babyEn ny engelsk undersøgelse påviser, at børn bliver sundere og opnår en bedre vægt, hvis de får lov at spise selv som baby.

Der er ingen grund til at lade, som om skeen med mos er en flyvemaskine, faktisk er det sundest at lade babyen føre skeen selv.

Det er i hvert fald konklusionen på et nyt engelsk studie, der påviser, at det at spise selv, og desuden det at spise ikke-mosede madvarer, giver små børn en bedre kropsvægt og en sundere ernæring, end hvis de får serveret most mad på en ske af forældrene.

 

I studiet blev 155 babyer inddelt i to grupper, hvor den ene fik most mad fra forældrenes hånd, mens babyerne i den anden gruppe selv fik lov til at gå los på et udvalg af forskellige madvarer.

Børnene i undersøgelsen blev fulgt, indtil de blev seks år, og efterfølgende kunne forskerne fra Univeristy of Nottingham konstatere, at der var flere overvægtige blandt de børn, som var blevet madet med mos, end i den anden gruppe.

Ligesom der var en større chance for, at de babyer, som selv spiste mad, var sundere og mere normalvægtige, end de babyer, som fik puré ind med ske af forældrene.

Forskerne fra Univeristy of Nottingham er også af den overbevisning, at made-metoden havde noget at sige for resultatet, også efter at have fratrukket andre faktorer, som forældrenes vægt, status og babyens fødselsvægt.

De babyer, der spiste selv, foretrak sund kulhydratmad, hvorimod de øvrige børn foretrak mad med en mere sød smag, ifølge forældrenes indrapportering.

“Studiet tyder på, at madtilvænning anført af babyen selv, kan have en positiv indvirkning på det at kunne lide den mad, som udgør bygge-stenene i sund kost,” udtaler forskerne bag undersøgelsen.

 

Resultaterne fra undersøgelsen kan tyde på, at det er vigtigt for børn at lære maden at kende, ikke bare som en lugt eller smag, men også i form af konsistens, mener forskerne.

Det er kendt, at præsentation af mad er meget vigtigt i forhold til, hvad slags mad vi mennesker foretrækker, skriver de i pressemeddelelsen.