Fitnews
Subscribe
7 dages Yoga retreat i Andalusien med Ina Thanild
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Kost og ernæring

Danskernes forhold til bælgfrugter er ved at bløde op

Men den gennemsnitlige dansker får stadigvæk kun bælgfrugter i aftensmaden hver fjortende dag

7. marts 2023
in Kost og ernæring
160
bælgfrugter - åbning
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn

Der er kun bælgfrugter i aftensmaden hver fjortende dag hjemme hos den gennemsnitlige dansker. Men halvdelen af os vil gerne spise flere, mens få er modvillige, viser en måling fra Madkulturen. De unge og storbyboerne går forrest mod flere bønner, linser og ærter i maden

“Skru op for bælgfrugter som fx brune, hvide og sorte bønner, kidney bønner, linser og kikærter – ca. 100 g om dagen er tilpas”.

Sådan lyder Fødevarestyrelsens anbefaling til danskerne i de officielle kostråd fra 2022.Og der er en del at tage fat på i en madkultur, hvor det gennemsnitlige forbrug i dag er ca. 2,4 gram, ifølge Fødevarestyrelsens oplysninger.

Related articles

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

Slip din kulhydratforskrækkelse og spis flere fødevarer der indeholder resistent stivelse

I gennemsnit er det kun hvert fjortende af aftensmåltider, som indeholder bælgfrugter. Og ifølge en måling fra Madkulturen er det halvdelen af os, som sjældent eller aldrig spiser dem. Det skal der laves om på, hvis det står til direktør, Judith Kyst:

“Bælgfrugter er jo sunde og klimavenlige – og kan være rigtig velsmagende, hvis vi krydrer dem ordentligt. Det ved de fleste af os godt, og faktisk er kendskabet til de enkelte typer af bælgfrugter også ret stort. Derfor er der snart ikke nogen gode undskyldninger for ikke at indarbejde flere af dem i vores hverdagsmad”, siger hun.

bælgfrugter-2
Selvom bælgfrugter er sunde og klimavenlige, er vi stadigvæk ikke gode nok til at få dem på spisebordet

Vanens magt holder bælgfrugter i skak

Madkulturens måling vidner også om, at det efterhånden er blevet socialt acceptabelt at servere mad med bælgfrugter. Mindre end hver femte af os oplever, at bælgfrugter falder i dårlig jord hos dem, vi spiser sammen med. Og næsten halvdelen kan nemt se bælgfrugterne passe ind i de retter, de plejer at spise.

“Det vidner jo om, at det mest er vanens magt, som holder os tilbage. Vi spiser det, vi plejer at spise – og det er især kanoniserede danske kødretter. Hvis vi for alvor skal vende kurven, bliver vi nødt til at få nye retter med bønner, linser og ærter ind som en naturlig del af vores sortiment. Det kan ske gennem mad undervisningen i skolen, kantinen på arbejdet eller når vi spiser ude”, siger Judith Kyst.

Bønneeliten består af unge og folk i byerne

Mens den gennemsnitlige dansker kun får bælgfrugter i aftensmaden hver fjortende dag, gælder det i storbyerne hver tiende mod kun hver tyvende uden for store byer.

Også unge er klar til at rykke hurtigere på bælgfrugts bølgen, end resten af befolkningen, hvilket især viser sig ved, at de i højere grad ønsker at spise flere bælgfrugter og oplever, at det stemmer overens med deres nuværende madvaner.

bælgfrugter-3
48 % vil gerne spise flere bælgfrugter, end de gør i dag. og blandt de 18-25-årige er tallet endnu større

Fakta: Nye tal om danskernes forhold til bælgfrugter

  • 51 % spiser dem sjældent eller aldrig, mens kun 16 % spiser dem mere end et par gange om ugen.
  • 62 % oplever ikke, at deres nuværende madvaner stemmer overens med kostrådet om at spise 100 g bælgfrugter om dagen. Blandt de 18-25-årige er andelen 57 %.
  • 48 % vil gerne spise flere, end de gør i dag. Blandt de 18-25-årige gælder det 58 %.
  • 44 % oplever, at bælgfrugter nemt kan passes ind i der retter, de plejer at spise.
  • 18 % oplever, at deres partner, børn eller andre, de spiser med, ikke har lyst til at spise mad med bælgfrugter.
  • 26 % synes, det er svært at finde på retter med dem..

