Hidtil har henstillingen til ændring af momsfritagelse været behandlet rent administrativt af Skattestyrelsen fordi henstillingen kommer fra EU. Men nu er Skattestyrelsens vurdering af, at det er nødvendigt at lægge moms på private udbyderes undervisning i yoga, pilates, dans, fitness og personlig træning, på vej til at blive en politisk sag.
Da sådanne ændringer af momsfritagelse kan få alvorlige konsekvenser for såvel udbydere af kommercielle af fitness, yoga og dans, såvel som for den enkelte kunde, har det været et stigende pres fra såvel interesse organisationer som fra bekymrede borgere. Og det er vel også blot ret og rimeligt, at en sådanne beslutning, der forventes at få negativ indflydelse på den generelle danske folkesundhed, behandles politisk.
Et borgerforslag om, at sagen skal tages op i Folketinget, har på 30 dage indsamlet over 50.000 underskrifter og på et samråd i Skatteudvalget kort før valget blev udskrevet, lovede skatteminister Jeppe Bruus at indkalde partierne til møde for at afdække og afbøde konsekvenserne af at lægge moms på undervisning.
Sagen handler om, at de danske regler om momsfritagelse på undervisning ifølge Skattestyrelsen ikke længere lever op til EU-retten, og at Danmark derfor skal ændre sin moms-praksis. I sommer sendte Skattestyrelsen så en række styresignaler om, hvordan moms på undervisning skal håndteres i fremtiden, i høring.
Der var lagt op til ændring af momsfritagelse
Selvom de danske danseskoler været fritaget fra moms, siden moms blev indført i 1967, og holdundervisning i fitnesscentrene har også været fritaget siden starten af dette årtusinde, så havde Skattestyrelsen lagt op til omfattende ændringer, hvor både holdundervisning i fitness og danseskoler ville mister den fritagelse fra at betale moms, som de hidtil har haft
Den planlagte ændring var så omfattende, at flere organisationer fra de berørte brancher argumenterede for at det ikke burde ske administrativt gennem styresignaler, men ved lovgivning.
Det var folketingsmedlem Louise Schack Elholm (V) enig i, og hun havde i slutningen af september kaldt skatteministeren Jeppe Bruus i samråd for at høre, om det er i overensstemmelse med god regeringsførelse at bruge styresignaler til så omfattende ændringer.
Det, mente skatteministeren, som forklarede, at der i sager om at rette ind efter EU-retten kun er behov for at inddrage politikerne, når lovens ordlyd er uklar, men det er den ikke i dette tilfælde.
”Sagt med andre ord: Et politisk flertal i folketinget kan selvfølgelig altid ændre loven, men hvis den er i uoverensstemmelse med EU-retten eller EU-lovgivningen, vil den stadigvæk være ulovlig. Det er ikke vurderingen, at der er tvivl her. Den danske lovgivning er klar. Udfordringen er, at der har været nogle EU-domme, der gør, at vi har været nødt til at ændre praksis, fordi den praksis, der har været, ikke er i overensstemmelse med EU-retten,” udtalte Jeppe Bruus på samrådet.
Hårdt presset af de øvrige deltagere i samrådet indvilligede ministeren i stedet i at indkalde de politiske partier til at afdække, hvad konsekvenserne bliver af at indføre moms på undervisning i legemsøvelser, og hvad man kan gøre politisk for at afbøde dem.
Høringssvarene fra en lang række organisationer rummer dyb bekymring for, at ændringerne vil have stor effekt på folkesundheden, hvis deltagerne skal til at betale moms oven i den pris, de i forvejen giver for undervisningen. Ikke mindst fordi planerne om at lægge moms på undervisning i legemsøvelser kommer lige efter en coronakrise, der påvirkede idrætsdeltagelsen negativt, og i en tid præget af voldsom inflation.
Samtidigt er der udtalt bekymring for at de omfattende ændringer fra Skattestyrelsen kan være med til at skabe yderligere konkurrendeforvridning fordi Skattestyrelsen også lægger op til, at aftenskoler, daghøjskoler og folkeuniversiteter ikke skal lægge moms på deres undervisning. Det betyder, at aftenskoler kan udbyde f.eks. yoga uden moms, mens private yogastudier skal lægge moms på deres undervisning.
Men med Jeppe Bruus tilsagn og med mere end 50.000 indsamlede underskrifter på borgerforslaget er der nu sikkerhed for at ændringer skal behandles politisk.
Jeppe Bruus forestiller sig, at arbejdet med at afdække konsekvenserne kan foregå i løbet i efteråret, parallelt med at Skattestyrelsen gør arbejdet med at behandle høringssvarene på styresignalet færdigt.
Det er planen, at styresignalerne træder i kraft seks måneder efter, at Skattestyrelsen er færdig med at behandle dem.