Fitnews
Subscribe
Få 20% rabat på verdens mest komfortable underbukser
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Ny forskning

Sammensætning af tarmbakterier kan være årsag til overvægt

Ny dansk forskning viser hvorfor nogle tager mere på end andre

by Redaktion
19. januar 2023
in Ny forskning, Vægttab
191
tarmbakterier - vægttab
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn
Indhold gem
1) Sammensætningen af tarmbakterier kan øge risikoen for overvægt
2) Kort rejsetid i tarmen overrasker
3) Bekræfter tidligere studie med mus
3.1) Om tarmbakterier:
3.2) Om studiet:

En del af den danske befolkning har en sammensætning af tarmbakterier, som gennemsnitlig trækker ekstra meget næring ud af maden tyder nye forskningsresultater fra Københavns Universitet på. Den nye forskning er et skridt på vejen til at forstå, hvorfor nogle tager mere på end andre, selvom de spiser det samme.

Det kan virke uretfærdigt, at nogle mennesker nærmest blot skal kigge på vinduet i en bagerforretning, før de tager vægt på, hvorimod andre kan spise uafbrudt uden at vægten ændrer sig synderligt.

En del af forklaringen på det kan meget vel hænge sammen med den sammensætning af tarmbakterier, der findes i vores tarme. Det viser et nyt studie lavet på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Her har forskerne undersøgt energiindholdet i 85 danskeres afføring for at fastslå, hvor effektive deres tarmbakterier er til at trække næring ud af maden. Samtidig har forskerne kortlagt hver deltagers sammensætning af tarmbakterier.

Resultatet viser, at omkring 40 procent af deltagerne hører til en gruppe, som gennemsnitlig trak mere næring ud af maden sammenlignet med de øvrige 60 procent. Samtidig så forskerne, at den gruppe af deltagere, der trak mest næring ud af maden, også gennemsnitlig vejede 10 procent mere hvilket svarer til ni kilo.

“Vi har måske fundet en nøgle til at forstå, hvorfor nogle tager mere på end andre, selvom de ikke spiser hverken mere eller anderledes. Men det skal undersøges nærmere,” udtaler lektor Henrik Roager fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

 

tarmbakterier - 1
En del af forklaringen på hvorfor nogen tager på og andre ikke gør, kan hænge sammen med den enkeltes sammensætning af tarmbakterier

Sammensætningen af tarmbakterier kan øge risikoen for overvægt

Resultaterne påpeger, at overvægt ikke kun behøver hænge sammen med, hvor sundt man spiser, og hvor meget man motionerer, men måske også har noget at gøre med, hvilken sammensætning af bakterier man har i tarmen.

Forskerne inddelte deltagerne i tre grupper på baggrund af deres sammensætning af bakterier. Den sammensætning af tarmbakterier, der er særlig effektiv til at trække næring ud af maden, kaldet B-typen (domineret af Bacteroides bakterier) blev observeret i 40 procent af deltagerne.

Efter dette studie formoder forskerne derfor, at en del af befolkningen kan have den ulempe, at deres tarmbakterier netop er lidt for gode til at trække næring ud af maden. For dermed sørger tarmbakterierne for, at deres kroppe får adgang til flere kalorier i den samme mængde mad.

“At vores tarmbakterier er gode til at trække energi ud af maden, er jo som udgangspunkt en god ting, da bakteriernes omsætning af mad frigiver ekstra energi i form af for eksempel kortkædede fedtsyrer, som er molekyler vores krop kan bruge som energi.

Men hvis vi spiser mere, end vi forbrænder, så kan det ekstra energiudtræk fra tarmbakterierne måske over tid øge risikoen for overvægt,” siger Henrik Roager.

Kort rejsetid i tarmen overrasker

Mundhulen, spiserøret, mavesækken, tolvfinger- og tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen. Maden vi spiser, skal igennem en 12-36 timer lang rejse gennem en række stationer, før kroppen har trukket al næringen ud af maden.

I studiet undersøgte forskerne også, hvor lang tid denne rejse tog for hver deltager, som alle havde ens kostmønstre. Her troede forskerne, at de deltagere med en lang rejsetid, og dermed en længere fordøjelse, også ville være dem, der trak mest næring ud af maden. Men studiet viste det stik modsatte resultat.

“Vi troede, at rejsetiden igennem fordøjelsen også ville hænge sammen med, hvor meget næring kroppen kunne nå at trække ud. Men her ser vi, at deltagerne med B-typen af tarmbakterier både er dem, der trækker mest næring ud og har den hurtigste fordøjelse, hvilket har givet os noget at tænke over,” siger Henrik Roager.

Bekræfter tidligere studie med mus

Det nye studie med mennesker bekræfter et tidligere studie lavet med mus. Her blev det konstateret, at mus, som havde fået tarmbakterier fra overvægtige mennesker, tog mere på i vægt i forhold til mus, som havde fået tarmbakterier fra normalvægtige.

Forskerne foreslog allerede dengang, at vægtøgningen kunne skyldes, at tarmbakterierne fra de overvægtige var mere effektive til at trække energi ud af kosten. Og det er altså den teori, der nu bliver bekræftet i det nye studie fra Institut for Idræt og Ernæring.

“Det er meget interessant, at den gruppe af personer, der har mindre energi tilbage i afføringen, også har en højere vægt. Men om de to faktorer hænger direkte sammen, kan vi dog ikke påvise med dette studie. Det er noget, vi håber på at komme til at kigge nærmere på i fremtiden,” siger Henrik Roager.

