Fitnews
Subscribe
7 dages Yoga retreat i Andalusien med Ina Thanild
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Ny forskning

Drik lidt mælk i kaffen – hvis du vil opnå en anti-inflammatorisk effekt

Det viser resultaterne fra ny forskning fra Københavns Universitet

2. februar 2023
in Kost og ernæring
162
mælk i kaffen
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn

Er du en af dem der har lidt dårlig samvittighed over at du foretrækker lidt mælk i kaffen, fremfor at drikke den sort – ja så er der gode nyheder til dig. Fordi det lader til at noget så simpelt som kaffe med mælk have en anti-inflammatorisk effekt.

Det er resultaterne fra ny forskning fra Københavns Universitet der tyder på det. Studiet fra Københavns Universitet, er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Når fremmede stoffer som bakterier og virus kommer ind i kroppen, reagerer immunforsvaret ved at udsende hvide blodlegemer og kemiske stoffer for at beskytte kroppen. Den reaktion kaldes inflammation og opstår også, hvis man overbelaster sener og muskler og findes i sygdomme som leddegigt.

Related articles

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

Slip din kulhydratforskrækkelse og spis flere fødevarer der indeholder resistent stivelse

I vi menneskers krop, såvel som i planter, frugt og grønt findes der en gruppe antioxidanter kaldet polyphenoler. De benyttes i fødevareindustrien til at bremse iltning og kvalitetsforringelse af madvarer, så man undgår en harsk og uønsket smag.

Man ved også, at polyphenoler er sunde for mennesker, fordi de tilsvarende er med til at mindske såkaldt oxidativt stress i kroppen, som ofte forårsager inflammation.

Men der er stadig meget, vi ikke ved om polyphenolerne. Og få studier har undersøgt, hvad der sker, hvis polyphenoler reagerer med andre molekyler som eksempelvis proteiner i fødevaren, inden vi indtager den.

I et nyt studie har forskere fra Institut for Fødevarevidenskab i samarbejde med forskere fra Institut fra Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet undersøgt, hvordan polyphenoler opfører sig, når de sættes sammen med aminosyrer, som er proteiners byggesten. Og resultatet viser sig at være overraskende godt.

”I studiet viser vi, at når en polyphenol har reageret med en aminosyre, så virker polyphenolen ekstra hæmmende på inflammation i immunceller. Derfor er det oplagt at forestille sig, at denne cocktail også kunne have en gavnlig effekt på inflammation i mennesker.

Det skal vi nu undersøge nærmere, i første omgang i dyr, og så håber vi, at vi kan få forskningsmidler til at undersøge det i mennesker også,” siger professor Marianne Nissen Lund fra Institut for Fødevarevidenskab, der har stået i spidsen for studiet.

Dobbelt så gode til at bekæmpe inflammation

For at undersøge den anti-inflammatoriske effekt af at kombinere polyphenoler med proteiner påførte forskerne immunceller en kunstig inflammation. Nogle af cellerne fik forskellige doser af polyphenoler, der havde reageret med en aminosyre, mens andre kun fik polyphenoler i de samme doser. Der var også en kontrolgruppe, der ikke fik tilsat noget.

Og her observerede forskerne, at immuncellerne med kombinationen af polyphenoler og aminosyrer var dobbelt så gode til at bekæmpe inflammationen som de celler, der kun var tilsat polyphenoler.

”Det er interessant, at vi nu har observeret den anti-inflammatoriske effekt i celleforsøg, og det har selvfølgelig kun gjort os mere interesserede i at forstå de nærmere sundhedsmæssige effekter, så næste skridt bliver at undersøge effekterne i dyr,” siger lektor Andrew Williams fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som også er seniorforfatter på studiet.

Findes når der mælk i kaffen

Forskerne har i tidligere studier påvist, at polyphenolerne binder sig til proteiner i bl.a. kødprodukter, mælk og øl. I et andet nyt studie har de testet, om molekylerne også binder sig til hinanden i en kaffedrik med mælk. For kaffebønnen er nemlig fyldt med polyphenoler, mens mælk er rigt på proteiner.

”Vores resultat viser, at reaktionen mellem polyphenoler og proteiner også sker i nogle kaffedrikke med mælk, som vi har undersøgt. Faktisk sker reaktionen så hurtigt, at den er svær at undgå i alle de fødevarer, vi indtil nu har undersøgt,” siger Marianne Nissen Lund.

