forarbejdede færdigretter kan gøre noget godt for folkesundheden.

Læs også artiklen omkring det reelle indhold i proteintilskud her

Tags: proteinproteinpulver

Andre læse også disse artikler

Kantinens buffet -åbning
Kost og ernæring

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

21. marts 2023
resistent stivelse -åbning
Kost og ernæring

Slip din kulhydratforskrækkelse og spis flere fødevarer der indeholder resistent stivelse

8. marts 2023
bælgfrugter - åbning
Kost og ernæring

Danskernes forhold til bælgfrugter er ved at bløde op

7. marts 2023
rødbede juice
Ny forskning

Rødbede juice – øger markant din muskelkraften under træning

16. februar 2023
mælk i kaffen
Ny forskning

Drik lidt mælk i kaffen – hvis du vil opnå en anti-inflammatorisk effekt

2. februar 2023
spiselige insekter - åbning
Kost og ernæring

Spiselige insekter er et bæredygtigt protein alternativ

23. januar 2023
tanita-mc780-350x350pxjpg
350x350-1jpg
banner-bm-fitnessjpg
banner-fitnessgruppenpng
dadfitnewsbannerjpg
bannerf1jpg
justfacefitnewsbanner350x350jpg
apollo-bannerjpg
skill-line1080x1080jpg
fitnessengros-fitnewspng
banner-starfitjpg
banner-fitpartnerjpg
fitnews-sortpng
les-mills-smart-tech-350x350jpg
fitnewsbanner350x350png

Vi anbefaler

fitness trends 2019

Fitness trends 2019

24. oktober 2021
Hjernetræning

Hjernetræning kan udsætte Alzheimers i op til 5 år

21. november 2021
styrketræning er effektiv

Styrketræning er effektiv ved livsstilssygdomme – selv i små mængder

22. marts 2022
10.000 skridt

10.000 skridt om dagen – er bedst i et rask tempo

22. september 2022
Reformer Træning - åbning

Pilates Reformer træning

9. august 2022

Mest læste artikler

  • PureGym

    Fitness World skifter navn til PureGym

    594 shares
    Share 238 Tweet 149
  • Scandinavian Gymhouse – en satsning i solen

    433 shares
    Share 173 Tweet 108
  • Giftig trend: Olie arme synthol og kropsdysmorfi

    749 shares
    Share 300 Tweet 187
  • 7 unikke fordele ved Sjipning

    374 shares
    Share 150 Tweet 94
  • Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    682 shares
    Share 273 Tweet 171
  • RESTITUTION- en vigtig del af din træning

    354 shares
    Share 142 Tweet 89
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In