Fiskeelskere der spiser mere end 300 gram fisk om ugen, bør vælge magre fisk eller opdrætsfisk. Sådan lyder anbefalingen fra
Fødevarestyrelsen, der nu justerer de officielle kostråd om fisk. Årsagen til at forbrugere med appetit på lakselasagne, fiskefrikadeller og makrel i tomat skal vælge de magre fisk og opdrætsfisk, er at fiskene ikke indeholder så meget kviksølv og dioxin som fede fisk og fisk fra eksempelvis Østersøen.

Fra fisk får man D-vitamin, jod, selen og sunde fiskeolier – stoffer, du ikke får så meget af i anden mad. Ved at spise 200-300 gram fisk om ugen får man det fulde ernæringsmæssige udbytte af de gunstige stoffer i fisken – uden for mange kemiske forureninger.

Spiser man mere end 300 gram fisk om ugen, opnår man ikke yderligere gevinster i forhold til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, men der kan være risiko for at få for mange kemiske forureninger. Hvis altså ikke man vælger de magre eller opdrættede fisk, som er listet nedenfor.

Hvis du vil spise mere end 300 g om ugen, så vælg mellem:

• Rødspætte
• Rødtunge
• Skrubbe
• Torsk (ikke torskelever)
• Kuller
• Kulmule
• Sej (lys- og mørksej)
• Fiskerogn
• Opdrættede ørred og laks

Fødevarestyrelsens råd om fisk

• Spis fisk to gange om ugen til det varme måltid eller en gang om ugen og næsten hver dag som pålæg, gerne 300 gram om ugen
• Varier mellem fede fisk fx laks, sild og makrel og magre fisk fx torsk, rødspætte og tun.
• Spiser du mere end 300 gram om ugen, vælg da magre fisk og opdrætsfisk.
• Kvinder der planlægger graviditet, er gravide eller ammer, bør højst spise én portion østersølaks (ca.125 gram) om måneden og højst 100 gram rovfisk om ugen. De fleste laks i supermarkeder kommer fra opdræt og er derfor ikke omfattet af denne begrænsning – spørg evt. fiskehandleren. Rovfisk er fx rokke, helleflynder, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun.
• Børn under 14 år bør højst spise 100 gram rovfisk om ugen og børn under 3 år højst 25 gram om ugen.

Kilde: Fødevarestyrelsen