Fitnews
Subscribe
Få 20% rabat på verdens mest komfortable underbukser
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Ny forskning

Anoreksi bliver direkte påvirket af tarmens bakterier og virus

Svære forstyrrelser i tarmenes økosystem af bakterier og virus bidrager direkte til udvikling og fastholdelse af anoreksi, viser nyt studie ledet af Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

18. april 2023
in Ny forskning
163
anorexi - åbning
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn
Indhold gem
1) Antallet af nye anoreksi tilfælde er stigende
2) Tarmbakterierne producerer mindre af et vigtigt vitamin
3) Kliniske studier over de næste mange år er næste skridt

Anoreksi handler ikke bare om at ville være slank. Modsat stereotype de forestillinger er anoreksi en kompleks mental lidelse, som ændrer selve den måde, hjernen oplever appetit på, men også den forestilling vi har om vores vægt.

Hos personer med anoreksi ændrer hjernens belønningscenter sig til at prioritere vægttab over alt andet. Det giver en ekstrem adfærdsændring, hvor man blandt andre symptomer alvorlig begrænser sit kalorieindtag.

Omkring 1% af unge udvikler anoreksi og omkring hver femte har et kronisk og ikke sjældent et invaliderende og livstruende forløb, og 9 ud af 10 af de anoreksi-ramte er ved sygdomsdebut teenagepiger eller unge kvinder.

Anorexi - 2
En svær ubalance i tarmens sammensætning og funktion af milliarder af bakterier og virus, kan direkte bidrager til anoreksi, ifølge ny dansk forskning. Foto: Shutterstock

Antallet af nye anoreksi tilfælde er stigende

Årsagen til sygdommen skyldes et komplekst samspil mellem mange såkaldte sårbarhedsgener i arvemassen og en række forhold i miljøet. Men det skyldes også en svær ubalance i tarmens sammensætning og funktion af milliarder af bakterier og virus, som direkte bidrager til anoreksi.

Det viser et nyt studie fra et internationalt forskerhold med dansk ledelse. Studiet er baseret på 77 danske piger og unge kvinder med anoreksi og 70 raske af samme køn, og det antyder, at massive forandringer i tarmens indhold af mikrober og blodets indhold af bakterielle stoffer direkte er involveret i udvikling og fastholdelse af anoreksi.

En mulig årsagssammenhæng har forskerne af anoreksi-projektet forsøgt at belyse ved at give afføring fra anoreksi-ramte eller raske til bakteriefrie mus, fortæller professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.

“Musene, der har fået afføring fra anoreksi-ramte har sværere ved at tage på i vægt, og i undersøgelser af deres hjerne kan vi se betydelige ændringer i de områder af hjernen, som regulerer musenes appetit og sociale adfærd. Derudover ser vi, at musene, der får tilført afføring fra personer med anoreksi, har en øget fedtforbrænding, der medføre vægttab,”

Sådan fortæller Oluf Borbye Pedersen, der er initiativtager til forskningsprojektet og studiets seniorforfatter sammen med overlæge og klinisk professor René Støving, der er specialist i anoreksibehandling.

Ud over Københavns Universitet har Syddansk Universitet også bidraget til styring af studiet. Resultaterne fra forskningsprojektet er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidskrift Nature Microbiology.

 

anoreksi - 1
Årsagen til sygdommen påvirkes også af en svær ubalance i tarmens sammensætning og funktion af milliarder af bakterier og virus

Tarmbakterierne producerer mindre af et vigtigt vitamin

Ved hjælp af DNA-teknologi og avancerede bioinformatiske analyser har det internationale team af forskerne fundet udtalte ændringer i tarmens sammensætning af milliarder af bakterier og virus hos personer med anoreksi.

Ved at måle indholdet i blodet af nogle af de specifikke signalstoffer, som tarmbakterierne producerer og sender over i blodet og derfra videre ud til alle kroppens organer inklusiv hjernen, viser forskerne, hvordan forstyrrelser i tarmens mikrobiom og stofskifteprodukter er koblet til et stort antal personlighedsændringer som for eksempel forvrænget kropsopfattelse og spisevægring hos de anoreksiramte.

“Vi har blandt andet opdaget en nedsat kapacitet af nogle specifikke tarmbakterier fra personer med anoreksi til at producere B1-vitaminet, thiamin. Mangel på thiamin kan blandt andet medføre nedsat appetit, forskellige mavesymptomer, ængstelse og isolerende social adfærd,” fortæller adjunkt Yong Fan fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, som er en ledende ung forsker bag studiet.

“Samtidig viser vores analyse af tarm-mikrobiomets indhold af virus en opsigtsvækkende overvægt af viruspartikler, som er kendt for at nedbryde mælkesyredannende bakterier i tarmen. Begge fund kan danne baggrund for fremtidige klinisk kontrollerede behandlingsforsøg med thiamin tilskud og fermentret mad eller probiotika med mange forskellige arter af mælkesyrebakterier,” siger han.