Derfor er det også nærliggende at forestille sig, at reaktionen og den mulige gavnlige anti-inflammatoriske effekt også sker, når vi i køkkenet blander andre fødevarer bestående af proteiner og frugt og grønt sammen i køkkenet, vurderer forskeren.

”Jeg vil tro, at der sker en lignende reaktionen mellem polyphenoler og aminosyrer i eksempelvis en kødret med grøntsager eller en smoothie, hvis man sørger for at få noget protein med, feks mælk eller yoghurt,” siger Marianne Nissen Lund.

I industrien og i forskningsverdenen har man fået øjnene op for de store plusser ved polyphenoler. Derfor arbejder man med, hvordan man kan tilsætte polyphenoler i fødevarer i de rigtige mængder for at opnå den bedste kvalitet. Også i denne sammenhæng, lover de nye forskningsresultater godt:

”Fordi vi mennesker ikke kan optage ret meget polyphenol ad gangen, forskes der lige nu meget i at indkapsle polyphenoler i protein-strukturer for at forbedre deres optag i kroppen. Og det tyder altså på, at denne strategi har den ekstra fordel, at den forbedrer polyphenolernes anti-inflammatoriske effekter,” siger Marianne Nissen Lund.

Fakta om Polyphenoler

  • Polyphenoler er en gruppe af naturligt forekommende antioxidanter, som er vigtige for den menneskelige organisme.
  • De forebygger og forsinker, at andre sunde kemiske stoffer eller organer i vores krop bliver oxiderede og dermed skadede eller ødelagt.
  • De findes bl.a. i forskellige grøntsager og frugter, te, kaffe, rødvin og øl.
  • På grund af deres antioxidative egenskaber bruges polyphenoler til at bremse iltning af især fedtstoffer og kvalitetsforringelse af madvarer i fødevareindustrien, så man undgår en harsk og uønsket smag.

En kombination af proteiner og særlige antioxidanter fordobler nemlig de antiinflammatoriske egenskaber i immunceller. Forskerne håber at kunne undersøge de sundhedsmæssige effekter på mennesker.

Mangel på mikronæringsstoffer kan hæmme dine præstationer det kan du læse mere om her

Tags: anti inflammatoriskkaffemælk

Andre læse også disse artikler

Kantinens buffet -åbning
Kost og ernæring

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

21. marts 2023
resistent stivelse -åbning
Kost og ernæring

Slip din kulhydratforskrækkelse og spis flere fødevarer der indeholder resistent stivelse

8. marts 2023
bælgfrugter - åbning
Kost og ernæring

Danskernes forhold til bælgfrugter er ved at bløde op

7. marts 2023
rødbede juice
Ny forskning

Rødbede juice – øger markant din muskelkraften under træning

16. februar 2023
spiselige insekter - åbning
Kost og ernæring

Spiselige insekter er et bæredygtigt protein alternativ

23. januar 2023
Bælgfrugter - åbning
Kost og ernæring

Vi ved for lidt om bælgfrugter i Europa

20. januar 2023

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

350x350-1jpg
banner-fitnessgruppenpng
justfacefitnewsbanner350x350jpg
skill-line1080x1080jpg
apollo-bannerjpg
fitnessengros-fitnewspng
dadfitnewsbannerjpg
fitnews-sortpng
banner-starfitjpg
bannerf1jpg
tanita-mc780-350x350pxjpg
banner-fitpartnerjpg
fitnewsbanner350x350png
les-mills-smart-tech-350x350jpg
banner-bm-fitnessjpg

Vi anbefaler

strækmærker

Slip af med dine Strækmærker

3. januar 2022
fitness instruktør - a

Ansæt den rigtige fitness instruktør

7. december 2021
fitness comfort

Fitness Comfort Kvalitetslæder til fitnesscentre

4. december 2021
precor - åbning

Precor og Sony går sammen i pilotprojekt

22. oktober 2021
fitness på hold

Stor vækst i antallet, der dyrker fitness på hold

11. november 2021

Mest læste artikler

  • PureGym

    Fitness World skifter navn til PureGym

    594 shares
    Share 238 Tweet 149
  • Scandinavian Gymhouse – en satsning i solen

    434 shares
    Share 174 Tweet 109
  • Giftig trend: Olie arme synthol og kropsdysmorfi

    749 shares
    Share 300 Tweet 187
  • 7 unikke fordele ved Sjipning

    374 shares
    Share 150 Tweet 94
  • Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    682 shares
    Share 273 Tweet 171
  • RESTITUTION- en vigtig del af din træning

    354 shares
    Share 142 Tweet 89
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In