Fitnews
Subscribe
Få 20% rabat på verdens mest komfortable underbukser
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input
No Result
View All Result
Fitnews
No Result
View All Result
Home Kost og ernæring

Spiselige insekter er et bæredygtigt protein alternativ

Insekter er en bæredygtig og miljøvenlig kilde til protein.

23. januar 2023
in Kost og ernæring
171
spiselige insekter - åbning
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn
Indhold gem
1) Vi er stadigvæk skeptiske i den vestlige verden
2) Et positivt blik for fremtiden
3) Der er sundhedsmæssige fordele ved at indtage spiselige insekter
4) Insekter er nemmere at spise – hvis vi ikke kan se dem
5) Om undersøgelsen
6) Her spiser man allerede insekter

Spiselige insekter er en god kilde til protein, og de kan være et bæredygtigt alternativ til kød fra kvæg, svin og fjerkræ.

I mange dele af verden spiser man allerede insekter som en del af kosten, og det er også flere og flere i vesten som har opdaget at insekter er en bæredygtig og miljøvenlig kilde til protein.

En af grundene til, at insekter er blevet et interessant alternativ til traditionelle fødevarer, er deres bæredygtighed. Insekter kræver betydeligt mindre plads, vand og foder end traditionelle kødproducenter, og deres produktion udleder også mindre kuldioxid.

  1. Insekter meget effektive til at omdanne plantemateriale til protein. De har en høj fødeeffektivitet og kan derfor producere meget mere protein pr. enhed areal end kvæg eller fjerkræ. Det betyder, at man kan få meget mere protein ud af en lille mængde landbrugsjord ved at dyrke insekter i stedet for traditionelle kødproducerende dyr.
  2. Insekter også meget mindre klimabelastende end kvæg. Kvægudleder store mængder metan, som er en kraftig drivhusgas, mens insekter ikke gør det. Dyrkning af insekter kræver også mindre vand og foder end kødproduktion, og det kan være en god løsning i områder, hvor vand og foder er knappe.
  3. Insektet kan også være en god kilde til vitaminer og mineraler. Insekter indeholder bl.a. B-vitaminer, jern og zink, og det kan være en god måde at få tilstrækkelige mængder af disse næringsstoffer i kosten.
spiselige insekter - 1
Selvom spiselige insekter har mange sundhedsfremmende egenskaber, er vi europæere stadigvæk skeptiske og forbeholdne med at spise dem

Vi er stadigvæk skeptiske i den vestlige verden

Men selvom et øget forbrug af spiselige insekter kan være en god strategi til at forbedre såvel bæredygtighed, som adgang til protein, så er vi stadigvæk skeptiske i den vestlige verden.

Det afspejler sig også i en undersøgelse foretaget af en forskergruppe fra UOC’s FoodLab der havde til formål, at identificerer de parametre, der bidrager til at forbedre accepten af ​​spiselige insekter.

Undersøgelsen Consumers’ Acceptability and Perception of Edible Insects as an Emerging Protein Source der er blevet offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health.

Selvom den bekræftede, at 58% af de adspurgte 1.034 Spaniere, som deltog i en undersøgelse, anså at spiselige insekter kan blive en alternativ og bæredygtig kilde til protein i fremtiden, og kan blive en del af kosten – også her i Europa. Så viste undersøgelsen også, at langt fleste mennesker i Spanien aldrig har indtaget spiselige insekter

Langt de fleste, 86%, angav, at de aldrig havde spist insekter, og kun 13% sagde, at de havde.

De primære årsager til dette var:

  1. afsky (38 %)
  2. manglende sædvane (15 %)
  3. tvivl om fødevaresikkerhed (9 %)
  4. kulturelle årsager (6 %),

Modviljen mod at spise insekter viste sig også, når undersøgelsesmodtagere blev bedt om at overveje, om de ville være forberedte på at inkludere dem i deres normale kost. Kun 16 % sagde, at de ville, mens 82 % svarede, at det ville de ikke.

Flertallet, 71 %, sagde også, at de ikke ville tilberede insekter derhjemme, mens 28 % sagde, at de ville.

Forespurgt om de ville tilbyde retter med insekter på en restaurant, svarede 73 % nej, mens 25 % svarede positivt.

Flertallet (81 % i dette tilfælde) mente, at den brede offentlighed ikke ville være modtagelig for retter med insekter, mens 16 % mente, at det ville.

