Flere og flere vælger at investere i en Personlig Træner for at få kvalificeret vejledning til at nå deres individuelle mål. Hvilket også betyder at Personlig Træning er en af tidens hurtigst voksende træningstrends.
Og uanset om du er begynder, har behov for ny inspiration eller trænger til at få pudset din teknik af, så kan en Personlig Træner være en god investering. Fordi finder du den rette person kan det virkelig løfte din træning til et helt andet niveau og maksimere effekten af den tid, du bruger på din træning.
Tekst: Steen Broford // Foto: Shutterstock
Eftersom det ikke er helt billig, at anskaffe sig en Personlig Træner, så kan det godt betale sig at bruge lidt tid på at finde netop den Personlige Træner der er den helt rigtige for dig.
Derfor har jeg i denne lille guide, samlet de fleste af de informationer du har brug til at træffe de rigtige valg, når du skal finde en træner, der kan opfylde dine behov.
4 spørgsmål du skal stille dig selv før du indleder jagten
Inden du begynder at leder efter en træner, er det vigtigt at du stiller dig selv nogle spørgsmål.
1. Hvad vil du opnå?
Går dine ønsker i retning af at opnå et vægttab? Drømmer du om at opbygge muskelmasse? Gennemføre et maraton? Deltage i en fitness konkurrence? Eller handler dit behov mere om at finde en der kan motivere og inspirere dig til at gøre motion til en fast prioritet i din travle hverdag?
Mulighederne er mange og det er kun dig der ved hvad, der er meningsfuldt for dig.
Dels vil det indsnævre feltet når du skal finde den rigtige personlige trænere – fordi nogen har specialiseret sig i specifikke sportsgrene, andre i at opbygge muskelmasse, eller vægttab og andre igen kan hjælpe dig af med f.eks specifik genoptræning.
Dels kan en god personlig træner efterfølgende hjælpe dig med at konkretisere, udvikle, og indfri dine mål, men først er du nødt til at have en overordnet idé om hvad du vil opnå.
2. Hvad er dit udgangspunkt?
Her er det vigtigt at du kigger på hvordan din hverdag hænger sammen og hvilket budget du har til rådighed.
Er din kalender i forvejen presset, så er det vigtigt at en du finder en træner der arbejder tæt på hvor du bor eller alternativt tilbyder træning hjemme hos dig selv. Eller at træneren også tilbyder træning tidligt om morgenen, sent om aftenen eller i weekenden.
Tjek også om den træner du har i tankerne underviser i et fitnesscenter, hvor du føler dig godt tilpas, er der et rart miljø og bliver du motiveret og inspireret af at opholde dig der?
Og om den personlige træner er fleksibel og evt. kan tilbyde dig at træne udendørs om sommeren.
Tænk også på dit budget. Hvor meget vil du afsætte til projektet og hvordan får du mest værdi for dine penge?
Ligesom du naturligvis skal forholde dig realistisk til din nuværende træningstilstand, i forhold til det du forventer at opnå.
3. Pris og kvalitet
Prisen er selvfølgelig afgørende for de fleste, når der skal vælge en personlig træner. Time priserne starter typisk fra 500 kroner og op efter alt efter, hvilken personlig træner, der er tale om samt hvad der er inkluderet i forløbet.
Som på de fleste andre service ydelser hænger pris og kvalitet oftest sammen. Uddannelse og erfaring koster penge og er ofte nøglen til at skabe de resultater du søger.
Det kan derfor på lang sigt være en meget bedre økonomisk beslutning at vælge rigtigt den rigtige person første gang, frem for at spare lidt på timeprisen og senere skulle finde en anden fordi dine forventninger ikke blev indfriet.
Brug tid på at afsøge mulighederne og når du har fundet den rette, så tjek om denne også tilbyder pakkeløsninger (klippekort og længere forløb), hvor der kan spares en del penge.
Har du et stramt budget kan det også være en mulighed, at finde en personlig træner der tilbyder ”partnertræning”.
Her kan der være en del at spare hvis du finder en ven eller veninde at træne sammen med, for mange personlige trænere, tilbyder en rabat, når der er to klienter der deler den samme time.
4. Hvad er dine behov
Det fleste Personlige trænere tilbyder forskellige forløb eller pakker. Typisk varer et træningsforløb ca. 6-8 uger, hvor du henholdsvis træner med din Personlige Træner og på egen hånd. Hvor ofte, du vil mødes med din træner, er op til dig og din pengepung. Grundlæggende findes der to typer forløb.
I det ene forløb planlægger din Personlige Træner din træning fra gang til gang og er til stede ved din træning hver eller hver anden gang. Det giver et tilpasset forløb, hvor den Personlige Træner løbende sørger for, at du træner med den rette intensitet og teknik.
