Forskere fra Københavns Universitet har i et nyt studie påvist, at regelmæssig motion ændrer vores DNA, og det kan være til gavn for både krop og sind.
De fleste ved, at en en tur i fitnesscenteret eller en løbetur er sundt for kroppen og hjernen. Dyrker man regelmæssig motion, nedsættes risikoen for langt de fleste kroniske sygdomme, som for eksempel diabetes og hjerte-kar-sygdom.
Men man har hidtil ikke været helt sikre på hvorfor. Nu har danske forskere fra Københavns Universitet givet et bud.
I det nye studie har de nemlig vist, at motionens positive effekt udspringer fra vores gener. Dyrker vi regelmæssig motion påvirkes DNA’et i vores skeletmuskler, og det er med til at holde os sunde. Skeletmusklerne er de muskler, som er hæftet fast på knoglerne.
Regelmæssig motion kan tænde og slukke for gener
For at forstå studiets resultat, er det vigtigt at være skarp på, hvad DNA og gener er. DNA er byggestenene i vores krop. Det fungerer som en manual til cellerne i kroppen – det bestemmer for eksempel, om du får brune øjne, blond hår eller lys hud. Men i vores DNA findes også gener, som kan lede til forskellige sygdomme. Det kan for eksempel være diabetes, Alzheimers eller hjertesygdom.
Studiets resultat findes i det, der kaldes for epigenetikken. Vores genetik er i udgangspunktet den samme hele livet, og den er også forudbestemt, før vi blev født. Men der findes en del af genetikken, som man selv kan regulere. Det kalder man for epigenetikken. Det er kemiske strukturer, som kan tænde og slukke for bestemte gener. Strukturerne kan ændre sig hele livet og påvirkes blandt andet af kost, motion og rygning.
Når vi dyrker motion regelmæssigt, så sker der altså en ændring i de kemiske strukturer, sådan at de gener, der er forbundet til sygdom, slukkes.
I studiet indgik en række raske, unge mænd. Mændene fik taget vævsprøver fra lårmusklen før og efter forsøget. De skulle dyrke udholdenhedstræning i de 6 uger, forsøget varede.
Da forsøget var slut, kunne forskerne se, at alle mændene havde oplevet ændringer i epigenetikken.
Motionen viste sig at påvirke både de muskler, der blev brugt under træningen, men også mere fjerntliggende organer som for eksempel hjernen.
Læs mere om hvordan motion kan påvirke din hjerne her