Pilates Reformer træning – Den mere end 100 år gamle træningsmaskine har vundet indpas i holdsalene. Nogle taler ligefrem om, hvorvidt reformeren kan opnå samme brede succes og almengørelse, som spinning cyklen har opnået siden 90-erne.
Om det bliver tilfældet er endnu for tidligt at sige, men en ting er i hvert fald helt sikkert. Reformer træningen indtager fitnessbranchen i stigende grad. Både internationalt og her i Danmark.
Tekst: Pernille Bertelsen / Foto: Shutterstock
Club Pilates er – med deres 650 studier på verdensplan og mere end 8 millioner udøvere om ugen – et godt eksempel på dette. KX Pilates med deres 51 studier i Australien er et andet.
Hjemme i vores egen lille andedam har reformer kæden Energii mere end fordoblet deres medlemstal siden FØR pandemien. Reformerkæden oplever altså en markant stigning i antallet af kunder, der ønsker reformer træning – samtidig med at f.eks. Fitness World netop har meldt ud, at de har mistet 100.000 medlemmer.
Ingen tvivl om at pandemien har fået det meste af fitnessbranchen til at bløde. Men måske begynder vi at opleve en tendens, hvor de mere specialiserede studier får en stigende interesse?
Flere mindre studieejere rundt omkring i landet fortæller, at de oplever stigende interesse efter pandemien. Lækre omgivelser, et socialt fællesskab, mere personlig og faglig stærk vejledning, rengøring og ekstra ydelser – opleves i stigende grad at få langt større betydning for medlemmerne.
Hvorfor er reformer træning så succesfuldt?
Efter 32 år som holdunderviser i fitnessbranchen er min personlige holdning, at reformeren er et træningsredskab, der stort set kan benyttes til alt. Fra genoptræning af komplicerede sygdomstilfælde til elitetræning af topatleter.
Jeg underviser primært dem, der befinder sig i midten af markedet – motionister i alle aldre. Og det særligt magiske ved reformer træning på hold er, at opleve hvordan denne træningsform tiltrækker og ikke mindst fastholder brugerne.
Jeg oplever en dedikation til reformer træningen og oplever på nært hold, hvordan reformeren skaber loyale kunder, der gerne betaler ekstra for denne ydelse.

Effektiv træning der skaber holdånd
Reformer træning har stor succes, fordi det er relativt nemt at skabe stemning og holdånd – samtidig med at der kan sikres god og effektiv træning af hele kroppen. Deltagerne mærker hurtigt resultater og oplevelsen af at styrke kroppen fra center (core) og udad, fanger hurtigt de fleste som meningsfuld styrketræning.
Igennem de sidste 8 år har jeg personligt stort set kun undervist reformer på store hold. Med kvinder og mænd i aldersgruppen 16-80 år med alle slags forudsætninger og typisk med 18-20 reformere i salen. Pilates reformer træning tilbyder en helt særlig ramme – hvor deltageren kan ”blive i egen krop” eller ”på egen yogamåtte” – men stadig opleve træningsfællesskabets motivation og energi.
Øvelser og udfordringer tilpasses, så de ret præcist passer til den enkelte udøvers forudsætninger. Det gør, at man som holdunderviser kan sikre, at alle deltagere får maksimalt udbytte med afsæt i lige præcis deres krop.
Min erfaring er, at ved at lave funktionel helhedsorienteret træning i reformeren, hvor fjedersystemet ophæver noget af kropsvægten, oplever udøveren at kunne udføre mere korrekt træning, som løfter, letter og holdningskorrigerer. Og det tiltaler både den veltrænede samt den utrænede deltager.
Som studieejer er der mange kommercielle fordele ved at investere i reformer træning. Det er en relativ begrænset økonomisk investering. Det er muligt at sælge reformer medlemskaber som tillægsydelse til eksisterende medlemskaber. Og de fleste af de reformer studier, jeg har talt med, oplever ventelister på mange af holdene – også her efter pandemien.
En anden fordel ved reformer træning er, at træningen ofte kan foregå på mindre hold, hvilket skaber socialt sammenhold og teamfølelse. Ligesom det er meget salgsbart at sælge forløb i reformeren, hvor de samme deltagere træner sammen over en given periode.
Forskning peger på, at deltagere på mindre hold føler sig mere tilknyttet til stedet, er mere loyale, og de er medlemmer i længere tid end traditionelle fitnessmedlemmer.
