Diabetes er i hastig vækst. En opgørelse i Diabetesforeningens nye dataportal Diabetestal.nu viser, at mindst 356.000 danskere i dag har diabetes på tværs af diabetestype mod 265.000 i 2015.
Det er mere end en firdobling siden 1996 – og understreger, at diabetes er en folkesygdom, der skal tages mere alvorligt, mener Diabetesforeningen.
Diabetes er en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark og på verdensplan. Desværre er antallet af personer med diabetes på fremmarch i Danmark, og det er en bekymrende udvikling.
Diabetes påvirker kroppens evne til at regulere blodsukkeret, og hvis det ikke kontrolleres ordentligt, kan det føre til alvorlige komplikationer såsom hjerte-kar-sygdomme, nyresvigt, blindhed og amputationer.
Ifølge tal fra Diabetesforeningen stiger antallet af personer med diabetes i Danmark hvert år, og det skønnes, at der i dag er mere end 350.000 personer i Danmark, der lever med diabetes. Dette tal forventes at stige i de kommende år, hvilket understreger vigtigheden af at forebygge og behandle diabetes effektivt.
356.000. Så mange mennesker har diabetes i Danmark anno 2023 – som minimum.
Ud af dem har cirka 322.000 danskere type 2-diabetes, mens omkring 34.000 danskere har type 1-diabetes. For bare otte år siden var tallene henholdsvis 235.000 og 30.000.
Det viser et udtræk foretaget af Diabetesforeningens nye dataværktøj, der netop er gået i luften under domænet diabetestal.nu, og som samler omfattende data fra en række registre, blandt andet CPR-registret, Lægemiddelstatistikregistret, Sygesikringsregistret og Landspatientregistret.
“Det er nogle svimlende tal og en markant udvikling, der tydeligt understreger, at diabetes er en stille sundhedskatastrofe, der rammer alt for mange mennesker. Den er livsomvæltende for den enkelte og lægger et stort pres på sundhedsvæsnet i en tid, hvor de sundhedsprofessionelle hænder bliver færre og færre”, siger Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter.
Opdaterede kostanbefalinger til behandling og forebyggelse
Den europæiske forskergruppe DNSG har slutningen af april udgivet opdaterede kostanbefalinger til forebyggelse og behandling.
Anbefalingerne, der er resultatet af en systematisk gennemgang af 195 studier om kost og type 2-diabetes, peger på kostformer med færre kulhydrater, mere fiber og fuldkorn, plantebaseret fedt og få eller ingen forarbejdede fødevarer.
Ligeledes vægter forskergruppen, at man forsøger at opnå remission med vægttab.
Verden over stiger forekomsten af type 2-diabetes – i 2045 venter man, at 783 millioner mennesker verden over vil have sygdommen.
Kost er centralt i forebyggelse og behandling, da det kan sænke blodsukkeret, mindske risikoen for komplikationer og forbedre livskvaliteten.
Nu har Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG), der er en fælleseuropæisk forskergruppe med fokus på diabeteskost, med afsæt i 195 internationale studier udgivet opdaterede kostanbefalinger til forebyggelse og behandling.
De opdaterede anbefalinger
DNSG anbefaler i langt højere grad end tidligere, at man forsøger at opnå bedring via vægttab. Det vil sige, at ens langtidsblodsukker forbliver under 48 mmol/mol uden brug af medicin.
Dette kan opnås med flere forskellige kostformer herunder også perioder med måltidserstatninger og lavkalorie-diæter. Sandsynligheden for bedring er størst så tæt på diagnosetidspunktet som muligt.
DNSG skriver med afsæt i studierne, at inden for seks år efter diagnosen kan 80 procent med sygdommen opnå bedring ved et vægttab på 10-15 procent af kropsvægten. Forskergruppen understreger, at det er væsentligt at bibeholde vægttabet på den lange bane.
Til at vedligeholde vægttabet – og generelt til mennesker med type 2-diabetes – anbefaler forskergruppen kost, som indeholder fuldkornsprodukter, grøntsager, frugter, bælgfrugter, nødder og vegetabilske olier som oliven- eller rapsolie. Derudover anbefaler de, at man holder igen med ultraforarbejdede fødevarer, raffinerede kornprodukter som for eksempel hvidt brød og pasta, sukkersødede drikke, tilsat sukker, alkohol, salt og kød – især rødt kød som for eksempel okse-, lamme- og svinekød og forarbejdet kød.
Forskergruppen kan med den systematiske gennemgang af forskningen finde evidens til entydigt at anbefale middelhavskost, nordisk kost og vegetarisk kost til forebyggelse og behandling .
Alle tre kostformer indeholder primært grøntsager, fuldkorn, vegetabilske olier og generelt plantebaseret fedt, fisk, ganske få eller ingen forarbejdede fødevarer og meget lidt eller ingen kød.
