Et hamam besøg er en oplevelse i særklasse, men det er ikke den eneste grund til at Tyrkiet de senere år har tiltrukket mange danskere. Det er der flere årsager til. Landet har meget at byde på med en rig historie, spændende kultur, førsteklasseshoteller og god service samt fantastiske sol- og bademuligheder. Ligesom en stærk dansk krone overfor den tyrkiske lira gør Tyrkiet til en relativ billig ferie destination.
Men udover og sol og billige priser, så er Tyrkiet også en glimrende destination for dem, der ønsker at opleve en en ægte spa oplevelse. Med en sundhedskultur, der strækker sig mere end tusinde år tilbage, er det et fantastisk sted at nyde forskellige varme kilder og hamam behandlinger.
Nyd traditionelle og moderne sundhedsbehandlinger i hamam og spa
Hamamets oprindelse går helt tilbage til romerriget og den hellenistiske æra. For Grækerne var bade og rensning en vigtig rutine, og de lokale borgere besøgte dem i løbet af ugen. Da de arabiske muslimer indtog området i det 7. og 8. århundrede, blev de lokale badehuse også meget populære hos dem.
At besøge en hamam har været en vigtig del af den tyrkiske kultur siden oldtiden. Under den osmanniske æra var hamam et sted for sociale sammenkomster. I dag besøges en hamam i stedet for at rense, lindre stress, afgifte og forbedre blodcirkulationen. Dette afslappende ritual kan i dag nydes i de traditionelle, historiske hamam i Istanbul og Bursa eller ved at besøge et mere moderne anlæg, der kombinerer hamam med forskellige spa-behandlinger.
På kurbadene i Istanbul, Antalya, Bodrum og Izmir kan du forkæle dig selv med førsteklasses behandlinger, og der er en bred vifte af teknikker, der bruger de traditionelle og naturlige aktiver, som Tyrkiet kan tilbyde. Besøger du et spa ved kysten, kan du ofte deltage i forskellige havvandsbehandlinger, der blandt andet siges at kunne afhjælpe hjerte-kar-sygdomme, diabetes og hudproblemer.
Sådan foregår et hamam besøg
Et besøg på et Tyrkisk hamam er et længere plejeforløb, der indeholder flere forskellige former for pleje og rens. Behandlingerne kan variere fra sted til sted, men typisk udgår de tilsammen en oplevelse der efterlader huden ren, meget blød og fin. Og man føler sig næsten helt genfødt, når man har prøvet det.
- Når du er afklædt, får du udleveret et håndklæde, til at dække kroppens ædle dele og et par badesandaler.
- Herefter starter du i et rum, der er opvarmet til 40-45 grader. Her vil du selv siddende eller liggende begynde at svede og slappe af.
- Efter en svedetur, er det tid til at bade i det varme vand, så din hud er blødgjort, og mere modtagelig for den efterfølgende massage og skrubbe behandling.
- Derefter bliver du placeret på en varm og rund marmorplade, der typisk befinder sig i midten af rummet, og hvor den efterfølgende behandlingen finder sted.
- Her startes der først ud med en blid massage, som løsner musklerne op og frigør stress.
- Hvorefter hele din krop bliver indsmurt ind i sæbe. Nu starter den hårde del af behandling, for her bliver din hud skrubbet med en kamelhårs handske . Det kan føles lidt som at blive skrubbet med sandpapir, men det fjerne de døde hudceller og efterlader en med varm og behagelig fornemmelse.
- Når du er blevet skrubbet godt og grundigt, er det tid til en kold skylle under en bruseren eller fra en kølig rindende kilde.
- Herefter følger en afstressende hovedbunds massage, der får dig til at glemme alt og tid og sted.
- Hvorefter der nogle steder afsluttes med en rensede og plejende ansigtsmaske, af ler således at alt hud på kroppen er blevet plejet og behandlet.
Det siges at da også at man ikke rigtigt har været i Tyrkiet, hvis det ikke ombefatter et hamam besøg.
Det anbefales dog også, at sætte god tid af til besøget for et fuldt tyrkisk hamam bad kan tage alt fra 2-4 timer, men der findes også hurtigere udgaver som er meget anvendt af tyrkerne selv da de jævnligt besøger den lokale hamam.
