Pedan A/S

Hvad er en normal fedtprocent?

Det kan diskuteres hvad en normal fedtprocent er og det er præcis hvad du kan læse om her. Du får et par facts på bordet, men også en diskussion af den normale fedtprocent for mænd og kvinder.

Fedtprocenten som et mål

Mange bruger vægten som mål for hvor godt det går med kuren eller kosten. Andre bruger spejlet og nogle helt andre bruger målebånd. Og så er der de der bruger fedtprocenten. Der er fordele og ulemper ved alle former for mål, men der er ingen tvivl om at fedtprocenten er et rigtig godt mål for din kropssammensætning.

Målebånd kan være meget upræcist, specielt hvis du styrketræner. Du er måske ny inden for styrketræning og ønsker at tabe dig samtidig med at du gerne vil have mere markerede muskler og en flottere krop. Du taber fedtet og får større muskler, men det kan ikke ses på målebåndet.

Billeder lyver aldrig. I hvert fald ikke hvis du tager billederne med de samme forudsætninger. Sidst er vægten som kan være meget upræcis og intetsigende om hvordan det går din krop.

Fedtprocenten er det bedste mål

Får du målt fedtprocenten på den mest rigtige måde, er der ingen tvivl om at det er det bedste mål for din form.

En normal fedtprocent?

Mange kommer med bud på hvad en normal fedtprocent er. Samler man information fra nettet, bøger og artikler vil man komme frem til at den generelle regel siger at mænds fedtprocent bør ligge mellem 10 og 20 %, og for kvinder mellem 20 og 30 %. Det afhænger dog også af alder og andre parametre, men generelt kan man sige at en normale fedtprocent er inden for ovennævnte grænser.

Er en lav fedtprocent usundt?

Tommelfingerreglen siger umiddelbart at en fedtprocent under 10 % er unormalt og ikke sundt. Men hvorfor? Fedt er i mange tilfælde et meget ligegyldigt materiale at have på kroppen. En normal fedtprocent er for mænd mellem 10 og 20 %, men hvis du med en fedtprocent på 8 % lever mere sundt, dyrkere mere motion og generelt bare er i bedre form, giver det ingen mening at sige at du derved at uden for normalen af fedtprocent og at det er decideret usundt.

En ekstrem lav fedtprocent

Det kan selvfølgelig være skadeligt at komme ned på ekstremt lave fedtprocenter, men det er de færreste af os der befinder os på det stadie. Alle fedtprocenter mellem 5 og 10 % er sunde. De er ikke nødvendigvis en normal fedtprocent, men det betyder ikke at det er sundt. Tog du Danmark for 100 år siden, havde det været normalt med en fedtprocent 2 procentpoint lavere.

Husk på at der er forskel på en normal fedtprocent og en sund fedtprocent. Du skal ikke være bange for at ligge under 10 % fedt. Du skal dog være opmærksom hvis du ligger på den anden side af en normal fedtprocent, nemlig over de 20 % for mænd og de 30 % for kvinder.

NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden. 

3 svar til “Hvad er en normal fedtprocent?”

 1. Paw siger:

  Som I selv skriver i artiklen er målebånd en meget upræcis metode at benytte til at bestemme sin fedtprocent.
  Jeg vil derfor anbefale at få fat i en Tania vægt eller benytte en ordentlig fedttang, hvis det skal gøre helt præcis.
  Der findes også steder hvor du kan få målt det meget præcis med dyre apparater, der ligger blandt andet en virksomhed i Alborg.
  Som det også står i artiklen, er det ikke decideret farlig at have en lav fedtprocent, man siger jo gerne at en mand skal under 10% for at han kan begynde at få en sixpack.

 2. Allan siger:

  Super artikel. Jeg satser på at kombinere tal fra min BMI med fedtprocent -målinger. Så tror jeg den er hjemme. Jeg kunne dog godt tænke mig at vide hvilke ricisi der er ved en før høj fedtprocent?

  Tak for en god informationskilde!

 3. Nadia siger:

  Hej.

  Jeg har en fedtprocent på 18,8 og vejer 41.. Hvad kan du sige om dette?

Skriv et svar

Relaterede artikler

Tjek din livsstil
Tjek din livsstil

Kræft er en af de mest grusomme sygdomme, der findes….

» Læs mere

Yoga ferie i Goa
Yoga ferie i Goa

Netop hjemkommet efter 14 forrygende dage i et tropisk paradis,…

» Læs mere

Is Your Prada In Line With Your Dharma?
Is Your Prada In Line With Your Dharma?

En inspirerende dag med den internationalt anerkendte Yoga instruktør Cristiaana…

» Læs mere

4 motivationstips til vægttab
4 motivationstips til vægttab

- hvis du vil holde fedtet væk for evig Hvis…

» Læs mere