Ældre mennesker, som mangler det livsvigtige sporstof selen, mister hurtigere deres åndsevner, ihvertfald hvis man skal tro en gruppe franske forskere fra Universitet i Monselen-indhold i kroppen, rapporterer forskergruppen i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology. Forskningen blev udført på 703 franske mænd og kvinder i alderen 60-71 år i en periode over 9 år. Ved undersøgelsens start var gennemsnitsindholdet af selen i blodet 1,09 mikromol pr. liter. Ved afslutningen af forsøgsperioden var dette tal dalet, dog ikke hos alle. Forskerne beretter, at den største forringelse af åndsevner blev observeret hos dem med det største selen-tab. Der var med andre ord en klar sammenhæng imellem den mentale kapacitet og selen-niveauet i blodet. Den nøjagtige virkningsmekanisme bag selens bevarende indflydelse på de mentale evner kendes ikke. Men man ved dog fra tidligere forskning, at selen indgår som komponent i nogle selen-afhængige proteinstoffer, der er med til at beskytter cellerne og deres membraner mod at blive nedbrudt af skadelige frie radikaler. Selen fungerer i den sammenhæng som antioxidant. Der er dog brug for at gennemføre flere forsøg, der også indeholder placebogrupper for at kunne sige endegyldigt om selens forebyggende evner i forhold til senilitet.

Solsikkerugbrød indeholder mere selen
Hvis du regelmæssigt spiser fisk og skaldyr, så er det let at få tilstrækkelig af mineralet selen via kosten uden kosttilskud. Men hvis du ikke er den store fiskespiser, så bør du måske overveje at tage en vitaminpille, der også giver dig den anbefalede daglige dosis selen. Det kan også være en god ide‚ at vælge solsikkerugbrød fremfor almindelig rugbrød, da solsikkefrø er en naturlig god kilde til dette mineral. Du bør spise 40 mikrogram selen per dag. Du kan få den anbefalede daglige selendosis fra enten 39 g paranødder, 53 g rødtunge, 59 g tun i vand, 69 g havkat, 71 g rødfisk, 71 g solsikkefrø, 73 g jomfruhummer, 77 g uægte kaviar (stenbidderrogn), 82 g østers, 83 g hummer, 87 g muslinger,  111 g makrel i tomat, 125 g marinerede sild, 133 g røget laks, 142 g hørfrø, 165 g rejer, 421 g ost, 540 g champignon, 580 g skinke, 1075 g grovbrød, 1316 g rugbrød, 4 liter mælk, 4 kg bananer, 7 kg gulerødder eller 16 kg æbler. Fisk og skaldyr er altså en god kilde, Det er også rent selenmæssig en fordel f.eks. at vælge rugbrød med solsikkefrø, da solsikkefrø er en af de bedste vegetabilske kilder til dette spormineral.