Den rigtige løbe musik sætter fart i dine fødder. Har du et musiknummer, som kan få dig til at smile, uanset hvilket humør du er i? Måske elsker du at svinge om til rock´n roll, eller er du mere til hip hop og dance? Muligvis er det den hårde rock og punk, som kan få dig til at springe rundt?
Uanset hvilken genre du er til, så er én ting helt sikkert: Der er en genre, som passer til dig, det er bare om at finde den. Når det er gjort, skal du skrue op, fordi music makes you want to move!
Løb kan være hårdt, men det gør også godt og i så høj en grad, at du kan blive høj af det. Ubehaget går væk, og skridt og åndedræt kommer ind i en god rytme. Anspændtheden forsvinder, dine tanker bliver frie og stærke, og nye ideer opstår. Du har det skønt, og du føler, at du kunne løbe for evigt.
Når du løber, handler det om at finde den rigtige løbe musik, med den rigtige rytme! Rammer du rytmen, rammer du glæden!
Løb på beatet
Musik er en rigtig god motivationsfaktor for mange løbere. Ønsker du at opnå fuldt udbytte af beatet i musikken, er tiden måske inde til træning, hvor du ”løber på beatet.” Løb på beatet handler om, at du bruger beatet i musikken til at sætte fart på dit løb. Akkurat lige som du følger rytmen i de sange, du danser til.
Mange mennesker, som løber, bliver frustrerede, når tempoet i deres favoritsang ikke matcher den skridtfrekvens, de løber til. Derimod øger det lykkefølelsen og motivationen, når beatet i musikken matcher tempoet i løbet.
Løbe musik – Beatet påvirker din præstation
Len Kravitz, professor i fysiologi ved et Universitet i New Mexico, har udført et forsøg om musikkens påvirkning på sportslig præstation. I forsøget undersøgte han 70 studerende, mens de trænede aerobic. 90% havde en følelse af, at musikkens rytme påvirkede deres sportslige præstationer.
Respondenterne understregede, at følgende faktorer havde indflydelse på deres aerobe dansetrin: Musikkens genre (påvirkede med 97%), rytmen (påvirkede med 94%), teksterne (påvirkede med 66%) og melodien (påvirkede med 17%).
Der er ingen tvivl at spore i Len Kravitzs` undersøgelse – musik kan med garanti få dig til at bevæge fødderne lettere, når du motionere.
Det er ikke længere til diskussion, at musik kan forbedre din løbepræstation. Og utallige andre studier har påvist, at musik både før, under og efter løb har en positiv effekt på bl.a. udholdenhed, løbeøkonomi og restitution.
Derfor får du nu nogle svedige musikalske tips, som vil forvandle dit løb til en levende dans.
Den rigtige løbe musik kan sætte endorfinerne fri
Kroppen skal være vant til belastningen for at få fuldt udbytte af de endorfiner (lykkestoffer) kroppen udskiller, når du dyrker sport. I en undersøgelse på Richmond-universitet i Virginia testede man et hold løbere og et hold cykelryttere. Løberne blev sat til at løbe på et løbebånd og cykelrytterne brugte kondicykler. Under træningen steg løbernes endorfin indhold i blodet med 112,5%.
Cykelrytterne opnåede nogenlunde den samme stigning. Men hvis forsøgspersonerne byttede rundt (løberne cyklede og cyklisterne løb) var billedet helt anderledes. Her blev stigningen hos løberne kun målt til 47,5% og hos cykelrytterne 71%. Du må med andre ord finde dig i ikke at få gavn af disse naturlige morfinstoffer i starten. Men med lidt tålmodighed skal det nok komme. Det kræver træning at blive høj af træning.
Sådan bruger du musikkens Beats per Minute (BPM) aktivt
Synkron musik hjælper dig, ved at give dig en fast rytme, som du ”bare” skal følge. Derved bliver det lettere at holde en konstant kadence (skridtfrekvens) og dermed holde farten oppe.
For at opnå præstationsfremmende effekter når du løber, er det vigtigt, at musikkens BPM matches til din kadence – og IKKE den anden vej rundt. Musikkens tempo skal altså være synkron med din naturlige skridtfrekvens. Du skal ikke ændre på dine skridt for at forsøge at ramme musikkens tempo – det vil gå ud over effektiviteten.
Der findes ikke noget svar på hvilken kadence, der generelt set er den mest optimale – det er enormt individuelt. Men de fleste eliteløbere løber med en kadence i omegnen af 180 skridt per minut.
Find løbe musik der matcher din skridtfrekvens
Hvis du ved, hvor hurtig din skridtfrekvens er, kan du faktisk finde musik, som er i fuld overensstemmelse med din løbehastighed. Før du kan finde musik, der passer til dig og dit løb, er du naturligvis nødt til at kende din kadence.
Den letteste metode, til at finde sin kadence, er at bruge et løbeur, der kan måle kadence direkte. Der findes også apps på din smartphone, der kan måle din kadence direkte.
En anden mulighed er at tælle, hvor mange skridt du tager på den ene fod i løbet af et minut og efterfølgende gange med 2.
Løbe musik der matcher dine behov
Jogging (8-9 km/t)
Når du jogger, skal du have en kontrolleret og let anstrengt vejrtrækning. Det er en fordel at lytte til musik, som kan understøtte kontrollen og roen. Rigtigt mange mennesker holder af at lytte til ambient og roligt elektronisk musik, når de træner ved en rolig intensitet.
Almindeligt løb (9-11 km/t)
Når du løber ”almindeligt”, er din vejtrækning under let pres. Du skal derfor have fat i musik, som kan motivere dig til at løbe godt. Her vil musik med en distinkt rytme være at foretrække, og her kan du få hjælp hos grupper, der spiller blødt techno og råt pop.
Hurtigt løb og sprint (11-14 km/t)
Når du skal løbe hurtigt, har du brug for al den energi, du kan hente. Det skal være råt, og det må gerne gøre en smule ondt. Du har behov for noget musik med masser af power! Rytmen må gerne være hurtig, men det altafgørende er, at musikken indeholder oceaner af energi.
Der findes en række apps og websites, som kan hjælpe dig med at sammensætte en playliste på baggrund af BPM, fx jog.fm. En anden løsning er Spotify Running , der automatisk måler dit løbetempo og afspiller musik med et passende antal slag i minuttet.
BPM er ikke alt.
Gode musiknumre til dit løb kan også have andre kvaliteter – de kan give dig god energi eller indeholde et budskab, der giver dig ekstra fart i løbeskoene – ligesom en sang med det perfekte BPM fejler, hvis du ganske enkelt ikke kan lide den.
Derfor skal du altid vælge musik med hjertet, numre som du godt kan lide og som du forbinder med positive oplevelser.
Ulemper ved musik under løbeturen
En af de største ulemper ved at høre musik når du løber er, at det kan være farligt at bevæge sig i trafikken, hvis du ikke kan høre bilerne og de øvrige trafikanter. En løbetur i skoven er ikke helt så så farlig, men også her bør du være i stand til at kunne høre de andre løbere eller de mange mountainbikere, der også bruger skoven, som legeplads.
Derfor kan det være en fordel at vælge ”åbne” on-ear høretelefoner, så du kan høre trafikken. Fremfor hovedtelefoner, som lukker fuldstændig af for omgivelserne. Hvis du foretrækker in-ear høretelefoner, bør du sikre dig, at du ikke har skruet højere op, end at du stadig kan høre trafikken.
Læs også artiklen om hvordan du binder dine løbesko her