chili‘Ny forskning bringer gode nyheder til dem, som spiser bønner. Et forsøg viste nemlig, at en daglig indtagelse af pinto bønner hjælper med at reducere kolesterol i blodet.

Der skal ikke meget til: Forsøgspersonerne fik i en periode på 7 måneder 1/2 dl. bønner om dagen, og det virkede: Deres kolesteroltal faldt med 19 milligram.

Man undersøgte ligeledes to andre fiberrige produkter: Gulerødder og grønne bønner. Ingen af disse havde samme gavnlige effekt på kolesterolniveauet. Det vides endnu ikke, hvorfor pinto bønner har denne gavnlige effekt på kolesterolniveauet, men derfor råder forskerne bag forsøget mennesker, som kæmper med høje kolesterolnumre at indtage pinto bønner jævnligt.

 

Så er det frem med bønnerne! Lad dig eventuelt friste af opskriften nedenfor:

Chili med  4 forskellige bønner

  •  1,5 dl kikærter
  • 
1,5 dl pinto bønner
  • 1,5 dl kidney bønner
  • 1,5 dl sorte bønner
  • 3 spsk olie
  • 
2 store løg i skiver
  • 4 fed hakket hvidløg
  • 1/2 spsk stødt chili (afhængigt af styrke)
  • 1 spsk spidskommen
  • 
1 tsk oregano
  • 1/8 tsk cayenne
  • 
2 dåser hakkede økologiske tomater
  • 1/2 dl tomatpasta
  • 1,5 l vand
  • 
1 spsk tamari soya sauce
  • 
1/2 tsk salt
friskkværnet peber
  • 2 gulerødder i fine skiver
  • 
2 peberfrugter, skiveskåret
  • 
1 squash i skiver
vand
  • grøntsagsbouillon (til kogning af bønnerne)

Lad bønnerne stå i vand natten over  (hver slags bønner i hver sin skål). Husk at skifte vandet et par gange.

 Kog bønnerne (stadig hver for sig) i vand med grøntsagsbouillon til de er møre.

 Varm olien op og sautér løg og hvidløg i 10 min.

Tilsæt stødt chili, spidskommen, oregano og cayenne. Lad det stege under konstant omrøring i 2 minutter.
Tilsæt hakkede tomater, tomatpasta, vand, tamari, salt og peber, og rør det godt sammen. Bringes i kog ved middel varme, hvorefter gulerødder og peberfrugter tilsættes.

Lad det koge, indtil gulerødderne er møre, ca. 30 minutter. Omrøres af og til.

Tilsæt de kogte bønner og squash. Koges til squashen er mør, ca. 10 min. Hvis chilien er for tyk, tilsættes lidt vand.

Kilder: Donna M. Winham, DrPH, Andrea M. Hutchins, PhD and Carol S. Johnston, PhD. Pinto Bean Consumption Reduces Biomarkers for Heart Disease Risk. Journal of the American College of Nutrition