Fitnews
Subscribe
7 dages Yoga retreat i Andalusien med Ina Thanild
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Kost og ernæring

Forarbejdede fødevarer har vist sig at være farligere end tidlige antaget

Nye undersøgelser fremhæver risikoen ved at spise forarbejdede fødevarer

18. november 2022
in Kost og ernæring
165
forarbejdede fødevarer - åbning
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn
Indhold gem
1) Forarbejdede fødevarer er ikke blot næringsfattige
1.1) Fødevarers grad af forarbejdning kan inddeles i fire kategorier:

Forarbejdede fødevarer kan være en fristende løsning i en travlt hverdag og de er nemme at finde på supermarkedernes hylder.

I løbet af ganske få generationer har vores forbrug ændret sig markant og det gælder ikke mindst vores spisevaner. Hvor vi tidligere spise de fleste af vores måltider tilberedt af lokale og friske råvarer tilberedt fra bunden i hjemmet.

Ja så viser tal fra såvel USA som flere europæiske lande at forbruget af de færdiglavede, såkaldte forarbejdede fødevarer nogle steder udgør næsten halvdelen af den mad, vi køber og forbruget er i fortsat vækst.

Men selvom det kan være en nemt løsning til et måltid, så viser flere nyere undersøgelser at det kan være forbundet med flere ubehagelige konsekvenser, end hidtil antaget.

Ikke mindst de fødevarer der er så forarbejdede at de betegnes som ultraforarbejdede. For forskere har påvist en sammenhæng mellem stærkt forarbejdet mad og en øget risiko for fx demens, tidlig død og kræft.

De helt store syndere indenfor kategorien af forarbejdede fødevarer er færdiglavede retter, sodavand, snacks og kager, langtidsholdbare brødprodukter, færdiglavede desserter, en del pølser og mange morgenmadsprodukter.

Fødevarer der under produktionen bliver behandlet i flere industrielle processer, der ødelægger de naturlige ingredienser og deres struktur, samt fjerner vigtige næringsstoffer, som fx vitaminer og fibre, fra maden.

Ligesom de forarbejdede fødevarer har det til fælles, at er fuldt med tilsætningsstoffer, smagsforstærkere, konserveringsmidler og kunstige farvestoffer.

Forarbejdede fødevarer er ikke blot næringsfattige

forarbejdede fødevarer - 1
Når fødevarer under produktion bliver behandlet i industrielle processer, kan det ødelægger de naturlige ingredienser og fjerner vigtige næringsstoffer.

Selvom det er åbenlyst at sådanne produkters fattige næringsindhold ikke er specielt godt for os at indtage.

Så viser tre nyere videnskabslige undersøgelser, at det alene ikke er nok til at forklare, hvorfor den slags fødevarerne har vidtrækkende betydning for vores sundhed og er dårlige for os.

I en undersøgelse fra British Medical Association baseret på 22.895 voksne italienere, påviste forskerne at de deltagere, der indtog flest forarbejdede fødevarer, også havde en højere risiko for at få hjertesygdomme og dø tidligt uanset årsag.

I en anden undersøgelse udført af Harvard University og Tufts University, nåede forskerne frem til den konklusion, at mænd med et stort indtag af forarbejdede fødevarer har 29 procent større risiko for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen.

Og hvad der er ekstra interessant ved denne undersøgelser at at risikoen for både tidlig død og kræft forblev høj, på trods af at forskerne tog højde for den dårlige ernæringsmæssige kvalitet. Hvilket viser at det ikke er nok blot at tilføre andre næringsrigtige fødevarer til sin kost, fordi der er andet på spil end selve næringsindholdet.

I en tredje undersøgelse var det data fra 72.083 voksne personer fra en stor, engelsk sundhedsdatabase, som forskere studerede og her opdagede de en mulig sammenhæng mellem en øget risiko for demens og forarbejdede fødevarer.

Forskerne kunne dog ikke fastslå den præcise årsag til den øgede risiko for demens, tidlig død og kræft. Men i den italienske undersøgelse fandt forskerne der et forøget antal af hvide blodlegemer blandt de personer, der indtog mange forarbejdede fødevarer. Og det kan være et tegn på kronisk inflammation i kroppen, som kan medføre vævsskader og øge risikoen for en række kroniske sygdomme.

