Træning og kræft er måske ikke den første kombination man tænker på under et sygdomsforløb, men der er mange fordele ved træning og kombinationen kan modvirke de skadelige virkninger af kræft og dens behandling. Det er konklusionen ifølge et overblik over eksisterende forskning, offentliggjort i British Journal of Sports Medicine.
Undersøgelsen, der er ledet af Shengjing Hospital ved China Medical University, bærer titlen “Impact of exercise on health outcomes in people with cancer: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of randomised controlled trials”.
Træning og kræft – en kombination der i betydelig grad reducerer bivirkninger
Det er den mest omfattende undersøgelse af sin slags og har til formål at undersøge sammenhængen mellem træning og kræft og det generelle helbred hos kræftpatienter. Målet er at give solid dokumentation, som kan bruges i den kliniske behandling af kræft.
I alt 80 studier med 485 forskellige sammenhænge, publiceret mellem 2012 og 2024, blev gennemgået.
Forskerne konkluderede, at træning i betydelig grad reducerer bivirkninger forbundet med kræft og dens behandling – såsom hjernetåge, nerveskader forårsaget af kemoterapi og åndenød (følelsen af ikke at kunne få luft).
Træning har også en positiv effekt på kropssammensætning og biologiske markører, herunder insulin. Derudover forbedrer det søvnkvalitet, psykisk velvære, fysisk funktion, social interaktion og den generelle livskvalitet.
Krop og sind-øvelser anbefales
Træningsformer, der kombinerer krop og sind – som Tai Chi, Qigong og yoga – blev anbefalet, fordi de kombinerer mental fokus, fysisk bevægelse, åndedrætskontrol og stressreduktion. Yoga viste sig at forbedre den kortsigtede, sundhedsrelaterede livskvalitet hos personer med brystkræft, lungekræft og ældre med tarmkræft.
Der var moderat sikker evidens for, at motion efter kræftdiagnose og efter strålebehandling – især når det blev kombineret med yoga eller spirituel udvikling – var forbundet med lavere depression hos kvinder med brystkræft.
En analyse med høj evidens viste, at motion forbedrede det psykiske velvære hos ældre personer med tarmkræft, der modtog kemoterapi.
Der var høj til moderat evidens for, at motion inden operation kunne reducere risikoen for komplikationer efter operationen, mindske smerter, forkorte hospitalsophold og nedsætte risikoen for død.
Træning og kræft – Sådan vender du tilbage til efter kræftbehandling
Den engelske TV-læge, universitetsunderviser og forsker Dr. Hussain Al-Zubaidigiver følgende råd til, hvordan man bedst hjælper personer tilbage til motion efter kræftbehandling:
- Det er vigtigt, at sundhedspersonalet godkender, at patienten må begynde at motionere. Efter en operation er det afgørende at lade såret hele – typisk 6-8 uger – før man starter let aktivitet. Det anbefales at begynde med blide aktiviteter som udstrækning og gåture, når såret er helet.
- Under kemoterapi og strålebehandling kan bivirkninger som træthed, muskelsvaghed og nedsat immunforsvar vare i måneder. Her kan man lave lette aktiviteter som gåture eller siddende øvelser, men man bør undgå højintensitetstræning, indtil kroppen er klar.
- Start med skånsomme øvelser som gang, let udstrækning eller yoga. Begynd med 10-15 minutter dagligt, og øg gradvist varighed og intensitet efter evne. Let styrketræning med elastikker eller egen kropsvægt kan også introduceres gradvist.
- Efter kemoterapi eller stråling er det vigtigt at tilpasse træningen efter energiniveau og fokusere på balance og udholdenhed før styrke.
- Ting som risiko for lymfeødem, lav knogletæthed eller hjerteproblemer kan påvirke, hvilke øvelser der er sikre.
- Træningsvejledere bør opfordre klienterne til at tage det roligt, lytte til kroppen, holde pauser og drikke væske. Det er også vigtigt at sætte realistiske mål og fejre fremskridt.
Læs også om hvordan dine madvaner øger dine chancer for en sund alderdom her