Ikke mindst træning på reformer bænkene har medført, at der igen er kommet fokus på Pilates. Men også træningen på gulvet uden maskiner har fået et løft i kølvandet på reformerens succes. Og det er med god grund. For næsten uanset hvem du er, hvad du dyrker og hvilket plan du dyrker din sport på, kan du blive bedre til netop dét med Pilates.
Pilates er et godt supplement og en god base for al anden bevægelse.
Yderligere er der også masser at hente for dig, som gerne vil være stærkere til en hverdag, hvor vi går, står og sidder meget og måske en hverdag, som allerede er plaget af ryg- og nakkeproblemer og smerter.
Træningsformen er udviklet i starten af 1900-tallet af Joseph Pilates. Det blev oprindeligt kaldet Contrology, fordi det handlede om at kunne kontrollere kroppen, mens den bliver stærk og smidig.
Pilates består grundliggende af et system af stræk- og styrkeøvelser. Der styrker og gør kroppens muskler udholdende og spændstige. Samtidigt med, at de giver bedre kropsholdning, øget smidighed og forbedret balance. Træningsformen har siden hen været i hænderne på dansere, fysioterapeuter og ergonomer, og er blevet opdateret til en moderne træningsform, med fokus på effektivitet, funktionalitet, styrke og smidighed.
Det er dynamisk bevægeligheds træning, hvor man forsøger at opretholde eller genetablere rygsøjlens og kropsholdningens naturlige udseende. Målet er at være sund og velfungerende, med gode bevægeudslag, samt at skabe styrke og udholdenhed til hverdagens udfordringer.

Den klassiske Pilates træning
I fitness verden er pilates træning på reformer bænke og i form af mindre holdklasser blevet et stort hit de senere år. Hvor ikke mindst boutique studios som Energii og Senses har haft stor succes med deres koncepter. Her foregår det meste af træningen i en reformer, , som er en stor specialkonstrueret træningsmaskine.
Men Pilates kan ludføres såvel med og uden redskaber. Uden redskaber udføres øvelserne stående, siddende eller liggende på en træningsmåtte
Den klassiske træning foregår på en måtte på gulvet. Redskaber som håndvægte, Pilates-ring, elastikker og sammenrullede måtter bruges også. Pilates øvelserne fokuserer på optimal træning af de muskler, der støtter rygsøjlen, dvs. musklerne i maven og ryggen – ydre såvel som indre muskler. Øvelserne giver stabilitet, styrke, udholdenhed og smidighed især i de musklerne i maven og ryggen, som under et samlet navn kaldes muskelkorsettet.
Formålet med øvelserne er at “genopbygge” rygsøjlens naturlige position, hvilket nedsætte unødige spændinger i kroppen og øge kropsbevidstheden.
Og selvom Pilates, som træningsform har mere end 100 års udbredelse, så er den mindst lige så relevant i dag, hvor mange har tillært sig nogle dårlige bevægelser og elendige kropsholdninger undervejs i livet. Alt sammen noget der kan det betyder ustabilitet i rygsøjlen, bækken og brystkasse.
For netop forkerte bevægelser, dårlige arbejdsstillinger og for meget tid tilbragt for computer eller telenfon, kan medfører at de forkerte muskler overbelastes og giver smerter. Hvilket igen betyder risiko for slid på led, bruskskiver og sener, øget risiko for akutte skader ved f.eks.. løft og vrid, men også overbelastninger som diskusprolaps, hekseskud og iskias smerter.
Sidst men ikke mindst, giver en dårlig kropsholdning dårligere bevægelser i resten af kroppen, da kroppens center er svagt og ustabilt.
“Efter første gang mærker du en forskel, efter 10 gange kan du se en forskel, efter 30 gange har du fået en ny krop” – Joseph H. Pilates.
Fordelene ved at træne Pilates
Det er ikke underligt at Pilates er populært når fitnessscentre, idrætsforeninger og aftenskoler tilrettelægger deres holdtræning. For hvor det tidligere primært var dansere, der brugte træningsformen som grundtræning, er Pilates i dag blevet en træningsform, som de fleste med de rette modifikationer, kan være med på.
At træningsformen altid har været populært blandt dansere, er helt naturligt, for øvelserne styrker centret af kroppen, hvorfra alle kroppens bevægelser udgår. Hvilket først og fremmest betyder en øget kropsbevidsthed, og med denne også en viden om hvad der er godt og skidt for kroppen i andre sammenhænge.
Med Pilates opnår du smidige, stærke og udholdende muskler. Det giver dig mere bevægefrihed og mulighed for at gøre mere. For mange udøvere giver det mindre smerter i nakke og ryg. Desuden virker Pilates stressreducerende, da du under træningen får lov at fordybe dig i øvelser, vejrtrækning og udspænding til sidst.
Det kan være en udfordring at lære Pilates og træningen kræver som regel tilvænning. Så hvis du har lyst til at lære mere om denne alsidige træningsform, så er det en god idé at finde et sted, der tilbyder introtimer, så du føler dig tryg i grundprincipperne, inden du kaster dig over nye og sværere øvelser.