Fødevarers grad af forarbejdning kan inddeles i fire kategorier:

  1. Fødevarer, der ikke eller kun i mindre omfang er forarbejdet. F.eks: frisk frugt og grønt, bønner, nødder, gryn, æg, mælk, fisk, friske kødvarer, frossen frugt og grønt, pasteuriseret mælk, frugtjuice uden tilsætningsstoffer, usødet yoghurt og krydderier.
  2. Forarbejdede ingredienser som smør, olie, eddike, sukker og salt.
  3. Forarbejdede fødevarer, der er en blanding af første og anden kategori. Eksempelvis røget eller krydret kød, ost, brød, saltede nødder, øl og vin.
  4. Ultraforarbejdede fødevarer som brød med tilsætningsstoffer, færdigretter, søde morgenmadsprodukter, sodavand og pålæg (såvel kødholdige, som de kødfrie alternativer).

Sandheden er at vi har alle brug for mad, men ingen har brug for de ultraforarbejdede fødevarer (med undtagelse af modermælkserstatning, i de sjældne tilfælde, hvor spædbørn ikke har adgang til modermælk). Den rationelle politiske løsning ville være nogle officielle retningslinjer og rådgivning omkring hvordan vi som forbrugere undgår dem.

Men indtil den dag kommer, så er det nok en rigtig god idé primært at indtage fødevarer tættest muligt på deres naturlige tilstand og undgå alt hvad der indeholder e-numre og tilsætningsstoffer, hvis du vil optimere din sundhedstilstand.

Husk at kostændringer kan forlænge dit liv uanset hvor sent du begynder – det kan du læse mere om her

Andre læse også disse artikler

Kostplaner -åbning
Kost og ernæring

Kostplaner – 17 fordele og ulemper

22. september 2023
nøglehullet
Kost og ernæring

Nøglehullet er populært – men mange ved ikke, hvad det står for

7. september 2023
proteinbarer -åbning
Kost og ernæring

Proteinbarer – sundt slik eller tomme kalorier

28. juni 2023
grimme grøntsager-åbning
Kost og ernæring

De grimme grøntsager går som varmt brød

26. maj 2023
havregryn -åbning
Kost og ernæring

Havregryn – er de ligeså sunde som din mor sagde?

8. maj 2023
økologiske fødevarer
Kost og ernæring

Salget af økologiske fødevarer er faldet med 3%

26. april 2023

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

350x350-1jpg
tanita-mc780-350x350pxjpg
apollo-bannerjpg
les-mills-smart-tech-350x350jpg
wf-bannerjpg
justfacefitnewsbanner350x350jpg
partner-sports-bannerjpg
bannerf1jpg
fitnews-kvadrat-bannerpng
banner-fitpartnerjpg
skill-line1080x1080jpg
banner-fitnessgruppenpng
banner-bm-fitnessjpg
fitnessengros-fitnewspng
fitnews-sortpng
banner-starfitjpg
fitnewsbanner350x350png

Vi anbefaler

Bliv din egen coach - 1

Bliv din egen coach – med 7 effektive trin

2. oktober 2022
Indretning af fitnesscenter – de nyeste tendenser

Indretning af fitnesscenter – de nyeste tendenser

5. december 2021
padel skader - åbning

Padel skader i vækst – og det mærkes på landets hospitaler

16. april 2023
Taurin - åbning

Er Taurin nøglen til et sundere og længere liv?

3. juli 2023
ristet kylling

Ristet kylling på tomatiserede slikærter og kartofler

1. august 2023

Mest læste artikler

  • styrketræning over 50 - åbning

    Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    1011 shares
    Share 404 Tweet 253
  • Isometrisk træning er bedst til at sænke blodtrykket

    428 shares
    Share 171 Tweet 107
  • Brysttræning for kvinder – 4 effektive øvelser

    525 shares
    Share 210 Tweet 131
  • Fitness World skifter navn til PureGym

    1067 shares
    Share 427 Tweet 267
  • Testosteron – 5 tips til at øge din produktion af det stærke hormon

    473 shares
    Share 189 Tweet 118
  • Sven-Ole Thorsen 75 år “Jeg vil leve i nuet og glæde mig til fremtiden”

    594 shares
    Share 238 Tweet 149
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In