Weekend warrior er et amerikanske begrebet, der har en lidt humoristisk klang og refererer typisk til en person, der i løbet af weekenden deltager aktivt i forskellige sportsaktiviteter, selvom de i hverdagen ikke er særlig aktive.
Men en ny undersøgelser viser, at der måske alligevel ikke er grund til at trække på smilebåndet over dem der engagerer sig i mere intense og krævende motionssessioner i weekenden, ofte for at kompensere for den mere stillesiddende livsstil de fører i løbet af arbejdsugen.
For forskerne bag en ny undersøgelse der havde sat sig for at undersøge om deltagelse i moderat til kraftig fysisk aktivitet, hvor det meste aktivitet er koncentreret inden for 1 til 2 dage om ugen (dvs. et “weekend warrior”-mønster) kunne give tilsvarende kardiovaskulære fordele, som deltagelse i fysisk aktivit der var mere jævnt fordelt over ugen
Deres resultat må siges at være godt nyt for dem som bruger weekenderne som en mulighed for at være fysisk aktive og dyrke sport eller træning, som de måske ikke har tid til i hverdagen
For undersøgelsen viser, at fysisk aktivitet koncentreret på en til to dage, den såkaldte »Weekend Warrior«-træning, efter alt at dømme reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme i samme grad som fysisk aktivitet fordelt over hele ugen.
Og det er gode nyheder for dem der har svært ved at finde tid til træning i hverdagen, for hidtil har det været anset som usikkert, om fysisk aktivitet koncentreret på få dage gav samme sundhedsgevinster som fysisk aktivitet fordelt over en uge.
Der er dog det forbehold ved undersøgelsen, at den kun har fokus på tilfælde af hjerte-kar-sygdomme i deltagergruppen. Hvilket betyder at der ikke undersøgt for andre sundhedsaspekter omkring den fysiske aktivitet.
Men overraskende nok viser den også, at deltagerne ikke fik flere skader af at koncentrere træningen på en til to dage.
Weekend Warrior – Undersøgelse er baseret på en stor datamængde
Med næsten 90.000 mennesker som deltagere i undersøgelsen, har forskerne haft masser af data til at kortlægge sammenhængen mellem motionsmønstre og tilfælde af hjerte-kar-sygdomme som hjertesvigt og slagtilfælde.
Ligesom den bygger på meget konkrete målinger af fysisk aktivitet. Da undersøgelsen er udført ved hjælp af et accelerometer, der konkret måler deltagernes fysiske aktivitet.
Hvorimod en del tidligere undersøgelser har været baseret på spørgeskemaer og selvrapportering, der kan give større usikkerhed i resultaterne, da deltagerne i højere grad overdriver eller glemmer at rapportere deres fysiske aktivitet.
Det kræver moderat til høj intensitet
Selvom mængden af deltagere og målingernes pålidelighed gør undersøgelsen til en god nyhed for for dem der bruger weekenderne som en mulighed for at være fysisk aktive og dyrke sport eller træning, så forudsætter opnåelsen af de gode resultater også en hvis træningsindsats.
For det er først når pulsen kommer op, at der opnås en gevinst. Så hvis du ikke har tid til træning i hverdagen og vælger at bruge weekenderne som en mulighed for at være fysisk aktive og dyrke sport eller træning, så er det aktiviteter som løb, cykling, vandreture, boldspil og andre former for motion, hvor pulsen kommer op du skal kaste dig over.
Det er naturligvis bedre at slendre op til bageren efter brød søndag morgen, fremfor at tage bilen – men det går dig ikke til en weekend warrior.
Mindst 55.000 danskere rammes hvert år at en hjerte-kar-sygdom
Hvert år rammes mere end 55.00 danskere af en hjerte-kar-sygdom, og cirka 12.000 danskere dør af hjertesygdomme årligt.
FNs sundhedsorganisation, WHO, anbefaler et minimum på 150-300 minutters fysisk aktivitet ved moderat tempo om ugen for voksne. Herhjemme anbefaler Sundhedsstyrelsen, at voksne skal være fysisk aktive ved moderat tempo i minimum 30 minutter hver dag, hvilket svarer til 210 minutter i alt om ugen.
Alternativt anbefales 75-150 minutters aktivitet ved høj intensitet fordelt over ugen. Og det er netop fordelingen af træningen hen over ugen, der ser ud til at kunne være mere fleksibel ifølge undersøgelsen.
Den Nationale Sundhedsprofil 2021 viste, at 58 procent af voksne danskere ikke overholdt WHOs anbefalinger om fysisk aktivitet. Og den anslås at op til 80 procent af hjerte-kar-sygdomme kan forebygges med livsstilsændringer.
Hvis du er i den sidstnævnte gruppe og har brugt manglende tid i hverdagen som undskyldning, så husk at der altid er en weekend til at indhente det forsømte – eller som denne undersøgelse klart konkluderer:
Fysisk aktivitet koncentreret inden for 1 til 2 dage er forbundet med tilsvarende lavere risiko for kardiovaskulære udfald, som mere jævnt fordelte aktiviteter.
Isometrisk træning er bedst hvis du vil sænke blodtrykket – læs mere her