Det generelle design af en hamam
Det der i dag populært kaldes for et tyrkisk bad, blev oprindeligt designet og konstrueret ved, at kombinerer strukturen og funktionaliteten fra de tidlige romerske bade med dampbad og islams traditioner, for rensning og ritualer. Og i modsætning til grækerne og romerne der typisk byggede offentlige badehuse, så blev en hamam ofte bygget som en udvidelse af en moske.
Selvom der er variationer på tværs af regioner og kulturer, var der et generelt typisk design for alle hamamer. De arkitektoniske principper var stort set ens. Og bestod af en regelmæssig række af rum, som gæsterne alle besøgte i samme rækkefølge.
Kamrene var dækket af hvælvede eller hvælvede lofter, hvilket giver de besøgende et overblik over byens skyline. Damp og varme rum fik deres kupler gennemboret med ovenlys eller små huller. Huller der tjente to funktioner – et, de leverede naturlig belysning om dagen, og to, den overskydende damp slap ud af rummet gennem disse huller.
Vægge og lofter var opbygget af damptætte materialer som marmor eller lakeret gips. Omklædningsrummet eller vestibulen er normalt et af de rum hvor der er gjort mest ud af indretningen, og her finder man ofte et centralt placeret springvand og bænke.
Varme kilder med helbredende egenskaber
Tyrkiets varme kilder er i dag nummer et i Europa og nummer syv på verdensplan. Hvert år besøges kilderne af hundredtusindvis af turister, der gerne vil tage del i fænomenet.
I den populære Afyonkarahisar region er vandet kendt for at være meget mineralrigt med et højt niveau af kuldioxid, natriumbicarbonat, natriumchlorid, bromid og fluor, som siges at have en positiv effekt på både hudsygdomme samt mave-, nyre- og tarmsygdomme.
Bursa er en anden historisk by i Tyrkiet og den ligger lige syd for Istanbul. Byen er kendt for sine termiske rigdomme og var engang hovedstaden i det osmanniske imperium. I dag er Bursa på UNESCOs verdensarvsliste. I kilderne Çelik Saray, Kükürtlü, Karamustafa, Kaynarca og Eski Kaplıca kan vandet nå op til 88 grader. Kildevandet er desuden meget rigt på magnesium og siges derfor at kunne at lindre gigtsygdomme, neuralgi, stressproblemer og sportsskader.
I det sydvestlige Tyrkiet finder du Pamukkale, kendt for sine smukke hvide calcittravertiner skabt af mineralvand. Her lå engang det gamle kursted Hierapolis, som blev forladt i det 14. århundrede. Men du kan stadig besøge ruinerne af byen, som omfatter et bad, gymnastiksal, en agora og en kirke.
Smuk natur og masser af retreat tilbud
Tyrkiets Sortehavsregion er de senere år og blevet en populær destination, ikke mindst for dem der leder efter ro og smuk natur. Det er et fantastisk grønt område, der byder på mange naturlig oplevelser, med vandfald og bjerge, hvor batterierne kan genoplades, og hvor kroppen og sindet kan hvile i smukke omgivelser.
Med sit turkisblå hav, smukke strande og store skove har Tyrkiet masser at byde på som destination for naturoplevelser og vandreture. Men også yoga folket har de senere år opdaget Tyrkiet. Og syntes du at der er lidt for langt til Indien, så kan du her også finde alt fra et spirituelt yoga-retreat til økologiske gårde og detox-centre.
I Bodrum, Fethiye og Antalya er der yogacentre i bjergdale og charmerende landsbyer og der er både ernæringseksperter og yogaeksperter, som står klar til at hjælpe dig med at rense din krop og sjæl.
Oplev et hamam bad herhjemme
Hvis du godt kunne tænker dig at prøve et hamam bad, kan du faktisk prøve det her i Danmark – her er tre gode bud:
- Sofiebadet i København
- Sidesporet i Holbæk
- Dronning Dorotheas Badstue i Kolding
Læs mere om hvordan aktiv ferie og retreats er i vækst her