Arteriosklerose kaldes lidt forkert også for åreforkalkning. Det der egentlig sker er en åreforfedtning, idet det er en øget forekomst af kolesterol og/eller triglycerid (fedt) i blodet, som afstedkommer den nævnte lidelse. I Danmark dør der ca. 10.400 personer om året pga. arteriosklerose eller andre relate- rede sygdomme.

En kulhydratrig og fedtfattig kost sænker kolesterolindholdet, og det ser altså ud til, at en øget mængde kostfibre i en sådan kost ydermere sænker risikoen for øget triglycerid i blodet, som er en uønsket sideeffekt af den ellers anbefalede »slankekost«. I et fransk forsøg indtog en gruppe personer gennem tre uger en moderat kulhydratrig og fedtfattig kost. Derudover fik alle enten 10 gram inulin eller en placebo (uvirksomt snydestof). Kostfiberen inulin er et næsten ufordøjeligt kulhydrat, da vi mangler de enzymer, der hjælper til ved fordøjelsen. Derefter måltes bl.a. leverens syntese (nydannelse) af fedt og kolesterol, blodets fedtindhold mm. Resultaterne viste, at blodets indhold af triglycerid samt leverens fedtsyntese var lavere hos gruppen, som indtog inulin. Derimod var der ikke markant forskel på kolesterolmængden hos de to grupper. Konklusionen er, at ved at tilsætte inulin til en moderat kulhydratrig og fedtfattig kost nedsættes leverens nydannelse af fedt og blodets fedtindhold sænkes. Dette understøtter budskabet om, at et tilstrækkeligt fiberindtag reducerer risikoen for arteriosklerose. De danske anbefalinger lyder på 3 gram kostfibre pr. megajoule; dvs. ca. 30 gram kostfibre pr. 10.000 kJ.