B-vitamin mangel ses sjældent hos raske mennesker i Danmark, da de fleste B-vitaminer findes i rigtig mange forskellige fødevarer.
Alligevel vil man højst sandsynligt kunne finde B-vitamin mangel hos en del mennesker, der træner regelmæssigt både på motion- og eliteplan. Det er i hvert fald sådan det lyder ifølge en undersøgelse foretaget af Oregon State University.
Og den tilstand er langtfra optimal, for det kan gå ud over præstationsevnen og nedsætter evnen til at reparere og opbygge muskelvæv,
B-vitaminerne, der inkluderer thiamin, riboflavin, vitamin B-6, B-12 og folat, er nødvendige for, at kroppen kan omdanne protein og sukker til energi og bruges desuden til at producere og reparere bl.a. de røde blodlegemer, der transporterer ilten rundt i kroppen.
Derfor er B-vitamin vigtigt
Den belastning, som ligger på kroppens energiproduktion under træning og de forandringer, der sker i vævet efter træningen, samt tab af næringsstoffer, når vi sveder eller går på toilettet, tærer på kroppens indhold af vitamin B.
Derfor er det vigtigt at få genoprettet balancen, ikke mindst hvis du træner. Fordi er der blot et lille vitamin B underskud i din krop, så kan det have en stor indflydelse på kroppens funktioner såsom dens evne til at reparere sig selv og bekæmpe sygdomme.
Ifølge undersøgelsen er det især personer, der dyrker meget konkurrenceprægede sportsgrene, der ikke er bekendt med, hvor stor indflydelse deres kost har på deres præstation, og derfor kan riskere at få for lidt B-vitamin.
“De mest sårbare mennesker er ofte de individer, samfundet forventer at være de sundeste,” udtaler Melinda Manore en af forskerne bag undersøgelsen og fortsætter. ”Der er et stort pres på især kvinder for at ligne en ’atlet’. Desværre betyder det for nogle mennesker tynd og petite snarere end sund og stærk.”
Det samme gælder for personer, der træner og samtidig er på en streng diæt eller afstår fra at spise bestemte fødevaregrupper såsom mejeriprodukter eller kød. Disse personer er ofte meget fokuseret på at holde en lav kropsvægt eller fedtprocent. B-vitamin findes i hele korn og kerner, mørkegrønne grøntsager, nødder og mange kød- og mejeriprodukter.
Veganere og vegetarer mangler ofte et vigtigt B-vitamin
Veganere og vegetarer kan ofte have B12 vitamin mangel, for dette vitamin findes hovedsageligt i kød, fisk og fjerkræ. Veganere og vegetarer, der ikke spiser kød eller fjerkræ, kan derfor have vanskeligt ved at få tilstrækkeligt B12 vitamin fra maden og kan derfor ofte have behov for at få tilført B12 vitamin via kosttilskud.
For selvom der findes nogle få vegetariske eller veganske fødevarer, der indeholder en lille smule B12, så kan der være en udfordring at sikre et tilstrækkeligt højt indtag ad den vej, og netop B12 problematikken er efter flere kosteksperters mening et underkendt problem i forbindelse med plantebaseret kost.
B12 vitaminet er et vigtigt vitamin, der blandt andet er væsentligt for dannelsen af røde blodlegemer, men det har også betydning for energidannelse, for vores nervesystem, og for immunforsvarets effektivitet samt i række andre væsentlige kropslige processer.
Mangel på B12 vitamin kan udover perniciøs anæmi også medføre:
- forstyrrelser i nervesystemet
- dårlig hukommelse, diffushed, demens og Alzheimers
- depression
- træthed
- nedsat appetit
- prikken og murren i vævene
- følelsesmæssige svingninger
- forstoppelse
Det er selvfølgelig bedst at få dækket dit vitaminbehov gennem kosten, men er du på en stram kostplan eller træner du hårdt f.eks. op til konkurrence, er det en god idé at supplere op med en multivitaminpille for at være dækket helt ind.
Og er du veganer eller vegetar, så er et dagligt kosttilskud, der indeholder biologisk højtoptageligt B12 vitamin, en rigtig god ide.
Animalske kilder til B-Vitamin:
- mælk og mejeriprodukter
- kød og pålæg
- fisk og rogn
- lever
- æg
B-Vitamin kilder fra planteriget:
- korn
- pasta
- ris
- brød
- havregryn
- morgenmadsprodukter lavet på korn
- linser
- bælgfrugter
- nødder
- spinat
- appelsiner
- gulerødder
- rosiner
- tomater
- kartofler
- champignon
- spinat
- avocado
- rosenkål
- pastinak
- squash
- banan
- hvidløg
Hvad kan kollagen tilskud? – det kan du læse mere om her