Hvor fitnessbranchen igennem en årrække var præget af et ret homogent udbud baseret på “one-size-fits-all” løsninger, så er der igennem de seneste år sket en voldsom segmentering, hvor mange nye udbydere er dukket op med specielle og ikke mindst målrettede tilbud henvendt til en specifik målgruppe.
Tekst: Steen Broford // Foto: Jimmy Lund Henriksen
En sådanne ny satsning er The Health Hub, der ligger centralt i den indre by i København, og som tilbyder en række holdaktiviteter, hvor træningen primært er baseret på en blanding af funktionel og benhård konditions- og styrketræning.
Her træner medlemmerne på det samme hold 2 gange om ugen på en fast dag og et fast tidspunkt. Konceptet er baseret på, at stedets kompetente trænere leverer nogle træningspas, der er såvel underholdende som varierende, og hvor deltagerne får trænet hele kroppen igennem, og hvor der er fokus på, at teknikken er i orden, og at alle bliver rettet og ikke mindst presset til det yderste.
Erfaren brancheprofil står bag The Health Hub
Bag The Health Hub står Sara Jin Smidt. Hun er en erfaren brancheprofil med et imponerende CV. Sara er oprindeligt uddannet som cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Hun har været rundt omkring i de fleste hjørner af fitnessbranchen, har arbejdet som holdinstruktør, kostvejleder og personlig træner i mere end 15 år.
Sara er forfatter til 2 sundhedsbøger, samt står bag podcasten “En sundhedspodcast”, ligesom hun i en periode har været redaktør på sundhedsmagasinet “FIT LIVING”.

Det var Sara vi havde sat i stævne, da fotografen og jeg på en tidlig sommerdag bevægede os ind i den hyggelige gård i Suhmsgade, hvor man finder The Health Hub´s velindrettede 162 kvm.
Med en kandidatuddannelse i human ernæring i bagagen var mulighederne til stede for at gå forskningsvejen, men som Sara beretter:
“Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker, og elsker at undervise. Og selv i den tid, hvor jeg var redaktør på FIT LIVING, underviste jeg sideløbende og havde mellem 6-10 hold om ugen.
Selvom jeg elskede mine 4 år på FIT LIVING, så havde jeg også hele tiden en drøm om at starte mit eget. Samtidigt er FIT LIVING en del af den store Egmont koncern, og det betød også, at jeg undervejs lærte meget omkring ledelse og det at have ansatte.”
Planlagde koncept under barsel
På det tidspunkt følte Sara også, at hun stod ved en skillevej. Hun havde længe drømt om at få foden under eget bord, men også om at blive gravid. Selvom tanken om en barsel på Egmonts regning nok ville have fristet de fleste, sagde Sara jobbet op og gik fuldtids med sine hold i andres lokaler.
En timing der set i bagspejlet nok ikke var helt optimal, for 2 dage efter lukkede Corona hele Danmark ned.
“Under nedlukningen oplevede jeg at komme i kontakt med kollegaer fra andre træningssteder, og at vi kunne sparre med hinanden og udveksle erfaringer i, hvordan vi kunne overholde retningslinjerne, højne kvaliteten og stadigvæk overleve.
Vidensdeling er jo ikke det jeg oftest har oplevet i fitnessbranchen, men jo stærkere vi kan stå sammen, jo federe er det for os alle.”

Det var også under nedlukningen, at Sara, som mange andre i branchen, opdagede hvor afhængig hun var af sin krop og sin tilstedeværelse, for ellers var der ingen indtægter. Og da hun blev gravid og gik på barsel, begyndte hun at planlægge fremtiden baseret på, hvordan hun kunne skabe et koncept, der var mindre afhængigt af hende selv.
“Jeg ville gerne have noget at komme tilbage til, som var mit eget, og jeg savnede at have ansatte. Jeg vidste fra starten, at jeg ville have uddannet kompetent personale, gerne med en baggrund indenfor ernæring, idræt eller fysioterapi.
Samtidigt var det også vigtig at få skabt et ordentligt arbejdsmiljø – et sted med løbende vidensdeling, og hvor man kan supplere hinandens kompetencer, f.eks. har vores fysioterapeut en viden om nogle andre ting, end jeg har.”
Med konceptet til The Health Hub på plads, så manglede hun blot de fysiske rammer, og efter at have jagtet egnede lokaler i 10 måneder lykkedes det endeligt tidligere på året.
“Jeg afsluttede min barsel den første marts – samme dag som jeg overtog lokalerne. Vi åbnede den 10 marts, ikke mindst takket været en fantastisk indsats fra min leverandør Fitness Engros.”

