Er du en fitness fighter – kampklar i holdsalen? Kampsport i aerobicsalen kombinerer kampsportens bevægelser, teknikker og mentale fokus og med energisk, høj, intensiv musik. Klasserne er skruet sådan sammen, at både begyndere og den rutinerede fitness fighter kan deltage på lige fod.
Der er ikke tale om en kontaktsport beregnet til selvforsvar som i traditionel karate og boksning, men en fysisk krævende kredsløbstræning beregnet til at komme i form. Fitness fighter træningen er en af de mest kalorieforbrændende træningsformer, der findes. Du forbrænder mellem 500-800 kalorier i timen. I modsætning til en stepaerobic time, hvor du forbrænder 300-400 kalorier inden for det samme tidsrum.
Samtidig er det en effektiv muskeltræning, idet du gennem slag, spark, blokeringer, tai chi og kata træner indenfor kroppens hovedmuskelgrupper (mave, ryg, armbøjere/-strækkere og ben). Endelig opnår du en mental styrke og et personligt overskud ved at stå igennem den benhårde træning.
Jo mere du kæmper dig igennem timens mange fysisk krævende udfordringer – især i den anaerobe zone (også kaldet syretræning), jo bedre bliver du til at klare andre former for fysisk og mentalt krævende opgaver – simpelthen fordi du ved, du kan.
Fitness Fighter filosofi, kamp og sundhed
Kampsport handler ikke kun om slag og spark. Hver disciplin har sin egen filosofi, der rækker udover den fysiske træning. Generelt gælder det for de fleste orientalske kampstilarter, at deres primære mål er at skabe et menneske i ro og balance med sig selv og opnå mental ro igennem fysisk udfoldelse. Et af de grundlæggende principper i kampsport er: “En sund sjæl i et sundt legeme”.
Kampkunst går altså ud på at kunne forsvare sig selv og holde sig fysisk i form samtidig med, at du opnår en form for sindsligevægt og skaber dig selv som en person, der ikke kan slås omkuld. Det handler altså ikke om bare at kunne slå andre ned, men om at skabe et menneske med selverkendelse, der ikke er destruktivt eller skaber problemer for andre.
Der findes flere hundrede kampsportsstilarter. På japansk samles alle de forskellige grene af kampsport i ordet budo, der betyder “kampens vej” og er et udtryk, der dækker alt fra strategi og taktik på stort plan ned til de enkelte kampkunster og den kodeks, som krigeren bør leve efter. Det har altså ikke kun noget med de fysiske færdigheder at gøre. Kodeksen fortæller, at en rigtig “kriger” ikke søger kamp, men tværtimod det modsatte – nemlig fred og en mindelig løsning af konflikten.
For at gøre “krigeren” mentalt stærk nok til at kunne håndtere enhver situation, fortæller kodeksen, at du skal være åben overfor dig selv og andres måske divergerende opfattelser af situationen. For at gøre “krigeren” fysisk stærk nok til at undgå kampen, er det vigtig, at krigeren er i så fysisk overlegen form, at han rent faktisk afskrækker modstanderen fra overhoved at indlede en kamp. Den stærke fysiske form gør samtidig krigeren bevidst om sit potentiale og bringer dermed vedkommende i mentalt ro.
Derudover lærer krigeren en række selvforsvarsteknikker, som gør, at han kan forsvare sig uden at skade modstanderen væsentligt.
Selvom fitness-kampsport som udgangspunkt ikke er så holistisk orienteret som deres inspirationskilder taekwondo, karate og tai chi og derfor ikke indeholder denne lære, så ligger der i mange af programmerne mere eller mindre indirekte alligevel et fokus på den mentale del af kamptræningen. Nogle programmer og instruktører indrager blandt andet elementer fra tai chi eller mental træning for at sætte deltagerne op før eller efter timen for at skærpe det mentale fokus.
Fitness fighter – Kampformer
Der findes mange varianter af fitness kampsport, rundt omkring i træningscentrene. Selvom de bygger over samme koncept, er der alligevel lidt forskel på, hvad de forskellige typer klasser lægger op til. Her får du en lynguide over, hvad du kaster dig ud i på de forskellige kampklasser.
Der findes en række karateinspireret fitness-kampsportstræning uden redskaber f.eks. Aerobox, Kara-T-Robic og Thai Bo. De fleste af disse stilarter er udformet af tidligere verdensmestre indenfor forskellige kampsportsdiscipliner.
Træningen består af simple ben bevægelser som march, løb, englehop og spark. Herudover indeholder de slag serier og -kombinationer samt parader med arme og overkrop samt diverse kampsportsspark. Slag og spark udføres normalt som skyggeboksning uden en modstander. Men af og til ses makkerarbejde, hvor man laver slag serier med og mod hinanden – dog uden at slå til!
Et konceptprogram som Bodycombat fra Les Mills, kører med samme øvelsesserier i tre måneder i træk. Programmet indeholder forskellige kamp- sportsinspirerede slag- og sparkeserier, der træner kredsløb, teknik og muskeludholdenhed. Det kan være lidt vanskeligt at følge med i starten, til gengæld bliver det nemmere med tiden. Og det er tilfredsstillende, at du fra gang til gang kan perfektionere de enkelte serier.
Boxercise eller tilsvarende navne varierer fra sted til sted, ligner traditionel boksetræning med slag serier, konditionstræning f.eks. sjipning og masser af hurtigt fodarbejde, som er vigtigt i boksning. I fitness boxing arbejder man også med redskaber, såsom plethandsker (skumgummipuder med nappa betræk og en rem omkring), som en makker eller træner holder i vekslende stillinger, boksning mod sandsæk eller boksebold og styrketræning med medicinbolde eller mindre sandsække.
Fitness Fighter: Fordele
* Øger din fleksibilitet, din kondition og din reaktionsevne.
* Forbedrer din koordinationsevne, din balance, din muskelkontrol og præcision.
* Toner ben, baller, lår, mave og overkrop.
* Forbedrer styrke og muskeltoning.
* Øger din fedtforbrænding.
* Giver dig mentalt ro.
* Øger din selvbevidsthed,dit selvværd og dit humør.
* Giver dig mere energi.
* Reducerer stress.