Fysisk træning er i en ny undersøgelse blevet påvist som et godt redskab, der kan hjælpe med at forynge aldrende muskler.
Aldersrelateret muskelsvækkelse, også kendt som sarkopeni, er en almindelig tilstand, hvor muskelstyrke og -massen reduceres med alderen. Heldigvis er der måder, hvorpå ældre muskler kan “gendannes” og blive yngre.
En del forskning har påvist, at mennesker, der træner regelmæssigt, ikke kun styrker deres muskler, men også forbedrer deres generelle helbred, uanset hvor sent i livet de starter.
For eksempel har nyere undersøgelser fundet ud af, at træning reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme samt Alzheimers og Parkinsons. Hvorimod en reduktioner i muskelmasse og styrke er forbundet med lavere livskvalitet og højere dødelighed.
Resultat af træningens påviste evne til at forebygge og behandle adskillige kroniske sygdomme og endda til lave omkostninger, har betydet at en del læger kalder træning for en medicinfri “multipille”, der kan gavne næsten alle.
En af dem er Dr. Kevin Murach, assisterende professor ved Exercise Science Research Center, University of Arkansas der udtaler af
“Fysisk træning er det mest kraftfulde stof, vi har.
Han mener, at motion skal betragtes som en sundhedsfremmende, potentielt livsforlængende behandling sammen med medicin og sund kost.
Forskere håber, at en bedre forståelse af, hvordan træning forynger ældre muskler på et molekylært niveau, vil give et fingerpeg omkring fremtidige anti-aldringsterapier.
Omprogrammering af muskelfibre
Årsagen til at forskerne mener at fysisk træning kan skrue tiden tilbage i muskelfibre, er at det fremmer den “epigenetiske omprogrammering” af kromosomer i cellernes kerner.
Epigenetik: henviser til, hvordan kemiske ændringer påvirker aktiviteten af gener. For eksempel kan proteiner skrue op for ekspressionen af bestemte gener, når de binder til specifikke DNA-sekvenser.
I 2012 delte Dr. Shinya Yamanaka Nobelprisen i medicin for sin opdagelse af, at fire faktorer kan “vende” specialiserede, modne celler tilbage så de fungerer som mere ungdommelige, fleksible celler kaldet pluripotente stamceller.
De fire faktorer Oct3/4, Klf4, Sox2 og Myc, kaldes også i daglig tale for OKSM.
I en ny undersøgelse, hvis resultater findes i The Journal of Physiology. Sammenlignede Dr. Murach og hans kolleger virkningerne af OKSM-faktorer effekt i muskelfibrene hos mus, der havde adgang til et træningshjul, og mus, der ikke havde den samme adgang til fysisk træning.
Derudover sammenlignede de virkningerne af OKSM faktorer på muskler med virkningerne af en enkelt transkriptions faktor, Myc. Forskere har fundet ud af, at træning fremkalder udtrykket af Myc i højere grad end de tre andre faktorer.
Forskerne undersøgte også, hvordan træning alene påvirkede genekspression (et begreb der fortæller noget om hastigheden hvormed et gen (DNA) omsættes til et protein, i muskelfibre fra både mus og mennesker.
Musene var 22 måneder gamle, hvilket svarer til en menneskealder på omkring 73 år.
Mus i træningsgruppen kunne frit løbe på et hjul der var uden belastning i den første uge, og i løbet af de næste 8 uger gjorde forskerne hjulet gradvist tungere ved at fastgøre magnetiske vægte til det.
Og deres resultater tyder på, at træning omprogrammerer muskelfibre til en mere ungdommelig tilstand.
Dr. Murach antyder, at resultaterne en dag kan føre til udviklingen af lægemidler, der overbelaster musklernes træningsrespons hos personer, der er sengeliggende, eller til astronauters i rummet hvis muskler ikke bliver påvirket af tyngdekraften.
Men han afviser ideen om at en pille, nogensinde kan erstatte behovet for at træne. Fordi fysisk træning har gavnlige effekter i hele kroppen, ikke kun i musklerne.
Undersøgelsens begrænsninger
Forfatterne af den nye undersøgelse erkender, at den havde nogle begrænsninger. For eksempel kan typen af træning, træningsstatus, biologisk køn og flere andre faktorer påvirke genekspressions ændringer forbundet med træning.
Ligesom de understreger vigtigheden af at yderligere undersøge de funktionelle konsekvenser af epigenetisk omprogrammering i skeletmuskulaturen.
Sådan kan du udsætte Sarkopeni – Træning for ældre mennesker
Sarkopeni beskriver tabet af muskelmasse, som følger med aldringen. Normalt vil en krop fra omkring 50-årsalderen naturligt miste ca. 1 % muskelmasse om året. Symptomerne på muskeltab hos ældre er besværlighed ved at rejse sig fra en stol og gå på trapper samt reduktion af balanceevnen og ganghastighed
Først og fremmest er regelmæssig træning en af de bedste måder at bekæmpe sarkopeni.
Styrketræning hjælper med at øge muskelstyrke og -masse, mens kardiovaskulær træning hjælper med at forbedre blodcirkulationen og øger ilt udbyttet til musklerne.
Når det kommer til anbefaling af den bedste form for træning til ældre mennesker. Så anbefales styrketræning stærkt til dem i 70’erne og derover. I et omfang hvor der styrketrænes mindst to dage om ugen og gerne udstrækkes, hver dag.
Men hvis det lyder som en voldsom omgang til at starte med, så kan en gåtur være et godt sted at starte. De fleste ældre voksne kan gå hver dag, forudsat at de ikke har nogen skavanker.
Herfra kan der så langsomt bygges op med supplerende træning og her gælder de for ældre, såvel som for yngre at nøglen til succes er at starte langsomt, være vedholdende og øge omfang og belastninger i takt med at formen bliver bedre.
- Det er også vigtigt at have en sund kost, der er rig på protein. Protein er byggestenen til muskelopbygning, så at få tilstrækkelige mængder gennem kosten kan hjælpe med at bekæmpe sarkopeni.
- Et kosttilskud, som kreatin, kan også være nyttigt. Det er kendt for at øge muskelstyrke og -udholdenhed, hvilket kan hjælpe med at bekæmpe sarkopeni.
- Det er er vigtigt at tale med en læge eller en certificeret træningsspecialist, før du starter en ny trænings- eller kostplan, da visse tilstande og medicin kan påvirke, hvad der er sikkert og hensigtsmæssigt.
Læs også artiklen om hvordan mere fysisk aktivitet kan hjælpe dig til at leve længere her