Et positivt blik for fremtiden

På trods af dette blev holdningerne lidt mere positive, når der blev spurgt ind til betingelser.

For her mente næsten 50 % af de adspurgte, at oplysninger om insekters potentiale som bæredygtig mad ville fremme deres forbrug, mens det for 48 % ikke ville gøre en forskel.

Optimisme for fremtiden vises tydeligt, når man spørger, om insektforbrug kan blive en praksis i fremtiden. Et klart flertal, 58 %, svarede positivt, mens 38 % svarede negativt.

Der er sundhedsmæssige fordele ved at indtage spiselige insekter

En række undersøgelser har tidligere påvist den positive indvirkning, som indtagelse af insekter har på såvel menneskers, som dyrs sundhed.

Undersøgelser på mennesker viser, at spiselige insekter hjælper med at forbedre tarmsundheden, reducere systemisk inflammation og øge blodkoncentrationerne af aminosyrer betydeligt.

FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) har da også siden 2013 fremhævet behovet for øge handelen med og forbruget og accept af insekter som fødekilde.

Insekter er nemmere at spise – hvis vi ikke kan se dem

I undersøgelsen angav de fleste respondenter da også, at den måde, hvorpå insekter tilberedes, er vigtig for at tiltrække forbrugere. Mere specifikt mente 70 % af de adspurgte, at et præparat, der ikke afslørede insekternes naturlige form, ville gøre dem nemmere at indtage.

På den anden side mente blot 10 %, at insekter ville være mere attraktive for forbrugerne, hvis deres naturlige udseende kunne ses. Langt det mest populære format blandt respondenterne var mel (23 %), efterfulgt af kiks (6 %) og barer (5,8 %).

Det er også i overensstemmelse med at Europa-Kommissionen har givet grønt lys til markedsføringen af ​​mørkebille larver (Alphitobius diaperinus)  (frosne, tørrede eller pulveriserede) i pasta, som en ny fødevare og tilladt kommercialiseringen af ​​delvist affedtet pulver fra Husfårekyllinger (Acheta domesticus)

Om undersøgelsen

Undersøgelsen der blevet offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health. Havde til formål at identificere de parametre, der kan forbedre forbrugernes accept af insekter med henblik på at introducere dem som en bæredygtig kilde til protein i fremtidige kostvaner.

Svarene har hjulpet med at studere de områder, der er forbundet med accept: neofobi, sociale normer, fortrolighed, forbrugeroplevelser og forståelse af fordele.

Undersøgelsens forfattere fremhæver, hvordan mænd ser ud til at være mere åbne over for at spise insekter end kvinder, og bemærker, at den aldersgruppe, der er mest modtagelig for at prøve dem, er mellem 40 og 59.

spiselige insekter - 2
Der findes allerede mange lande hvor spiselige insekter indgår som en del af den daglige menu

Her spiser man allerede insekter

Spiselige insekter er en populær form for mad i mange lande verden over. Især i Asien, Afrika og Sydamerika er det normalt at spise insekter som en del af den daglige kost.

I Thailand, for eksempel, er det almindeligt at spise gryderetter og snacks lavet af insekter som græshopper, grynte og bambusorme.

I Mexico finder man mange forskellige typer af insekt-baserede retter, fra tacos fyldt med chapulines (græshopper) til mezcal, der er lavet af agave-skadedyr. I Kenya er termitter et almindeligt spisemiddel, og i Ghana er det normalt at spise mopane-orme, der er kogt eller tørret.

Det er vigtigt at bemærke, at insekter ikke kun er en del af kulturen i fattige lande. I Europa og USA er der også en voksende interesse for insekter som fødevarekilde. Der er flere og flere virksomheder, der producerer insekt-baserede produkter, som f.eks. insekt-baserede proteinpulver og -snacks.

Samlet set spiser man insekter i mange lande verden over, og interessen for at spise insekter som en bæredygtig fødevarekilde vokser i flere og flere lande.

Du kan finde andre spændende fødevare trends i artiklen her

Andre læse også disse artikler

vertikale-landbrug-cover
Kost og ernæring

Vertikale landbrug – grønt dyrket indendørs smager lige så godt som økologisk

29. november 2023
D-vitamin er vigtigt når du træner!
Kost og ernæring

D-vitamin er vigtigt når du træner!