Om tarmbakterier:

  • Alle mennesker har en unik sammensætningen af tarmbakterier, som er formet af vores genetik, miljø, livsstil og kost.
  • Tarmbakterierne er i antal som en hel galakse i vores tarm, og der findes svimlende 100 milliarder af dem pr. gram fæces.
  • Tarmbakterierne i tyktarmen nedbryder de dele af fødevarer, som vores egne fordøjelsesenzymer ikke kan – fx kostfibre.
  • Mennesker kan inddeles i tre grupper på baggrund af forekomsten af tre hovedgrupper af bakterier, som de fleste af os har: B-typen (Bacteroides), R-typen (Ruminococcaceae) og P-typen (Prevotella).

Om studiet:

  • Læs det videnskabelige studie her.
  • Energiindholdet i afføringen fra 85 overvægtige danske kvinder og mænd blev undersøgt.
  • De 85 deltagere var både mænd og kvinder i aldersgruppen 22 til 66 år.
  • 40 procent af deltagerne faldt i en særlig gruppe, som var kendetegnet ved at have en lavere diversitet af tarmbakterier og en hurtigere rejsetid for maden gennem deres system.
  • Denne gruppe viste sig også at have mindre energi i afføringen sammenlignet med de andre to grupper, hvilket ikke kunne forklares med forskelle i deres kost.
  • Samtidig observerede forskerne, at netop denne gruppe, som havde mindre energi i afføringen, også havde en højere vægt end de andre grupper.

Læs også om hvorfor træning og slidgigt er en god kombination her

Redaktion

Redaktion

Andre læse også disse artikler

knuste hjerter -cover
Ny forskning

Knuste hjerter kan heles med motion

24. oktober 2025
smartwatches -cover
Ny forskning

Ny Forskning: Smartwatches er måske alligevel Ikke så “smarte” ure


6. oktober 2025
hjertesygdom -cover
Ny forskning

Med en ny metode kan forskere undersøge årsagen til hjertesygdom

3. oktober 2025
Ny engelsk undersøgelse: 72 % af mennesker med psykiske udfordringer siger, at motion hjælper dem med at blive i arbejde
Ny forskning

Ny engelsk undersøgelse: 72 % af mennesker med psykiske udfordringer siger, at motion hjælper dem med at blive i arbejde

23. september 2025
slidgigt i hoften -cover
Ny forskning

Indendørs cykling har god effekt på Slidgigt i hoften

5. september 2025
sædkvalitet -cover
Ny forskning

Ultraforarbejdede fødevarer skader mænds sædkvalitet

29. august 2025
banner-fitnessgruppenpng
partner-sports-bannerjpg
banner-fitpartnerjpg
arena-reklame-fitnewspng
annonce-banner-opdag-inbody-fordelepng
annoncer-350x3503jpg
tanita-2262jpg
yogo350x350png
8jpg
logo-comfyballs-kant-350x350-tekstjpg
align-pilatesjpg
seca-bannerjpg
ny-saga-350x350jpg
fitnessengros-fitnewspng
apollo-bannerjpg
banner-trx-witt-sport-performancepng
350x350-1jpg
bannerf1jpg
ny-biocircuit350x350fitnewsjpg
ny-banner-350-350-fitnesscomfortjpg
bydy-bike-banner-2png

Vi anbefaler

exorlive

ExorLive har en mission

19. oktober 2021
fitness holdtræning

Der skal gøres mere for at fremme fitness holdtræning

7. december 2021
styrketræning for ældre -cover

I Viborg har de succes med styrketræning for ældre

27. marts 2024
Sporting health club

Sporting Health Club åbner studie nummer 3 på hotel Scandinavia

19. oktober 2021
børn og unge får for lidt motion

Børn og unge får for lidt motion

20. oktober 2021

Mest læste artikler

  • Tongkat Ali -cover

    Tongkat Ali har effekt men også bivirkninger

    400 shares
    Share 160 Tweet 100
  • Fitness Engros lancerer spændende nyt tiltag for erhvervs kunder

    324 shares
    Share 130 Tweet 81
  • Så længe bør du kunne holde en planke – alt efter din alder

    3899 shares
    Share 1560 Tweet 975
  • Fitness – Den mest populære træningsform og 6 ud af 10 vil gerne dyrke mere motion

    361 shares
    Share 144 Tweet 90
  • Styrketræning efter 50 år: 7 myter du skal glemme, hvis du vil holde dig stærk

    389 shares
    Share 156 Tweet 97
  • Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    3161 shares
    Share 1264 Tweet 790

Få 60 sider med ny inspiration til din træning - indeholder 3 effektive træningsprogrammer, med illustrerede øvelsesbeskrivelser. 30 lækre sunde og kalorielette opskrifter og en komplet kostplan til de næste 180 dage. Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag e-bogen helt gratis!

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
15585

FOREVER FIT


Modtag Forever Fit e-bogen på 60 sider og få ny inspiration til din træning. Den indeholder 3 effektive træningsprogrammer, med illustrerede øvelsesbeskrivelser. 30 lækre sunde og kalorielette opskrifter og en komplet kostplan til de næste 180 dage.


Tilmeld dig nyhedsbrevet nu og modtag e-bogen helt gratis

No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input

© 2021 Fitnews.dk