Kurv med grøntsagerGrøntsager og frugt er den hotteste kategori i indkøbskurven, og vi har bedre adgang til de grønne varer, fordi vi shopper oftere frem for at planlægge indkøbsturen. Det viser en kortlægning af forbrugsvanerne, som fremtidsforsker Kirsten Poulsen har gennemført blandt danske trendsættere. Det skaber håb for, at flere danskere kommer op på de anbefalede mængder af grønne madvarer.

Planlægning af indkøb for at spare tid er på vej ud til fordel for shopping, når det passer os. Det skyldes især, at vi følger vores lyster frem for at lægge en plan.

”Vi planlægger ikke aftensmaden flere dage frem, for hvem ved, hvad de har lyst til at spise i morgen. Det er en tendens, vi ser på tværs af forbrugerne, der gerne vil handle på skæve tidspunkter. Den frihedsfølelse bliver understøttet af, at vi ikke længere har en lukkelov, og derfor kan købe ind, når det passer os,” siger Kirsten Poulsen, direktør i virksomheden Firstmove, der lever af at spotte de nyeste tendenser i blandt andet forbrugernes adfærd.

Samtidig spiller vores værdier ind på, hvad vi lægger i indkøbskurven i supermarkedet. Blandt andet er friskhed alfa og omega, ligesom vi går efter de rå, uforarbejdede varer.

”Jo hyppigere, vi handler, jo friskere varer, kan vi få. Desuden er en pære bare en pære, og vi behøver ikke frygte, at der er hestekød i den. Det giver os en form for sikkerhed for, at vi ikke spiser en truet dyreart, eller at der er ingredienser i maden, som ikke burde være der. Frugt og grønt er derfor den absolut hotteste kategori blandt firstmoverne lige nu, og det vil med sikkerhed brede sig til resten af befolkningen, hvis butikkerne har friske varer og et bredt udvalg,” siger Kirsten Poulsen.

 

Godt nyt for sundheden
At forbruget går den vej, skaber glæde hos Gartneribrugets Afsætningsudvalg, der oplever at langt størstedelen af danskerne slet ikke kommer i nærheden af de 600 gram frugt og grønt, som Sundhedsstyrelsen ellers anbefaler for at have et godt helbred.

”Vores tal viser, at ni ud af ti danskere ikke får nok grønne madvarer, så det er virkelig godt nyt, at æbler, gulerødder og kål er en fremadstormende kategori i indkøbskurven. Det vil være en kæmpegevinst for både den enkelte familie og samfundet, fordi vi alle sammen bliver mere sunde,” siger Pernille Bech fra Gartneribrugets Afsætningsudvalg.

 

Børn har stor indflydelse
En undersøgelse fra analyseinstituttet GFK gennemført i november 2012 viser, at mere end 60 procent af danskerne faktisk får under halvdelen af de anbefalede 600 gram. Heraf er 36 procent børnefamilier med et eller flere børn. Ifølge undersøgelsen oplever mange i denne gruppe større barrierer i forhold til at spise frugt og grønt end dagligvarer generelt set. Det er især familien, der angives som en stopklods i forhold til at spise grøntsager. Samtidig bestemmer børnene mere, når det gælder indkøb af frugter og grøntsager frem for andre dagligvarer.

”Det er en uheldig kombination, for naturligvis skal børn have noget at sige i forhold til indkøb. Men det er et problem, hvis forældrene lader sig styre af børnenes præferencer og ikke sætter nogle rammer op for, hvordan maden skal sammensættes. Som forældre bliver vi nødt til at tage et ansvar og sikre, at der er et udvalg, som også ind imellem udfordrer børnene,” siger Pernille Bech og giver følgende råd:

”Vi kører som regel rundt i de samme ti retter, fordi vi ved, at de er en succes. Her er der derfor en oplagt chance for at være lidt kreativ og for eksempel skifte halvdelen af kødet i kødsovsen ud med revne gulerødder og friske tomater. Det giver mere smag og er langt sundere. Og man behøver jo ikke sige det til ungerne. Nogle gange er det tilladt at skyde genvej.”

Ifølge Kirsten Poulsen tilskrives børnene dog større magt, end de har:

”Hos firstmoverne, som vi beskæftiger os med, er børn ikke en del af indkøbskulturen. De er simpelthen ikke med i butikkerne. Befolkningen er dog meget forskellig, så det kan variere fra familie til familie, men det er en tendens, som også vil brede sig.”

 

Fakta:
Undersøgelsen fra analyseinstituttet GFK er foretaget blandt 1.392 husstande i november 2012.

Ifølge undersøgelsen får kun 9,1 procent den anbefalede mængde på 600 gram frugt og grønt om dagen. I 2011 var det tal 8,7 procent, mens det var 9,4 procent i 2010.

63,5 procent af danskerne får under 300 gram frugt og grønt om dagen. I 2011 var det tal 63,3 procent, mens det var 59 procent i 2010.

36 procent af denne gruppe er børnefamilier med et eller flere børn.