22. november 2023
peanut butter -åbning
Kost og ernæring

Peanut butter – både syndigt og sundt

7. november 2023
Hvor meget protein-åbning
Kost og ernæring

Hvor meget protein er nødvendigt, når du styrketræner?

10. oktober 2023
Kostplaner -åbning
Kost og ernæring

Kostplaner – 17 fordele og ulemper

22. september 2023
nøglehullet
Kost og ernæring

Nøglehullet er populært – men mange ved ikke, hvad det står for

7. september 2023

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

bannerf1jpg
wf-bannerjpg
350x350-1jpg
apollo-bannerjpg
fitnessengros-fitnewspng
banner-fitpartnerjpg
tanita-mc780-350x350pxjpg
les-mills-smart-tech-350x350jpg
bodybikebannerco2footprintpng
partner-sports-bannerjpg
justfacefitnewsbanner350x350jpg
banner-bm-fitnessjpg
banner-starfitjpg
banner-fitnessgruppenpng
fitnews-sortpng
skill-line1080x1080jpg
fitnews-kvadrat-bannerpng

Vi anbefaler

Cecilie Lind

Cecilie Lind og The Protein Kitchen

20. november 2021
6 super sunde bær

6 super sunde bær

11. maj 2022
Bælgfrugter - åbning

Vi ved for lidt om bælgfrugter i Europa

20. januar 2023
fastholdelse af medlemmer - åbning

Vejen til bedre fastholdelse af medlemmer

19. oktober 2021
fuldkorn -åbning

Fuldkorn – 4 tips til at spise mere groft

29. marts 2023

Mest læste artikler

  • styrketræning over 50 - åbning

    Styrketræning over 50 år – her er 6 gode grunde til at gå i gang

    1229 shares
    Share 492 Tweet 307
  • Fedmetruslen fra USA

    415 shares
    Share 166 Tweet 104
  • Sven-Ole Thorsen 75 år “Jeg vil leve i nuet og glæde mig til fremtiden”

    647 shares
    Share 259 Tweet 162
  • Testosteron – 5 tips til at øge din produktion af det stærke hormon

    546 shares
    Share 218 Tweet 137
  • Isometrisk træning er bedst til at sænke blodtrykket

    496 shares
    Share 198 Tweet 124
  • Brysttræning for kvinder – 4 effektive øvelser

    585 shares
    Share 234 Tweet 146
Kom på forkant med fremtiden

Tilmeld dig nyhedsbrev og få adgang til den information du behøver for at være den bedste version af dig selv og bliv løbende opdateret på de seneste nyheder og trends indenfor en branche i hastig vækst.

Fitnews


Fitnews.dk giver dig relevante nyheder, tips og tricks samt portrætter og baggrund.

Som portal vil vi samle den danske fitnessbranche og være med til at gøre den bedre for både center-ejere, personlige trænere, andre aktører og medlemmer.

QUICK LINKS

  • B2B nyt
  • Læs magasinet online
  • Sundhedspartnere
  • Annoncering på fitnews.dk

© 2022 Fitnews.dk / Alle rettigheder forbeholdt. Design by PR360.com

  • Om Fitnews
  • Annoncering
  • GDPR & Privatlivspolitik
No Result
View All Result
  • Artikler
    • Fitness
    • Styrketræning
    • Løb
    • Vægttab
    • Anti ageing
    • Hjemmetræning
    • Holdtræning
    • Kost og ernæring
    • Motivation
    • Ny forskning
    • Profil interview
    • Wellness
    • Yoga
    • Aktiv ferie
  • B2B
    • Produkt nyheder
    • Boutique Studios
    • Forretningsudvikling
    • Gym Management
    • Krisehåndtering
    • Ny teknologi
    • Studiebesøg
    • Træningskoncepter
  • Opskrifter
    • Brød og bagværk
    • Desserter
    • Fisk
    • Fjerkræ
    • Grønne retter
    • Kylling
    • Oksekød
    • Pasta
    • Salater
    • Skaldyr
    • Snacks
    • Supper
    • Svinekød
    • Vegetar retter
  • Magasinet
  • Partnere
    • Sundhedspartnere
    • Bliv Fitnews PRO partner
  • Om os
    • OmFitnews.dk
    • Sådan bruger du Fitnews
    • Læser input

© 2021 Fitnews.dk

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In