Efter mere end 10 år med positiv vækst i fitnessbranchen er der sket et lille fald i antallet af private fitnesscentre i 2022, mens der er status quo i det samlede antal fitnesscentre. Det viser en opdatering af Facilitetsdatabasen, som Idrættens Analyseinstitut har lavet i kølvandet på coronakrisen.
Her i januar måned, der traditionelt er højsæson for fitness, har Idrættens Analyseinstitut taget temperaturen på branchen, og ifølge en opdatering af Facilitetsdatabasen er der for første gang tale om en stagnation i antallet af fitnesscentre i Danmark.
Der findes i dag 1.515 fitnesscentre i Danmark, hvilket er det samme antal som i juni 2021, hvor en tilsvarende optællingen sidst fandt sted. Tallet viser for første gang siden 2010 et fald i antallet af private centre og en modsvarende stigning i antallet af foreningsdrevne centre ).
Skema over udvikling i antal fitnesscentre mellem 2018 og 2022 fordelt på driftsform

”Det er jo ikke nødvendigvis opsigtsvækkende i sig selv, at der er 4 færre private centre. Men set i et større perspektiv er det første gang i mere end et årti, at der er sket et fald i antallet af private centre, og det tyder jo på, at coronakrisen har rykket ved noget,” udtaler Steffen Rask, der er senioranalytiker i Idan i en artikel på idan.dk
De nye tal kommer efter en ellers positiv vækst i antallet af private centre fra 427 i 2010 til 969 i 2021 eller en procentvis stigning på hele 127 pct.
Oversigt over antal af kommercielle fitnesscentre i Danmark

Da coronakrisen gjorde sit indtog i 2020, førte det til nedlukninger og skiftende restriktioner, og selvom rigtig mange medlemmer er vendt tilbage efter genåbningerne er det stadigvæk ikke alle, og coronakrisen har sat sine spor.
Væksten er sat på pause, men interessen er der stadigvæk
Tilbage i 2021 viste den tilsvarende optælling, at antallet af centre på trods af coronakrise, nedlukninger og restriktioner var steget med 29 centre siden 2020. En udvikling der højst sandsynligt skyldes, at en del udbydere gennemførte allerede planlagte etableringer i det første år af coronakrisen. Desuden var forklaringen dengang, at hjælpepakker var med til at holde hånden under en del udbydere, og at det derfor først nu er muligt at spore de egentlige konsekvenser.
Ser man på danskernes idrætsvaner, er der dog håb for fitnessbranchen, understreger Steffen Rask, der har lavet undersøgelsen af danskernes motions- og sportsvaner i 2020.
Ifølge rapporten er styrketræning og fitness fortsat en af danskernes foretrukne motionsformer. Således dyrker 38 pct. af de 13-15-årige styrketræning i 2020, hvilket er en stigning på 9 procentpoint siden 2016.
Desuden dyrker 35 pct. af de voksne over 16 år styrketræning, hvilket er en stigning på 5 procentpoint siden 2016. Lægger man forskellige aktiviteter som spinning, styrketræning og crossfit sammen, svarer det til, at næsten halvdelen af den voksne befolkning (49 pct.) dyrker fitness.
”Siden 2007 er fitnesstrenden kun blevet forstærket, og der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at det skulle ændre sig. Vi ser blandt andet en tendens til, at børn og unge starter på styrketræning i en tidligere alder,” siger Steffen Rask.
Fitnessbranchen er også påvirket af andre faktorer
Selvom coronanedlukningerne og de øvrige restriktioner medførte et stort fald i antallet af fitnessmedlemmer, så er branchen også påvirket af en del andre udfordringer. Sensommerens voldsomt stigende elpriser har naturligvis påvirket branchen. Men også stigende omkostninger på finansiering og byggeomkostninger har været med til at præge marked i en negativ retning.
Kerneleverandører udtrykker forsigtig optimisme
I en branche der igennem en årrække har været forvent med, at en stigning i antallet af privat drevne fitnesscentre også er et udtryk for den generelle vækst i fitnessbranchen, må man erkende, at sådan forholdt det sig ikke i 2022.
Alligevel udtrykker nogle af de brancheleverandører, vi har talt med, en forsigtig optimisme omkring forventningerne til 2023.
Bent Hagen CEO hos Technogym fortæller: “Vi har oplevet et positivt skift i tilbagemeldinger fra vores kunder i fitnessbranchen. For på trods af at det sidste kvartal af 2022 ikke helt levede op til mange udbyderes forventninger, så virker det også som om, at januar måned har overgået de flestes forventninger.”
Også hos Fitness Engros A/S er man positive omkring investeringslysten i branchen, her siger CEO Brian Andersen: “Det forholder sig bedre end vi havde forventet, men det er også klart, at finansiering kan være en udfordring, fordi det er såvel vanskeligere, som dyrere i disse tider.”
Den beherskede optimisme deles også af CEO hos FitPartner Danmark Peter Frislund, der siger: “Investeringslysten er i bedring, og det virker til, at troen på fremtiden er ved at vende tilbage.”
Overraskende nok viser tilbagemeldinger fra de tre leverandører samstemmende, at det ikke er de store kæder, som ellers traditionelt har været branchens vækstlokomotiver, der har den store investeringslyst. For mange af de nye satsninger, der er på vej kommer fra enkeltstående udbydere indenfor boutique fitness, sundhedsrelaterede udbydere og mindre PT-studier.
Forventer at 2023 bliver et “mellem år”
Men selvom der hersker forsigtig optimisme, så er der heller ingen af de tre leverandører, der forventer, at branchen er tilbage til “før corona” tilstande i den nærmeste fremtid.
“Grunden til, at vi ikke oplever fullblown vækst, er i min optik mere afledt af de stigende energipriser og den almene inflation, vi har haft i 2022, der har haft større betydning end eftervirkningen af corona nedlukningen,” siger Brian Andersen, Fitness Engros og fortsætter: “2023 bliver nok det, man kan betegne som et mellem år, og vi ser nok først “normale” tilstande i 2024.
Også Bent Hagen fra Technogym forventer, at markedet vil være tilbage til normalt leje omkring det næste årskifte: “Jeg tror vi skal frem til 2024, før driftsomkostningerne stabiliserer sig.”
Lidt mere optimistiske toner lyder der dog fra Peter Frislund fra FitPartner Danmark, der siger: “Forhåbenligt vil vi opleve en bedring henover forår og sommer, med mindre inflationen fortsætter. Hvis det bliver tilfældet, skal vi nok helt hen til 2024.”
Læs også mere om hvilke trends der forventes at hitte i 2023 her