Normalt kæder man fiskeoliens gavnlige virkning sammen med hjerte og kredsløb, men ny forskning fra Japan viser, at omega-3 fedtsyren DHA (den anden hedder EPA) har betydning for tænder og tandkød. Blandt en gruppe mennesker i en undersøgelse viste der sig at være gennemsnitligt halvanden gang højere forekomst af tandsygdomme hos dem med lavt indhold af DHA i blodet.

Forskerne kiggede på 55 mennesker med en gennemsnitsalder på 74 år og fulgte dem over en fem-årig periode, hvor de blandt andet sammenlignede DHA-niveauer med forekomsten af sygdomme i tænder og tandkød. Hos dem med lavest DHA-niveau var der betydeligt flere tegn på fremskreden parodontose. Forskerne, som er tilknyttet Niigata-universitetet, peger på den anti-inflammatoriske effekt af omega-3 fedtsyrer som den mest sandsynlige virkningsmekanisme. I forbindelse med parodontose ser man man, hvordan bakterier udløser inflammatoriske processer, som kan føre til nedbrydning af såvel kæbeben som tandkød. Undersøgelsen er den første, der ser på sammenhængen imellem tandsygdomme og fiskeolie-indtag hos ældre.