Det kan være en god idé at dyrke motion under kemoterapi, for ny forskning viser, at kræftpatienter, der fulgte et træningsforløb forud for deres operation, oplevede, at deres tumorer krympede markant sammenlignet med patienter, der fulgte standardbehandlingsforløbet.
Undersøgelsen undersøgte specifikt, hvilken rolle fysisk træning spiller i behandling af kræft i spiserøret. Undersøgelsen, som er finansieret af Guy’s og St Thomas’ NHS Foundation Trust i Storbritannien, er det første bevis på, at struktureret træningsintervention øger tumorregression under præ-kirurgisk kemoterapi.
Patienterne i forsøget oplevede også en styrkelse af immunsystemet og en delvis vending af kemo-relateret dekonditionering og tab af muskelmasse og funktion, hvilket førte til en forbedring af livskvaliteten under behandlingen.
Holdet bag undersøgelsen – der er offentliggjort i British Journal of Sports Medicine – udtalte, at det var et ”ekstremt opmuntrende øjeblik” at observere en forbedret respons på kemoterapi behandling hos cancerpatienter.
Læs også hvordan styrketræning kan holde dig stærk hele livet her
Motion under kemoterapi
I forsøget sammenlignede man to grupper af patienter med kræft i spiserøret, der gennemgik kemoterapi før operation. 21 patienter blev tildelt en struktureret træningsplan i 16 uger, mens en anden gruppe på 19 patienter fulgte standardbehandling uden struktureret træning.
Træningsprogrammet, der blev udført under behandling med kemoterapi, var baseret på et program med ’moderat intensitet’ i overensstemmelse med retningslinjerne fra Verdens sundhedsorganisationen (WHO). Det omfattede 150 minutters aerob træning med moderat intensitet (dvs. gang) og to styrkesessioner om ugen.
Biokemiske analyser og kropssammensætnings analyser blev udført på flere tidspunkter før start, under og efter kemoterapi, såvel som før og efter operation for at måle radiologiske og patologiske markører for sygdomsregression.
Resultaterne viste, at ”motions”-gruppen viste højere frekvenser af tumorregression, såvel som forbedret immun funktion, reduceret inflammation og en reduktion i kemoterapi-relaterede reduktioner i muskelmasse og fysisk dekonditionering.
Motion under kemoterapi ses i stigende grad som en central del af støtten til kræftpatienter under behandlingen. Andrew Davies, konsulentkirurg hos Guy’s og St. Thomas og hovedforfatter af undersøgelsen, beskrev resultaterne som ”spændende”. Han udtaler: ”Dette er første gang, at et forhold mellem træning og kemoterapi respons er blevet vist i et menneskeligt forsøg og åbner muligheden for at gavne patienter med andre former for kræft”.
Sundhedsstyrelsen anbefaler styrketræning to gange om ugen
Herhjemme anbefaler Sundhedsstyrelsen, at voksne styrketræner to gange om ugen. Og fremhæver at især hvis du er, eller har været i kemobehandling, er det godt, at musklerne bliver stærkere, da behandlingen er hård ved kroppen.
Styrketræning defineres i den forbindelse som: Gentagelse af samme øvelse flere gange, og højst 8-12 gentagelser af øvelsen, før der holdes pause.
Efter endt behandlingen, er der i princippet ikke nogen forholdsregler, før træning påbegyndes men det er en god idé at spørge den behandlende læge, om det er noget, man skal være særligt opmærksom på. Ligesom det er vigtigt også at huske, at kroppen stadig kan være påvirket et stykke tid efter, at den sidst behandling. Og at der kan være senfølger, at behandling, som du skal tage højde for.
Du kan læse retningslinjer for motion og træning omkring kræft her