Tallene bygger på svar fra 981 respondenter på over 18 år. Undersøgelsen er gennemført i januar 2023 af Norstat for Madkulturen via et online spørgeskema udsendt til Norstats forbrugerpanel.

Om Madkulturen

Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Miljø- og Fødevareministeriet.
Madkulturens vision er ’Bedre mad til alle’. Det løfte fortæller, hvorfor Madkulturen er sat i verden – nemlig at gøre bedre råvarer, madlavning og måltider tilgængelige for alle uanset alder, indkomst, social baggrund og geografisk placering.

Madkulturen fokuserer på:

  • Styrket maddannelse: At styrke maddannelsen ved at anvende en hverdagsgastronomisk tilgang til madlavning, råvarer og måltider
  • Øgede madkompetencer: At styrke madkompetencerne hos aktører, der når ud til mange
  • Bedre madløsninger: At bidrage til bedre madløsninger ved at arbejde med rammer, strukturer og systemer for mad og måltider

Du kan læse mere om danskernes manglende kendskab til bønner og linser her

Tags: bælgfrugterbønner

Andre læse også disse artikler

Kantinens buffet -åbning
Kost og ernæring

Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

21. marts 2023
resistent stivelse -åbning
Kost og ernæring

Slip din kulhydratforskrækkelse og spis flere fødevarer der indeholder resistent stivelse

8. marts 2023
rødbede juice
Ny forskning

Rødbede juice – øger markant din muskelkraften under træning

16. februar 2023
mælk i kaffen
Ny forskning

Drik lidt mælk i kaffen – hvis du vil opnå en anti-inflammatorisk effekt

2. februar 2023
spiselige insekter - åbning
Kost og ernæring

Spiselige insekter er et bæredygtigt protein alternativ

23. januar 2023
Bælgfrugter - åbning
Kost og ernæring

Vi ved for lidt om bælgfrugter i Europa

20. januar 2023

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

justfacefitnewsbanner350x350jpg
bannerf1jpg
banner-bm-fitnessjpg
banner-fitnessgruppenpng
tanita-mc780-350x350pxjpg
fitnessengros-fitnewspng
apollo-bannerjpg
dadfitnewsbannerjpg
banner-fitpartnerjpg
les-mills-smart-tech-350x350jpg
fitnews-sortpng
skill-line1080x1080jpg
350x350-1jpg
fitnewsbanner350x350png
banner-starfitjpg

Vi anbefaler

doping ring

Dansker sigtet som manden bag stor doping ring

12. november 2021
Regelmæssig træning

Regelmæssig træning

11. november 2021
Løbeprogram 10 km - åbning

Løbeprogram 10 km: Sådan øger du din løbedistance fra 5 til 10 kilometer

22. februar 2023
PHA - åbning

PHA – effektivt og tidsbesparende træningsprogram

28. august 2022
yoga - en tidsløs trend

Yoga en tidløs trend

15. april 2022

Mest læste artikler

  • PureGym

    Fitness World skifter navn til PureGym

    594 shares
    Share 238 Tweet 149
  • Scandinavian Gymhouse – en satsning i solen

    434 shares
    Share 174 Tweet 109
  • Giftig trend: Olie arme synthol og kropsdysmorfi

    749 shares
    Share 300 Tweet 187
  • 7 unikke fordele ved Sjipning

    374 shares
    Share 150 Tweet 94
  • Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    682 shares
    Share 273 Tweet 171
  • RESTITUTION- en vigtig del af din træning

    354 shares
    Share 142 Tweet 89
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In