For de fleste er det også meget motiverende at skulle præstere over for et andet menneske. Det betyder, at du ofte giver dig mere, når der er en, der holder øje med dig.
Ulempen ved denne type forløb er, at det kan være svært for dig at overskue forløbet, hvis der ikke ligger en overordnet handlingsplan til grund for forløbet. Så kan det være svært for dig at stå på egne ben, når forløbet er slut.
Derfor er det vigtigt, at du ikke ser din personlige træner som en træningspartner, men som en superviser.
Det er vigtigt, at du finder dine egne træningsmønstre, for der kommer et tidspunkt, hvor du må stå på egne ben. Med mindre du selvfølgelig har penge nok og en tålmodig træner, der gider at holde dig i hånden resten af livet.
I det andet forløb benytter du en Personlig Træner på konsulentbasis. Efter du har fået dit program og en grundig instruktion, træner du på egen hånd frem til næste konsultation, hvor din Personlige Træner justerer programmet og tilpasser og intensiverer øvelserne.
Herefter træner du igen alene i en periode, inden du atter får en opfølgning på programmet, så længe der er behov for det.
Ulempen her er, at det kræver rigtig meget selvdisciplin at overholde programmet, når du er overladt til dig selv. Men på sigt betyder det ofte, at du har nemmere ved at vedligeholde eller udvikle din træning, når forløbet er forbi.
Sådan finder du den rigtige personlige træner
Når du har afklaret hvorfor, hvor og hvor meget du vil ofre på sagen, ja så er du klar til at søge efter den personlige træner, der er den helt rigtige for netop dig.

5. Tjek baggrund og referencer
Når du har afgjort den geografiske radius du vil søge indenfor, er det relativt nemt at finde kandidaternes hjemmesider, eller sociale medier. Her er det vigtigt at huske at “Personlig Træner” ikke er en beskyttet titel. Derfor kan alle og enhver benytte sig af navnet uden at have den rette uddannelse og baggrund.
Når du vælger en Personlig Træner, må man formode at det er fordi du vil have professionel vejledning. Derfor er det en god idé at undersøge, hvilke kvalifikationer og resultater din Personlige Træner har opnået.
Der findes enkelte ganske glimrende autodidakte trænere, men som udgangspunkt er det en fordel at finde en Personlig Træner med en dybtgående faglig uddannelse og flere års praktisk erfaring med programlægning, træningsprincipper, tests, ernæring, skadebehandling og forebyggelse, funktionel træning, motivation og livsstilsændringer.
På hjemmesider, facebook og Instagram kan du som regel også danne dig et overblik over hvem træneren er, om vedkommende har klienter der har de samme udfordringer som dig og ikke mindst om det er en træner, der har fokus på sine kunder fremfor selvpromovering.
Er der anbefalinger fra tilfredse kunder og hvis det er før/efter billeder virker de resultater der er opnået realistisk i forhold til tidsforløbet, eller “lugter” det lidt af photoshop.
Tjek også om du måske har venner eller bekendte der har har gjort sig erfaringer med de trænere du har i tankerne.
Hvis du vil vide mere om hvad de enkelte uddannelser dækker over anbefaler vi denne artikel
6. Vælg en specialist
De fleste Personlige Trænere har generelt en vis allround viden om sund og aktiv livsstil og erfaring med programlægning, træningsprincipper, tests, ernæring, skadebehandling og forebyggelse, funktionel træning, motivation og livsstilsændringer.
Og bør derfor være i stand til at vejlede i den retning, du gerne vil – uanset om du er novice inden for motion eller eliteidrætsmand. Men ingen personlig træner kan være god til alt. Så hvis du har et meget specifikt mål med din træning, er det absolut en fordel at se efter en specialist, der har et rimelig skarpt defineret arbejdsområde.
Som nævnt i indledningen er der stor forskel på om du skal blive bedre til at løbe, deltage i en fitness konkurrence, blive bedre til en sportsgren, eller tabe 15 kg. Så vælg en træner, der har specialiseret sig i de behov du har. Og vær på vagt hvis en træner, prøver at fortælle dig, at han/hun kan det hele…
Er dine mål derimod mere generelle, vægter dette punkt knapt så højt.
Når du har fundet 3-4 kandidater der matcher dine forventninger, så book et personligt møde med hver af dem.
Dels giver det dig en mulighed for at stille spørgsmål og komme lidt tættere ind på livet af den person du kommer til at tilbringe en del tid sammen med og dels giver det dig en mulighed for at se de om omgivelser træning foregår i, også matcher dine krav for at føle dig godt tilpas.