Det er absolut også min erfaring, efter at have undervist 20 år i fitnesscentre og 12 år i boutique studios og yoga/danse/pilates studier, at jeg holder langt bedre på mine elever på reformerholdene, end jeg formåede med ”almindelige” hold i de store fitnesscentre, de er drøn loyale og bliver der i årevis.
Succes afhænger af undervisernes kvalitet
Men succes for den enkelte udbyder afhænger naturligvis af kvaliteten af underviserne. Personligt har jeg uddannet holdundervisere til fitnessbranchen igennem de sidste 25 år, og grundopskriften på en fyldt holdsal er fortsat den samme. Underviseren skal have engagement, vilje, faglig viden og ønske om at fylde salen.
Er de forudsætninger tilstede, kan reformeren være det redskab, der både fastholder engagementer og skaber resultaterne hos deltagerne.
De gode instruktører er dem, som skaber ventelisterne, og ved reformer træning overstiger efterspørgsel meget hurtigt udbud. Hvilket gør det muligt for studieejerne at øge prisen.
Reformerens indtog i Danmark
Reformeren er, som det fremgår andetsteds, oprindeligt en del af det ”apparatus” som Joseph Pilates udviklede til personlig træning og træning af små grupper indenfor klassisk pilates.
Derfor må ”den der kom allerførst” herhjemme, uafladeligt være den klassiske balletdanser Jessie Lee, som i 2000 åbnede Copenhagen Pilates Studio.
Her arbejdes med en mere klassisk tilgang til pilates, individuelt eller i mindre grupper og med hele udstyret. Altså ikke kun reformeren, og der udbydes uddannelser via BASI Pilates.
Jessie Lee har opnået stor anerkendelse, via hendes ”Wounded Soldier” program, hvor hun i samarbejde med Den Kgl. Ballets Fond og Rigshospitalet bruger pilates som genoptræning af sårede soldater.
Fysioterapeut Lotte Paarup fra Den Intelligente Krop har siden 2007 udbudt pilatestræning og uddannelser som også inddrager reformeren. Her er mere fokus på reformer/pilates som rehabiliterende fysioterapeutisk træning, og træningen foregår på små hold. Der udbydes uddannelser i samarbejde med Balanced Body.
3 POWERKVINDER – Med hver sin unikke tilgang til reformer træning
Gitte Mia Salling – Energii

Man kan ikke tale om reformer trænings udvikling i Danmark – uden at nævne Gitte Mia Salling. Hun åbnede sit første fitnesscenter som 20-årig og har en lang karriere i fitnessbranchen. Gitte fortæller om hendes første oplevelse i reformeren:
”Jeg har valgt den tilgang til reformeren, som du møder i Energii, fordi jeg er en powerpige. Da jeg prøvede reformeren første gang i udlandet, elskede jeg reformeren med det samme. Det var bare ikke hårdt nok, og der manglede energi. Jeg vil dræbes i den maskine. Da instruktøren sagde: ”Så er der 5 gentagelser tilbage,” tænkte jeg 5? – jeg vil have 25 mere! Nu tager jeg hjem til Danmark og udvikler mit eget. Det skal være hårdere og sjovere, og der skal musik til og fart over feltet.”
Hjemme igen tog Gitte første del af en matwork uddannelse hos Lotte Paarup og fandt ud af, at hun ville bruge reformeren på sin egen måde. Ikke som i den traditionelle pilates.
“Jeg sagde til Lotte; Nu går jeg ud og udvikler mit eget. Og du skal ikke være bekymret, for vi kommer aldrig til at konkurrere om de samme kunder”.
Hvorefter Gitte gik hjem og udviklede det, man i Energii kalder ”the ultimate workout”.
“Jeg vil tro, at vi kører klasserne mere ”buff” end de fleste andre pilates reformerstudier. Jeg plejer at sige, at vi har taget 50% pilates ud og erstattet med hård styrketræning, spræl og ballade. Kunderne skal have god energi af at komme hos os. Deraf navnet.
Jeg kan huske, at Børsen for 10 år siden lavede en artikel med mig. Overskriften hed ”Fitnessdronningens nye træningsdille”, hvilket var en overskrift, jeg var lidt træt af. Jeg synes ikke reformer træning er en dille.
Her 10 år senere, kan jeg se, hvilken opblomstring reformer træning har fået. Der er masser af nye reformer studier, der er kommet til, og jeg har respekt for alle og er glad for at have medvirket til at udbrede reformerens succes.”
