Selvom du som udgangspunkt primært bruger din egen krop, når du dyrker yoga, så findes der alligevel en del forskelligt yoga udstyr og når du starter med at dyrke yoga, er det selvfølgelig vigtigt at du vælger der rigtige, både for at gøre yogaen effektiv og behagelig, men samtidig for at gøre din træning mere spændende og varieret.
Tekst Pia M. Olesen // Foto: Shutterstock
Yoga udstyr: Måtte
Hvor skridsikker måtten skal være, afhænger af hvor meget du sveder. Skal du primært bruge den til yin yoga, så sveder du mindre end i mere dynamiske yogaformer.
Uanset om du dyrker yoga derhjemme eller i et center, så er det altid en god idé at købe sin egen yogamåtte. Dels er det mere hygiejnisk at have sin egen, fremfor at bruge fitnesscenterets, dels har du så også muligheden for at vælge den der passer bedst til dine behov.

En yogamåtte er typisk tyndere end en de klassiske træningsmåtter. Og hvor en træningsmåtte typisk har en tykkelse på mindst 1 cm, så måler en standard yogamåtte blot omkring 4 mm i tykkelsen.
Det er dog helt individuelt, hvor tyk måtten kan være. Har du problemer med ryggen eller får du ondt når du sidder på et hårdt underlag, kan du med fordel vælge en tykkere og blødere model.
Men vær også opmærksom på at vælger du en lidt tykkere måtte for give din ryg mere beskyttelse, så bliver det også vanskeligere at holde balancen i de stående øvelser, hvis din yogamåtte er for tyk.
Det kan være nemt blot at bestille en måtte online, men gør du det, har du ikke mulighed for at tjekke hvordan den måtte du har kig opfører sig, når du ruller den ud. For en god måtte skal helst lægger sig pænt lang med jorden. Sådan at enderne er klinet til gulvet og måtten ikke bølge, for det er rimeligt generende når du træner.
Vælger du at købe din måtte i en fysisk butik, så har du også muligheden for at registrere hvad den dufter af.
Vejtrækning og åndedræts øvelser er en væsentlig del af yoga og det kan være super irriterende at få den skarpe syntetiske lugt som nogle at de billigste måtter har en tendens til at udsende, ind i næsen hver gang du trækker vejret.

Yoga udstyr, hjælpemidler eller props
Udover yogamåtten, findes der mange hjælpemidler eller props, du kan benytte til at forbedre din yoga praksis med. Hvis du ikke allerede kender til dem så er det en god idé at læse videre – for de kan være en gave uanset, om du er nybegynder eller rutineret udøver.
Det var den indiske yogaguru, B.K.S. Iyengar (1918-2014), der oprindeligt introducerede yogaverdenen til props. Hans filosofi var, at yoga skulle være tilgængelig for alle uanset deres fysisk tilstand, alder eller erfaring med yoga.
Så ved hjælp af de mange props han udviklede, kan vi i dag alle sammen nyde godt af de mange gavnlige effekter fra de forskellige yogastillinger.
Desværre er der en del der har bildt sig selv ind, at det er pinligt at bruge hjælpemidler. Men ikke alene kan de hjælpe dig til at slappe helt af i en stilling, de kan også assistere dig ved at gøre en vanskelig stillinger mere tilgængelig.
Har du fordomme omkring props, så er det på tide, at komme på bedre tanker For de forskellige props kan være til stor hjælp.
Der findes rigtig mange props – nogle mere avancerede end andre – og der kommer hele tiden flere til. Heldigvis er de fleste ganske økonomisk overkommelige at anskaffe sig, så du behøver ikke spendere en formue.
Her er en oversigt over de mest almindeliger:
Yoga udstyr: Klodser eller blokke

Yoga klodser eller blokke kan benyttes til at bringe gulvet tættere på dig.
Forstået på den måde at kræver øvelsen at du skal kunne nå dine tæer og du ikke har den fornødne smidighed til dette, så kan du bruge blokken i stedet.
Ligesom de kan benyttes til at stabilisere en øvelse. Samtidig kan den også benyttes til at understøtte din krop og løfte f.eks. dine hofter i mere afslappende, restorative stillinger.
En yoga klods kan derfor specielt være nyttig for dig, der vil i gang med at dyrke yoga.
Til den mere rutinerede yogaudøver kan en yoga blok også være nyttig. Hvis du vil lære en ny øvelser eller blot forsøge at komme

længere ud i en øvelse, kan yoga klodsen være en god støtte til dette.
En god yogablok giver dig den rigtige støtte og hjælp under yogastillingerne.
De laves som regel i et skummateriale, kork eller bambus. De kan fås i forskellige størrelser, men det er primært standardstørrelsen, der sælges i online butikker.
Alle blokke kan placeres i 3 forskellige højder.
Yoga udstyr: Pude eller pølle
En yogapude kan bruges på mange forskellige måder, den kan både bruges til afslapning i slutningen af yogatimen, til støtte og stabilisering af forskellige øvelser, eller til at sidde på under meditation.

Pøller hjælper med at åbne, frigøre samt støtte forskellige kropsdele. De er især velegnede som ekstra støtte i både siddende og liggende stillinger. Ligesom den kan lægges under knæ og albuer for at give et blødere underlag, hvis der er brug for det. De kommer i forskellige størrelser, former samt med mere eller mindre hårdt fyld, men ligesom med blokkene er der også en standardstørrelse, som du kan starte med.
Yoga udstyr: Tæppe

Et godt tæppe har mange formål i yoga – det kan bruges som ekstra blødt underlag oven på yogamåtten; som ekstra belastning oven på en kropsdel for at hjælpe dig til at slappe endnu mere af og dermed frigøre spændinger eller det kan rulles sammen og anvendes som støttepude i siddende såvel som liggende stillinger.
Sidst men ikke mindst kan du selvfølgelig også tage tæppet over dig for at holde varmen under afspænding.
Det er en fordel, hvis dit yogatæppe ikke er for tykt og varmt.
De bedste yogatæpper er oftest i 100% håndvævet bomuld eller uld.
Men materialemæssigt kan de fleste slags tæpper bruges, så længe de holder dig lun og tæppet ikke kradser, eller på anden måde forstyrre din afspænding.
Yoga udstyr: Bælte
Yogabæltet
benyttes til at assistere ved smidighedsøvelser og give støtte til usmidige dele af kroppen. De anvendes til at opretholde en god holdning samt et sundt stræk i yogastillinger og derudover kan de spændes rundt om kropsdele for at stabilisere led.
Et yogabælte skal være ca. 2 meter langt, for at sikre at du kan komme helt ud i yderstillingerne. Og have et spænde, så du f.eks kan låse en position.
Vil du vide mere omkring yogaens oprindelse og de forskellige stilarter så læs artiklen her