Det er åbenbar ikke nok, at tjekke protein indhold bag på den bøtte du køber, ifølge en dansk undersøgelse. For selvom danskerne køber produkter som kan fremme deres sundhed som aldrig før, får de måske ikke helt det der står på produktet.
En undersøgelse foretaget af Candidlab, som testede 11 proteinpulver i laboratorie, viste at produkterne i gennemsnit deklarerer 9,4% mere protein indhold end hvad der i virkeligheden var i produktet.
Salget af proteinpulver er steget de senere år og konkurrencen er hård. Forskellene i hvad der skrives på produktet og hvad der blev fundet skyldes sandsynligvis, at sukker, som eksempelvis maltodextrin, er meget billigere at fylde i sit produkt end reel protein.
Forbrugerne betaler for protein indhold, men får værdiløst sukker
Det kommer ikke bag på biokemiker, Jens Lund: “Producenterne går helt til grænsen i forsøget på at sælge deres produkter, og hvad angår produkternes påståede effekter, så får du ofte kun den halve sandhed at vide. Hvis de her resultater kan bekræftes i yderligere undersøgelser, så viser det endnu engang, at kosttilskuds branchen er bundrådden.”
Dette er ikke nogen helt ny problematik. En artikel i Forbes fra marts 2015 beskriver hvordan flere store amerikanske kosttilskuds producenter er blevet slæbt i retten fordi de har overdeklareret proteinindholdet i deres kosttilskud, blandt andet for at have brugt billige ingredienser for at få proteinindholdet til at fremstå større – kendt som spiking.
Grunden til at det sker, er at sukker er billigere end protein. Derfor kan en fortynding af proteinet, på selv ganske få procent, blive til en million-besparelse i en industriel produktion.
Både et dansk og udenlandsk problem
3 af de 11 testede proteinpulver tilskud var danske. De danske produkter klarede sig faktisk i gennemsnit dårligere end de udenlandske i undersøgelsen. Resultaterne er ikke konklussive, men det antyder meget, at det også er et problem vi har i Danmark.
Kristian Bradsted, Cand. scient i idræt og sundhed, er skuffet over af at resultat ikke var bedre for danskproducerede proteinpulvere.
“Der lader desværre til at de problemer, som vi har set i udlandet mht. spiked proteinpulvere, også findes i Danmark. Det er sørgeligt at der hos producenterne er en generel tendens, hvor øget profit kommer før produktkvalitet.” udtalte Kristian.
Kristian tror og håber dog stadig, at danske produkter vil stå distancen når Candidlab sender produkterne til yderligere tests hos et bioteknologisk analyselaboratorie.
“Jeg er spændt på at se de endelige resultater og om danskproducerede proteinpulvere er at finde blandt de med størst difference mellem det angivet og det faktuelle protein indhold.” sagde Kristian Bradsted.