Kost til forebyggelse og behandling af type 2-diabetes
DNSG anbefaler forskellige kostformer, der lægger vægt på:
- Fuldkornsprodukter som rug- og fuldkornsbrød, fuldkornsris- og pasta, hele kerner og fuldkornsmel
- Grøntsager og hele frugter (ikke juices)
- Bælgfrugter
- Nødder og kerner
- Vegetabilske olier som oliven- eller rapsolie.
Disse fødevarer er i rette mængder med til at sørge for et stabilt blodsukker, øget blodsukkerkontrol og vægtkontrol samt nedsætter risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme.
De anbefalede kostformer har samtidig et lavt indhold af:
- Rødt kød som okse-, lamme- og svinekød
- Forarbejdet kød som pølser, røget eller saltet kød og pålæg med nitrit (E249 og E250)
- Ultraforarbejdede fødevarer som slik, is, chips, chokolade og visse færdigretter
- Raffinerede kornprodukter som hvidt brød og pasta
- Tilsat sukker og sukkersødede drikke
- Salt
- Alkohol.
Forskergruppen anbefaler tre kostformer, der lever op til ovenstående:
- Middelhavskost: Middelhavskost defineres af DNSG som et højt forbrug af grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, frugt, nødder og ekstra jomfruolivenolie, moderat forbrug af fisk og vin og lavt forbrug af rødt og forarbejdet kød, forarbejdede fødevarer og tilsat sukker.
- Nordisk kost: Nordisk kost defineres af DNSG som fuldkorn, bær, frugt fra tempereret klima som æbler og pærer, grøntsager – især rodfrugter, bælgfrugter, fisk, nødder og rapsolie (som de vigtigste fedtkilder) og fedtfattigt mejeri.
- Vegetarisk kost: Vegetarisk kost defineres af DNSG som kost, der udelukker nogle eller alle animalske fødevarer herunder kød, fjerkræ og evt. fisk og består af grøntsager, bælgfrugter, frugt og fuldkorn. Det kan indbefatte mejeriprodukter og æg, mens en vegansk kost udelukker alle animalske produkter.
Kilde: DNSG
Understøtter de fem diabetesvenlige kostråd
“Kosten er en hjørnesten i behandlingen af type 2-diabetes, fordi det, vi spiser og drikker, påvirker blodsukkeret. Derfor følger vi den internationale kostforskning nøje, og vi kan se, at de mange studier og DNSG’s anbefalinger understøtter de fem diabetesvenlige kostråd, som vi udgav for tre år siden med færre kulhydrater, mere fiberrig kost og mere plantebaseret fedt. Det er bemærkelsesværdigt og virkelig opmuntrende, at DNSG ved den systematiske gennemgang af studierne kan konkludere, at man med vægttab – på flere forskellige måder – kan opnå remission”, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.
De fem diabetesvenlige kostråd går på færre kulhydrater, flere fiberrige fødevarer, færre forarbejdede fødevarer, flere råvarer og det ’sunde fedt’, det vil sige plantefedt som olivenolie og rapsolie og fedt fra nødder, avocado og fed fisk frem for det fedt, der er i smør, fløde og fedt kød.
På tværs af de mange studier kan DNSG konkludere, at en god behandling af sygdommen ikke skal følge en helt fast opskrift med hensyn til fordelingen af fedt, kulhydrater og proteiner. Men forskergruppen anbefaler entydigt umættet plantebaseret fedt frem for mættet animalsk fedt fra smør, fløde og fedt kød. Ligeledes har det en positiv effekt på blodsukker, kolesterol og blodtryk at erstatte kulhydrater med umættet plantebaseret fedt som oliven- og rapsolie, nødder og avocado, skriver DNSG.
Sådan er anbefalingerne lavet
DNSG er en forskergruppe bestående af 17 europæiske forskere, der bygger sine kostanbefalinger på 195 forskellige studier, der opfylder en række kriterier – eksempelvis skulle forsøgene bag studierne have minimum 20 forsøgsdeltagere i alt og minimum 50 procent deltagere med type 2-diabetes, og forsøgene skulle have en varighed på minimum otte uger.
Kilde: Diabetes.dk
Hvad er type 2-diabetes?
Når du har type 2-diabetes, kan din krop ikke udnytte insulinet så godt som ellers, og måske producerer kroppen ikke nok insulin. Det betyder, at du får for højt blodsukker.
Der findes endnu ikke en kur mod diabetes 2, men det er muligt til en vis grad at forebygge sygdommen, hvis du spiser sundt, bevæger dig hver dag og undgår rygning og overvægt.
Er du bekymret omkring hvorvidt du befinder dig i risiko gruppen, så kan du teste din risiko her
Læs også artiklen om hvordan corona har påvirket danskernes idrætsvaner her