Gitte åbnede det første reformerstudie i Store Kongensgade i 2011 med 20 reformere. Et set-up som var ganske uhørt i pilateskredse på det tidspunkt. Her 11 år senere, har hun holdt sit koncept stramt og har med stor succes åbnet 8 reformer studier i alt i Danmark samt et på Ibiza.
Sara Schytz -Pilates B / Den Danske Pilates skole

Pilates B / Den Danske Pilates skole
I den helt anden ende af spektret indenfor reformertræning finder vi Pilates B og Den Danske Pilates skole, som drives af Sara Schytz.
Hun kommer oprindeligt fra fitnessbranchen, hvor Sara i mange år underviste pilates matwork, dans og aerobic – før hun for alvor opdagede, hvad Pilatessystemet egentlig er og består af.
“Min første Pilates Uddannelse var i det nu hedengangne Hard Work Studios, hvor jeg for 20 år siden tog et Pilates på Bold kursus.
Jeg underviste herefter i 9 år, hvor jeg egentlig ikke vidste, at Pilates kunne være andet end holdtimer på gulv. I 2012 tog jeg et klassisk pilateskursus i Sverige – og så var jeg solgt.
Her oplevede jeg Body/Mind/Spirit delen i hård klassisk pilates – på lige fod med HIIT træning (High Intensity Interval Training). Struktureret hård træning hvor både puls og styrke er i fokus – blot på en anden måde end i fitness. Klassisk pilatesarbejde i reformeren er funktionel træning, dynamisk stabilitet, helhedsbevægelser med fokus på muskel/kæde reaktioner i kroppen.
Efter min overbevisning giver reformeren dig styrke og kredsløbstræning, Cadillac’en forbedrer din teknik og styrke, og alt det forskellige øvrige pilatesudstyr kan noget forskelligt, som kan tilpasses den enkelte.”
Sara elskede oprindeligt styrketræning og hård belastning. Om det fortæller hun:
“Dengang jeg var i fitness branchen, bestod mine træningspas ofte af 3-4 timers træning. Jeg underviste måske først et par timer, og senere løb jeg og styrketrænede. Da jeg oplevede de tunge fjedre, som bruges i klassisk pilates og al udstyret, fik jeg helt samme hårde workout – men i stedet på 55 min.”
På den Danske Pilates Skole/ PilatesB tilbydes uddannelser indenfor hele det klassiske pilates system. Der er fokus på specialiseret træning og små hold.
Susan Søgaard – Senses

Senses
I Senses, der er en kæde af yoga baserede yogastudier, har man udbudt reformer timer siden det første Senses studie åbnede for 10 år siden.
Ejer af Senses, Susan Søgaard, der oprindeligt var medstifter af Hardwork fitnesskæden, og som har været med i fitnessbranchen siden dens spæde start fortæller:
“Jeg stiftede bekendtskab med reformeren på hold for første gang tilbage i 2006 i Australien. Der oplevede jeg en luksuskæde med smukke eksklusive rammer, med høj kvalitet af dygtige undervisere, som primært var tidligere balletdansere med meget god teknik. Jeg er Mat og Reformer uddannet i Stott Pilates, men i Australien så jeg, at reformer kunne fungere rigtig godt på hold.”
Der skulle gå nogle år, før Susan åbnede Senses og skabte Senses reformerklasser, men reformeren var med på programmet, da det første studie åbnede på Vesterbro for 10 år siden.
Om det beretter Susan:
“Senses er Yoga med mere. Det vil sige, at det helt centrale i Senses koncept er, at du kan træne hele kroppen og sindet hos os. Jeg ser studiet som et alternativ til et fitnesscenter, hvor du udover vores yogaklasser også kan træne konditionstræning, muskeltræning og bevægelighed. Til det tilbyder vi Cardio Core (løbebåndshold), Barre og altså også Reformer.
Vi ser reformertræning i synergieffekt med yogaen. På vores reformer timer går vi ikke på kompromis med teknikken, men fastholder stadig, at reformer pilates er en dynamisk og effektiv funktionel muskeltræningspraksis. Vi ønsker, at vores kunder får en god solid workout i reformeren, men altid med afsæt i den gode teknik og kvalitet i bevægelsen.
Der er stor efterspørgsel på Reformer træning i Senses. Vores primære målgruppe er kvinder fra 25-60 år, og vores reformerklasser er altid en stor succes.”
Læs også artiklen om pioneren og opfinderen Joseph Pilates her