7. Forbered dig på det første møde
Når du har udvalgt nogle potentielle emner, så book et møde med dem og kom forberedt.
Du kan med udgangspunkt i ovenstående skrive nogle relevante spørgsmål ned, så du har noget relevant at åbne samtalen med. Spørg ind til deres uddannelse, referencer og tilgang til træning. Det skaber en relevant samtale og giver dig mulighed for at mærke om der er kemi imellem jer.
Det første møde med er vigtigt. Det er her, du får afdækket dine mål og forventninger i forbindelse med den Personlige Træning. Den første time indledes derfor med en samtale, hvor disse ting bliver talt på plads.
Det er også ved første møde, at den Personlige Træner kan aflive eventuelle urealistiske mål og fortælle dig, hvad du skal forvente af forløbet, og hvad din rolle er. Det er altså vigtigt, at du er åben omkring, hvad det er, du vil, hvad du forventer og ikke mindst, hvad du er villig til at ofre for sagen.
Når i er blevet enige om en realistisk målsætning, er næste skridt at finde ud af, hvor lang tid din forandring skal tage. Hvis den Personlige Træner nægter at give dig en tidshorisont på din målsætning, så se dig om efter en anden.
Vil du nå dit mål, skal du arbejde dig opad trin for trin og sætte dig et delmål og en tidsramme for hvert trin. Disse trin skal en Personlig Træner kunne overskue for dig og ikke mindst forpligte sig til.
Det er også her du skal spørge ind til hvad der er inkluderet i prisen. Har du f.eks behov for en kostplan, så spørg om det er inkluderet i prisen eller ej.

8. God kemi er vigtigt
Du skal hverken giftes eller være bedste ven med din træner, men i kommer til at tilbringe en del tid sammen, så hvis du vil have en god oplevelse, så vær opmærksom på om jeres temperamenter matcher.
Spørg gerne ind til deres motivations strategier, og har du hidtil haft dine bedste træningsoplevelser med blid yoga og afdæmpet instruktion, så er det nok ikke en træner der råber og spiller dødsmetal der bedst matcher dit behov.
Er deres faglige baggrund i orden og udviser de interesse og empati omkring dine udfordringer og er de parat til at dele ud af deres konkrete viden, fremfor blot at promovere sig selv, så er du godt på vej til at have fundet den der kan inspirere og motivere dig undervejs.
9. Når i starter op
Træning med en personlig træner er ikke en “badebillet”, hvor alt kommer af sig selv. Din træner kommer med værktøjskassen, men det er dig selv der skal slå sømmet i væggen.
Og hvis du vil have mest ud af din investering, så er der en del du selv kan gøre, for at give din træner de bedste arbejdsbetingelser.
Undgå at spilde din og han/hendes tid ved at møde op i god tid, så du kan nå at klæde om og varme op inden, i går i gang. Så har i hele timen til rådighed for den effektive træning der skaber resultater.
Lyt og lær og omsæt din nye viden til handling. Eftersom du kun tilbringer få timer om ugen sammen med din træner, så det er vigtigt, at du lytter til de input du får og implementerer dem i din hverdag.
Du har hyret en professionel, så tro på at der er en god grund til at han/hun opfordre dig til at sove lidt mere om natten, spise mere mad eller drikke mere vand.
10. Forventnings afstem undervejs
Den store fordel ved personlig træning er at din træning bliver tilpasset dig og dine behov. Men det forudsætter også at din træner kender til dine behov.
Så prøv løbende at give din træner feedback på for eksempel om du bliver presset for meget eller for lidt under træning, om kostplan virker for dig og om omfanget af træningsdage passer til hvor presset din hverdag er.
Det er også vigtigt at i løbende har en dialog om hvor du er i forhold til dine mål.
Følger du ovenstående råd, så øger du markant dine chancer for at finde den helt rigtige træner for dig, og ikke mindst få at nå de mål du drømmer om.

Skal din personlige træner selv være i topform?
Det spørgsmål er der meget debat om og der findes nok ikke et entydigt svar, men for mig personligt er det indlysende at vælge en personlig træner der selv er i god form og praktiserer hvad han/hun prædiker.
Når det er sagt, så behøver din træner ikke være din fysiske rollemodel, for selvfølgelig kan man sagtens besidde den fornødne viden, uden selv omsætte det til handling.
Men for mig ville det at booke en PTér der ikke kan løse sine egne fysiske udfordringer, svarer lidt til at benytte sig at en revisor der afleverede et krøllet visitkort, mens han siger “Jeg kan sagtens ordne dine regnskaber, men jeg har lige selv lidt rod med skattevæsnet jeg skal have fixet først..”
Du kan læse mere om Personlig Træning på brancheorganisationen PT Danmarks hjemmeside