Primært fokus på gruppetræning
The Health Hub adskiller sig markant fra den måde fitness traditionelt er blevet udbudt på, og omkring dette fortæller Sara:
“Jeg har primært gruppetræninger. Det, der er anderledes her, er, at størstedelen af de kvinder, jeg har på mine hold, ikke har deltaget på et hold, siden de var teenagere – og nu går de fast 2 gange om ugen.
En del af forklaringen på deres vedholdenhed er naturligvis, at det er hård og effektiv træning på små hold og med så meget vejledning, at det føles som personlig gruppetræning.
Men samtidigt bliver der også skabt en holdånd, hvor der forventes, at man møder op – og ellers skal der meldes afbud. Hvilket også betyder, at du bliver grebet og presset på en dårlig dag, og at der er nogen, som hepper på dig undervejs.
Samtidigt sker der noget, når alle har træningstøjet på og bliver presset, høj eller lav, alle uanset social baggrund er ude af deres komfortzone, og det er med til at skabe en klubånd og en omsorg, hvor man holder øje med, hvordan de andre har det.”
På holdene trænes der med en varighed af en time, hvilket lader til at passe godt ind i den travle hverdag, som mange af hovedstadens indbyggere har. Og det er vigtigt at understrege, at der trænes igennem – for som Sara beretter:
“Vores timer er tilrettelagt så den enkelte får mest muligt ud af den tid, som de har afsat til at træne. Her er det vigtigt, at man føler sig set og bliver presset på det niveau, der passer til den enkeltes udgangspunkt.
Og netop fordi træningen foregår på små hold, har vi mulighed for at tage individuelle hensyn og tilpasse træningen til den enkeltes behov f.eks. i forbindelse med evt. skader.”

Til at begynde med var det primært kvinder, der tegnede den primære kundemængde, men det var ikke hensigten. Så efterfølgende har Sara oprettet rene mandehold, så kønsfordelingen i dag er 80/20, og der arbejdes målrettet på at få flere mænd ind i butikken.
“Det er tydeligt, at mange af de mænd, der kommer her, tidligere har dyrket holdsport og har savnet fællesskabet, og det at være en del af noget,” fortæller Sara.

The Health Hub´s kunder prioriterer deres sundhed højt
Med et prisniveau, der må siges at være i den høje ende af skalaen (2 hold om ugen – koster kr. 600) kunne man forvente, at det primært var et velstående klientel, som The Health Hub henvender sig til. Men ifølge Sara er det ikke nødvendigvis tilfældet.
“Jeg vil hellere sige, at det er mennesker, som prioriterer deres sundhed højt – og som har en travl hverdag, hvor det kan være svært at finde tid til at træne på egen hånd. Her har de et fast hold, på et fast tidspunkt, og det kan de planlægge efter. Og de ved, at de får et hårdt, effektivt træningspas hver gang.
De fleste er mellem 25-55 år. Men jeg har da f.eks. også en studerende der lejer sin lejlighed ud på Airbnb en weekend hver måned for at få råd til sin træning. Skal jeg sætte en fællesnævner på, så tror jeg, at det for dem alle gælder, at det er vigtigt at føle sig som en del af et team.”

Udover træning på hold tilbyder The Health Hub også personlig træning eller individuelle genoptræningsforløb med stedets fysioterapeut. Ligesom der også tilbydes kostvejledning og mulighed for at få udformet en kropsanalyse.
Sara har også omsat sine erfaringer fra rollen som mor til at skabe et forløb, hvor deltagerne kan komme sikkert tilbage i form efter en fødsel. Det er et 8 ugers forløb, der består af 2 ugentlige træninger på små lukkede hold med blot 4 mødre + babyer.
The Health Hub
Suhmsgade 3 kld., 1125 København K
Du kan læse mere om The Health Hub her
Boutique studio´s er i fortsat vækst det kan du læse mere om her