Mikrobiom-forskning er ung og langt de fleste offentliggjorde undersøgelser af menneskets tarm-mikrobiom ved forskellige folkesygdomme har været såkaldte associationsstudier, hvor man ikke kan afgøre om ubalancer i tarmmikrobiomet direkte medvirker til udvikling af sygdom eller er en følge af sygdom.

Kliniske studier over de næste mange år er næste skridt

Forskningsprojektet er et eksempel på grundforskning til afklaring af, om et forstyrret økosamfund af bakterier og virus i menneskets tarm er en direkte medvirkende årsag til udvikling af kronisk sygdom. Og det virker til at være tilfældet.

Det næste oplagte spørgsmål er, om grundforskningen kan lægge fundamentet for klinisk-kontrollerede studier af, hvordan den nuværende behandling af anoreksi, der omfatter psykoterapi, familierådgivning og forsøg på at ændre spise- og motionsvaner kan understøttes af supplerende behandling rettet mod en normalisering af tarm-mikrobiomet.

“En så kompliceret og kompleks sygdom som anoreksi kræver en individualiseret og multifaktoriel behandling. Den nye landevinding, der viser at tarmmikrobiomet er direkte involveret i nogle trin af sygdomsudviklingen ved anoreksi, lægger logisk op til over de næste 10 år at iværksætte klinisk-kontrollerede behandlingsforsøg , hvor der foruden den nuværende behandling i og tilskud af thiamin og mælkesyrebakterier bør overvejes at nulstille det abnorme tarmmikrobiom med antibiotika og derefter ugentlige behandlinger over flere måneder med tabletter bestående af frysetørret afføring fra unge raske donorer for at genstarte og genetablere et sundt økosystem af bakterier og virus i tarmen, der forhåbentligt kan normalisere funktionen af hjernen og andre organer hos personer med anoreksi,” siger Oluf Borbye Pedersen.

Forskningen er udført i samarbejde mellem Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital, Århus Universitetshospital,  National Research Institute for Agriculture, Food and Environment, Frankrig, Gothenburg University og Ørebro University, Sverige, Turku University, Finland og Leiden University.

Læs også artiklen om hvordan sammensætning af tarmbakterier kan være årsag til overvægt her

Andre læse også disse artikler

kunstig-intelligens-vin
Ny forskning

Kan kunstig intelligens hjælpe dig til at finde den rigtige vin?

1. december 2023
senior-dans-cover
Ny forskning

Senior dans – forbedrer ældres livskvalitet på 5 områder

27. november 2023
CT-Scanner åbning-1
Ny forskning

Ny CT-scanner i Nordjylland skal forbedre diagnosticeringen af sportsfolk

14. november 2023
energiforbrænding - spisevaner
Ny forskning

Mængden af dagslys påvirker vores spisevaner og energiforbrænding

18. oktober 2023
råmælk -baby
Ny forskning

Råmælk fra køer kan bruges i stedet for modermælkserstatning viser 2 nye studier

18. oktober 2023
planteost -åbning
Ny forskning

Fermentering kan gøre planteost til ‘noget vi gider at spise’

10. oktober 2023

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

banner-fitnessgruppenpng
apollo-bannerjpg
wf-bannerjpg
bannerf1jpg
partner-sports-bannerjpg
justfacefitnewsbanner350x350jpg
banner-starfitjpg
banner-fitpartnerjpg
les-mills-smart-tech-350x350jpg
bodybikebannerco2footprintpng
fitnessengros-fitnewspng
tanita-mc780-350x350pxjpg
fitnews-kvadrat-bannerpng
350x350-1jpg
fitnews-sortpng
banner-bm-fitnessjpg
skill-line1080x1080jpg

Vi anbefaler

østrogen tilskud - åbning

Østrogen tilskud øger effekten af styrketræning hos kvinder i overgangsalderen

7. september 2022
Find træningspartner med 7 tips

Find træningspartner med 7 tips

4. december 2021
Spicy Græskarsuppe

Spicy Græskarsuppe

1. august 2023
babyer - 1

Babyer har ekstremt mange ukendte virus i maven

21. april 2023
stofskifte falder

Stofskifte falder – men først efter de 60 år

22. november 2021

Mest læste artikler

  • styrketræning over 50 - åbning

    Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    1229 shares
    Share 492 Tweet 307
  • Fedmetruslen fra USA

    415 shares
    Share 166 Tweet 104
  • Sven-Ole Thorsen 75 år “Jeg vil leve i nuet og glæde mig til fremtiden”

    647 shares
    Share 259 Tweet 162
  • Testosteron – 5 tips til at øge din produktion af det stærke hormon

    546 shares
    Share 218 Tweet 137
  • Isometrisk træning er bedst til at sænke blodtrykket

    496 shares
    Share 198 Tweet 124
  • Brysttræning for kvinder – 4 effektive øvelser

    585 shares
    Share 234 Tweet 146
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In